facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2009
Format Albumi
Vrsta Pop / R&B
Dodano Četvrtak, 10 Veljača 2011
Žanr Pop
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2009
Država SAD
Etiketa Def Jam
Edition details Producenti: Antonio 'L.A.' Reid, Rihanna, Chase & Status, The-Dream, Chuck Harmony, Brian Kennedy, Ne-Yo, StarGate, Tricky Stewart, will.i.am i The Y's; Datum izdanja: 20. studeni 2009
Tags

Review

Rihanna je dobro znala što je broj jedan. Iako se činila kao tek još jedna generička zvjezdica s jednim hitom po albumu, Good Girl Gone Bad se uistinu dobro održao. Umbrella je postao instant klasik, no i odlični singlovi poput Please Don't Stop The Music i Disturbia su se odlično održali.

Mračnu sjenu na njenu karijeru je bacio nasilni ispad njenog bivšeg dečka Chrisa Browna. Sam ispad je uništio karijeru beskrupuloznog zlostavljača, no Rihannin povratak njemu je opasno poljuljao i njenu karijeru. U središtu svega bi trebala biti glazba, no Rihanna djeluje u žanru popa i r'n'b-ja gdje mediji igraju gotovo ključnu ulogu.

Sad kad Chrisa Browna više nema u njenom životu, očekivali smo Rihannu poučenu životnim iskustvima s dovoljno mudrosti i glazbenih ideja da iznjedri svoj najintimniji i najbolji album do sada. No ideje se tek polovično ostvarene.

Nije mi najjasnije Rihannino uporno igranje na imidž zločeste djevojke jer to joj definitivno stoji. Poluprovokativni nazivi albuma Good Girl Gone Bad i Rated R zvuče više jeftino nego efektno, a i priče o tome kako ju je vrtlar vidio golu i kako voli momke dobre u krevetu nekako ne pomažu. Ona više nije balavica, čovjek bi stvarno očekivao zrelost, pogotovo nakon jezivog iskustva s posljednjom ljubavi.

Rihanna
(Klikni na fotografiju za uvećani prikaz)

I tako se najveći dio albuma bazira na tom dosadnom i predvidivom prikazivanju Rihanne kao gutačice muškaraca. Iako je jasno da ta uloga u Rihanninom stvarnom životu ne postoji obzirom da je do jučer trčala za muškarcem koji joj je promijenio izgled lica.

Bezvezni su ti girl power stihovi izgovoreni i otpjevani Rihanninim artificijelnim seksualnim glasom preko tvrdih underground beatova. Čistih refrena dovoljno pamtljivih da ostanu u glavi neko dulje vrijeme nema te Rihanna sasvim lako ispada iz topa 5 iako je ostavljala dojam da se u njemu udomaćila na dulje vrijeme.

Nasuprot tome stoje najbolje pjesme Rihannine karijere. U trenucima u kojima se odlučila opjevati svoje tragično iskustvo Rihanna je napravila pravu stvar. Russian Roulette, Stupid In Love i The Last Song su pun pogodak, bolni stihovi proizašli iz iskustva razočarane žene koja je ipak uspjela dići se iznad svoje boli i racionalno razmišljati o njoj. Kao najbolja pjesma stoji epska posveta propaloj ljubavi, Cold Case Love, proizašla iz mašinerije Timbalandovog produkcijskog šegrta, Justina Timberlakea.

Rihanni se dogodila stvar za koju nijedna žena ne želi da joj se dogodi. I majstorski ju je opjevala. Zašto je onda išla tako lako podilaziti masovnom ukusu igricama s imidžem dominantne žene kad pjesme nisu toliko hitoidne da bi taj masovni ukus zadovoljile. Rihanna je ovim albumom dokazala da može biti vrhunska glazbenica no i da ćemo na njen vrhunski album ipak još malo pričekati.

 

Ivan Glazer

Hits 667
Good Girl Gone Bad « Good Girl Gone Bad Rihanna Albumi Kronologija Rated R Remixed » Rated R Remixed

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42