facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Stones in Exile

Bookmark

Data

Released 1972
Format Video
Vrsta Rock
Dodano Četvrtak, 29 Rujan 2011
Žanr Rock
Broj diskova 2
Edition date Lipanj 2010
Etiketa Eagle Vision / Menart
Edition details Standardno izdanje sa dva diska
Tags

Review

Pred Vama štovani posjetitelji portala Soundguardian.com nalazi se DVD Stones in Exile, kojeg je objavila izdavačka kuća Eagle Vision, naravno u igri su tko drugi nego veliki The Rolling Stones.

Budući da je toliko toga napisao i snimljeno i što sve ne, o zločestim dečkima pokušat ću Vam dati jedan drugačiji pregled, odnosno doživljaj Stonesa u očima konzumenta rocka i pridružene mu glazbe u rasponu od nekih 10/11 godina starosti i života, pa sve do danas. Naime, po meni bi bilo uopće glupo i bezvezno prepričavati jedan dokumentarni film koji je snimljen ili slučajno ili namjerno, ili je 'sklepan' na način da se prikaže kako je stvaran jedan antologijski album, (za koji se u doba njegovog nastajanja držalo da je jedno mukotrpno opstipacijsko djelo). Aha, pitate se zašto? Pa, upravo se o tome i radi, jer danas njegovo nastajanje uopće nije važno, važnije je da je on nastao, da je snimljen i da je dio svake imalo ozbiljnije fonoteke. Ne znam zašto bi bilo bitno znati da su Mick i Charlie bili tada i sada u bliskoj prošlosti na mjestu 'zločina', odnosno stvaranja – snimanja albuma. Sve je to samo puka dokumentarna prezentacija i to je to. Puno važnije od svega je stvarni značaj i uloga albuma Exile On The Main Street.

No, vratimo se na početak mojoj namjeri da Vam sve to prepričam sa drugačijeg gledišta: u vremenu kada sam imao onoliko godina da se kao i druga djeca igram, moje glavne igračke bile su 'singlice' i tu i tamo koja LP ploča. Da, tada još nisam znao za postojanje ovog albuma već sam se hranio čudnovatim malim i savitljivim pločama, koje su svirale na 33 okretaja i izlazile u glazbenom magazinu 'Džuboks' i pjesmama poput Ruby Tuesday, Have You Seen Your Mother, Baby, Standing in the Shadow? ili pak pravim singlicama: Lady Jane, Paint It Black ,I Can't Get No (Satisfaction), Jumpin' Jack Flash, Honky Tonk Women i drugim nama dostupnim studijskim materijalima, koje su treštale sa gramofona mog starijeg brata. Bilo je to vrijeme kada smo mnogo vremena provodili uz radio Luxemburg, izvodeći vratolomije kako bi 'dobro' ulovili valove tog, tada jedinstvenog izvora najboljih, ili bolje napisati najnovijih, izdanja diskografske industrije.

Za mene koji sam otkrio svijet glazbe uz LP ploču St. Pepper's glazba Stonesa bilo je nešto najprljavije što sam čuo. Dernjava, lupa, vika odnosno galama, to je to… to je glazba Stonesa, koju je moja majka atributirala, kada je tražila da se stiša taj prokleti gramofon. Dosta je bilo tih razno-raznih 'čupavaca' i to me ponukalo da kupim svoju 1. LP ploču sa nepunih 14 godina života. Bila je to LP ploča The Best of …The Golden Gate Quartet. Eto, vidiš, kako se lijepo pjeva, a ne oni dugokosi 'magarci' i dalje su bili slatkorječivi moji roditelji. To odbijanje samo je pojačalo i učvrstilo moja duboka uvjerenja i odlučnost da glazba na ovaj način bude značajni dio mog 'malog' života.

Mick Jagger u vili Nellcote / Francuska 1971.; Foto: Dominique Tarlé
(Klikni na fotografiju za uvećani prikaz)

Činjenica je da su Stonesi oduvijek privlačili svojom odbojnošću, svojom toliko evidentnom različitošću od svih drugih. Pa stoga, Rolače smještamo u kontekst priče onog poznatog britanskog glazbenog BOOMa, taj proboj nije bio samo tako, preko noći, dugo se on kuhao i pripremao, a onda su otočani pobijedili Amerikance njihovim oružjem, uzeli su im r'n'r, te ga izmiksali i sačinili sladunjavi pop, koji je kasnije prerastao u antologiju svjetske rock scene. Na isti način Rolači su im 'drmnuli' ritam i blues, te su jednostavno napravili svoj glazbeni izričaj, koji je postao jedinstven i svojstven jedino tom čudnom spoju nazvanom Jagger-Richards. Do danas taj tandem nije nadmašen, niti im se bilo tko približio po bilo čemu, oni su jednostavno takvi i oni će takvi i ostati, vjerojatno dokle god budu nastupali. Danas je situacija sasvim drugačija, oni doslovno privlače svojom profesionalnošću, svojom kvalitetom i svojom dugovječnošću na sceni, koja nije nimalo naklona ljudima, koji nisu dovoljno uporni i koji ne znaju što žele.

Upravo ta njihova dugovječnost, odraz je njihovog rada i interesa. Rolači, kako god to netko gledao, su dio povijesti i kao takvi će ostati zabilježeni u povijesti moderne glazbe prošlog, ovog i budućih stoljeća. Strašno, zar ne?

Kako su prošle godine, zapravo 'samo' 5 godina, došao sam u posjed tog van serijskog duplog albuma Exile On The Main Street, bio je to dan poput ovog danas, lijep i sunčan, sva ekipa jurila je na bazen, ali ja sam ostao kod kuće i u zamračenoj sobi odvijao se onaj moj poznati ritual upoznavanja sa novom pločom. Dugotrajno preslušavanje A,B, C i D strane …pa ponovo, i opet i ponovo. Uh, tko je taj mladi gitarist, on svira k'o sam vrag. Mick Taylor. Ludilo! Keith samo udara onaj svoj ritam, ma to nije istina, ovo još nisam čuo, a u to vrijeme već je Ron Wood debelo ugazio u mulj mašinerije The Rolling Stonesa.

Bend je želio raditi svoju glazbu kao i njihovi uzori. Ovaj DVD očiti je dokaz kako oni rade, skladaju i snimaju bolje, osjećajnije, nadahnutije nego njihovi uzori. Možda je ključ svega više nego izvrsni, zapravo izuzetno osjećajni feeling sviranja gitare kojeg posjeduje genijalni Mick Taylor. Nakon smrti Braina Jonesa, tiho je došao u bend, ali je svojom osebujnom svirkom gitare obilježio razdoblje koje je proveo u Stonesima. Tim istančanim feelingom nosio je i ostale članove benda, kojima nije trebalo puno poticaja kada je u pitanju blues feeling, a njega svi imaju i više nego dovoljno. Bend je tijekom cijelog procesa snimanja nosio taj kompletan ugođaj, a pridruženi članovi benda kao: Ian Stewart, Jimmy Miller, Billy Preston, Terry Kirkland, a i drugi, bili su zapravo inicijatori nastavka ako slučajno negdje zapne. Bilo kako bilo, sada je jasno da su Rolači imali zlatnu 'koku' u rukama i naravno, bilo bi glupo da su ju samo tako ispustili. No, veliko je pitanje jesu li oni toga uopće bili svjesni. Gledajući ovaj 'dokumentarac' moguće je dobiti samo neke odgovore, a pravo stanje stvari je tko zna gdje.

PREPORUKA:
Van serijski muzičko – dokumentarni film Stones in Exile, ocrtava legendarne The Rolling Stonese, kako su tada funkcionirali i zvučali. Kako je taj proces ustvari bio dosta mukotrpan i svima naporan, ali kao i mnogo puta do tada, kada im je najteže oni se uvijek dočekaju 'na noge' i još snažnije i energičnije kreću naprijed!

Nakon reizdanja Exile On The Main Street ovaj DVD Stones in Exile je samo čvrsti dokaz, da se zaista radi o izuzetnom bendu, koji je kroz sva ova desetljeća dokazao svoju neuništivost, dugotrajnost… da ne kažem besmrtnost.
Pogledajte, istražujte i zaključujte sami! Tako je najbolje!

Mladen Lončar - Mike

Hits 872
Ladies & Gentlemen « Ladies & Gentlemen The Rolling Stones Video Kronologija Shine a Light » Shine a Light

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma