facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Rider Negro
Žanr Rock
Grad Mexico City
Država Mexico
WEB https://ridernegro.bandcamp.com/
Tags Rider Negro

Bookmark

Rider Negro kombinacija je riječi na engleskom i španjolskom jeziku benda koji dolazi iz sjevernih predgrađa Mexico Cityja. Želja članova bila je postići efekt identičan nazivu Iron Butterfly ili Led Zeppelin, naime postići dualitet u imenu. Kasnije su otkrili da naziv može funkcionirati i kao zajednica komplementarnih suprotnosti.

Rider bi bila aktivna svijest koja ima znanje, ujedno i patnju; Negro je nepoznata podsvijest sa difuznim prisustvom.

Glezbeni uzori su im nedvojbeno The Doors, zatim Pink Floyd; Porcupine Tree, CCR; Status Quo; Deep Purple; Santana; Vangelis; Ennio Morricone, a španjolski utjecaji odnose se na Javier Corcobada; Caifanes.

Ukratko, njihova glazba mogla bi se opisati kao mješavina psihodeličnog rocka, s dobro doziranim začinima poput bluesa, rocka, latinskog groovea. Članovi benda su: Zaid Guiterrez (bubnjevi); Israel Baez (klavijature); Miguel Vasquez (bas); Tlaca Serrano (gitara, vokal).

Pronicanje u Morrisonov glazbeni svijet prepun tamno-zločestog zvuka, teatarske atmosfere s nedvojbenim asocijacijama na sex i smrt kojeg su Jim i društvo smiono posjeli u sedlo uvijek prevrtljivog rocka nikada nije bio lagan zadatak za slušatelja, a kamoli za glazbenika koji se nastoji približiti tom jedinstvenom univerzumu s kojim je započeo rock teatar.

Osim vrlo sličnog vokala Tlaca Serrana (ipak ne onako frapantno sličnog Robert Plantu kojeg posjeduje Josh Kiszka iz Grete Van Fleet), dobar dio atmosfere s ovog albuma asocira na ostavštinu Doorsa, ima tu mističnih i eshatoloških preokupacija kojima je Jim Morrison kao vječni buntovnik i zakoniti predstavnik struje samouništenja bio neprestano opsjednut. U traženju svog glazbenog identiteta na tragu psihodelije, bend upotrebljava osim „klasičnih“ rock instrumenata i instrumente svojih predaka poput atecocollija, raznih urođeničkih zvečki. Kako su mi kazali, želja je benda postići uravnotežen, umjeren i razborit zvuk, kao simbiozu instrumenata i prirodnih zvukova, primjerice bas zadužiti za zemljane, a gitaru za vatrena obilježja.

Uz dužno poštovanje prema uzoru treba odrediti granicu preko koje nećeš profanirati svoj rad koji počiva na gotovo mitološkom radu Morrisona i društva, što su Rider Negru čvrsto postavili unatoč očitim asocijacijama koje se prosto nameću na prvo slušanje, te ga obogatili svojim „sitnim nadogradnjama“. Siguran sam da među članovima postoji dobra interakcija, vidljivo je to iz dinamičnih međuigara svih instrumenata, kao i vješto izbjegavanje odlaska u crnilo, klaustrofobski tunel - gotovo prirodno stanište njihovih uzora.

Za razliku od svojih sunarodnjaka, benda Los Lobos, koji su naslovom svog možda ponajboljeg albuma „How Will the Wolf Survive“ ukazali na neprestanu borbu zauzimanja glazbenih položaja i utjecaja (i ne samo njih) Meksikanaca u SAD u želji zadržavanja svog identiteta; Rider Negro nemaju takvih problema (istina, njihovo djelovanje isključivo je na teritoriju Meksika gdje u određenim glazbenim krugovima uživaju neupitnu reputaciju).

Đorđe Škarica

Albumi (1)
Songs (10)
Albumi Albumi
The Echo of The Desert
Rider Negro
Songs 10 Comments 0
4 out of 54 out of 54 out of 54 out of 54 out of 5 / 0 out of 50 out of 50 out of 50 out of 50 out of 5 Dodano 21 Rujan 2020
Released 2020
Format Albumi
Vrsta Blues rock / Psychedelic rock / Classic Rock / Progressive Rock
Length 53:14
Br. diskova 1
Etiketa Samostalno
Žanr Pop-Rock
Price 0.00 HRK
Kat. br. -

Hits 181

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma