facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Resolution


Bookmark

Data

Released Ožujak 2014
Format Albumi
Vrsta / Jazz
Dodano Subota, 27 Prosinac 2014
Žanr Jazz
Length 1:17:06
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2014
Država US
Etiketa Moonjune Records
Catalog Number MJR062
Edition details Datum objave: 21.3.2014. Produkcija: Xavi Reija. Izvršni producent: Leonardo Pavkovic. Snimano: 8. i 9. 6. 2013. Casa Murada, Tarragona, Španjolska.
Tags Jazz Jazz Rock Xavi Reija Resolution

Review

Španjolski bubnjar Xavi Reija novo je ime na newyorškoj izdavačkoj kući MoonJune Records. Završio je 1999. godine Berklee College of Music i od tada surađivao s glazbenicima različitih profila, objavio sa svojim kvintetom solo albume Dream Land (2006) i Ritual (2008), te s trenutnim električnim triom izdao DVD Live at Home Murada (2010). Xavijev moćni trio čine pored njega na bubnjevima, sjajan gitarist srpskog podrijetla Dušan Jevtović, koji je prošle godine objavio kritički izvrsno primljen album Am I Walking Wrong?, i basist Bernat Hernández.

Teško bi bilo točno kategorizirati Resolution tako da svatko odmah prema etiketi može zamisliti o čemu se tu radi, no neću previše pogriješiti ako kažem da je u pitanju suvremeni fusion minimalističke, umjetničke naravi. Kao takav izuzetno se približava estetici post-rocka, ali istovremeno otvara jedan jedinstveni svijet. Nema tu previše tehniciranja i udovoljavanja vlastitom božansko-glazbenom egu, već su u prvom planu kooperativnost i funkcionalnost u odnosu na kompoziciju.

Međutim, to ne bi značilo ograničavanje kreativne spontanosti i slobode izraza. Dapače, Resolution je prepun spontane improvizacije i kreativnosti. U tome je kontekstu Jevtovićev doprinos teško prenaglasiti, bilo da je u funkciji stvaranja atmosfere distorziranim, prljavim riffovima i cijelim akordima, radom volumen pedale i prostornim efektima ili dizanja kompozicije kratkim soliranjima koja su toliko povezana s prethodnim i sljedećim segmentima da se savršeno spajaju. Xavi i Hernández pri tome u sjajnoj interakciji tvore čvrsti temelj koji rijetko kada izlazi iz groovea. A, groove je uglavnom izuzetno zarazan i hipnotičan.

Da bi ljepota koja se krije ispod površine djela izašla na čistinu u punom sjaju, Resolution nesumnjivo zahtijeva više od jednog slušanja. Pri tome bi čaša dobre rakije svakako pomogla u otvaranju vrata percepcije. Iako je disonantno izazivanje neugode i želje za razrješenjem obilježje albuma, riječ je o vrlo slušljivom i melodičnom djelu bogate teksture i atmosfere, koje u sebi sadržava elemente funka, rocka, avangarde, noisa i jazza.

Ljubiša Prica

Hits 897
Xavi Reija Albumi Kronologija Dreamscape Room » Dreamscape Room

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma