facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Defamation Of Strickland Banks


Bookmark

Data

Released Travanj 2010
Format Albumi
Vrsta Neo Soul
Dodano Četvrtak, 30 Lipanj 2011
Žanr Pop
Length 49:58
Broj diskova 1
Edition date 2010
Država 679 Recordings, Atlantic
Etiketa 5051865899327, 5051865899327
Catalog Number UK
Edition details Datum objave: 12. travnja 2010. (UK) 19. travnja 2011. (SAD); Snimano: 2008.-2009. The Sanctuary i Miloco Studios, London; Produkcija: Ben Drew, David McEwan, Paul Epworth i Eric Appapoulay
Tags

Review

Ben Drew, ili bolje poznat kao Plan B, svestrani je 27-godišnjak koji je svoj drugi album, Defamation of Strickland Banks, objavio prošle godine u Velikoj Britaniji, zaslužuje osvježenje u recenziranju kako je album nedavno objavljen i u SAD-u. Nakon nahvaljenog prvijenca, Who Needs Actions When You Have Words iz 2006. godine, odstupio je od imidža repera i upustio se u nešto više soul vode.

Iako se to na prvo slušanje ne primijećuje, DoSB je zapravo konceptualni album na kojem je predstavljena izmišljena priča o Stricklandu Banksu – britanskom soul pjevaču koji se proslavi sa gorko-slatkim ljubavnim pjesmama, no onda izgubi sve kada završi u zatvoru zbog zločina koji nije počinio. I tako album počinje ljubavnom pjesmom, Love Goes Down, koja je poslužila i kao peti singl s ovog albuma. Njegovo eksperimentiranje sa zvukom u odnosu na prvijenac je u pozitivnom aspektu donijelo mirnu i donekle opuštajuću pjesmu s kojom dokazuje da se ne boji isprobavanja drugačijeg. Kako album ima i svoju priču, video spot za ovu pjesmu prikazuje „Stricklanda Banksa“, ustvari samog Plan B-a, u njegovom svakodnevnom životu no na kraju spota biva uhićen.

Druga pjesma, Writing's on the Wall, u ožujku je objavljena kao šesti, promo singl zajedno sa video spotom. U tekstu i dalje prati karijeru Stricklanda Banksa kako uživo pjeva o vjerojatno svojoj bivšoj curi. Što se glazbe tiče, daje nam nešto brži tempo uz gorko-slatku pjesmu o prekidu. Stay Too Long nastavlja ubrzavati tempo dok se podsjećamo da je Plan B i reper jer dio pjesme o barskoj tučnjavi i bježanju od policije ipak odrađuje „reperski“. Ovo je dosad najenergičnija stvar na albumu, a objavljena je kao prvi singl te je i dobila i svoj drum'n'bass remix u Pendulum verziji.
Jedna od najpoznatijih pjesama je bila drugi singl i sljedeća stvar na albumu, She Said. Dok se vraćamo u soul zvuk, sa pričom o djevojci koja je otpočetka zaljubljena u Stricklanda no kako joj ne uzvraća ljubav, završava na suđenju zbog navodnog silovanja. Plan B se ponovno vraća na reperski dio u opisivanju svog svjedočenja. Vrlo kompleksna priča je stavljena u nešto više od tri minute koliko pjesma traje, no ipak, uspjeva u dočaravanju svega što je želio dokazati i iskazati, kako nije samo reper već zapravo i pjevač koji se uživio u ulogu Stricklanda Banksa.

Welcome to Hell nas bliži sredini albuma, a sa pričom dolazi u zatvor i opisuje kako sve to doživljava tako da je naslov i više nego prigodan. Tekstualno je ovo iznimna skladba, kako se savršeno uklapa s njegovim pjevačkim sposobnostima, ovaj put bez naslućivanja njegove reperske prirode.

Put my brave face on
Can't let 'em know that I'm scared
I put my brave face on
Cos if they know then I'm dead
I put my brave face on
Can't let 'em know that I'm scared
I put my brave face on

Hard Times kroz nastavljanje melankolije iz prethodne pjesme opisuje kakva su to teška vremena, kako i naslov sugerira. Ovaj već sedmi singl s albuma objavljen je početkom mjeseca, no ponovno snimljen sa gostujućim vokalima Eltona Johna i Palome Faith. Skačući sa singla na singl, The Recluse je poslužio kao četvrti singl sa DoSB. Ovdje se i dalje osvrće na život u zatvoru Stricklanda Banksa, no sa nešto manje melankolije koju zamijenjuje, moglo bi se reći, bijes i ljutnja. Ovo je jedna od najzanimljivij pjesama na albumu, zajedno s orkestralnom instrumentalom u pozadini. Kako je sredina albuma struktuirana da opisuje razmišljanja i događaje Banksa u zatvoru, sljedeća na redu je Traded in My Cigarettes u kojoj govori kako je zamijenio svoje cigarete (naravno) za improvizirani nož u zatvoru, i kako se svatko mora braniti. Iako sa ovako nešto mračnim tekstom, slušajući glazbu samu po sebi se ne bi dobio takav dojam, što je zanimljiva suprotnost. Prayin', treći singl ako je to više uopće i važno, nastavlja u zatvorskom štihu, a ovaj put u nešto manje od četiri minute pjeva priču o tome kako je ubio čovjeka u zatvoru, i moli se da netko drugi preuzme krivnju. Iskreno ispunjena emocijama pjesma koju je možda lako zanemriti pri slušanju, no definitivno zavrijeđuje nešto više pažnje.

He said I'm in here for life, anyway,
you're only in here for five I'll take the blame.
So go right now don't feel ashamed,
But 'o lord I do that's why I pray!


Darkest Place budi repera u Plan B-u još jednom, a opisuje vjerojatno najnižu točku u njegovom boravku u zatvoru, vjerojatno i u životu. Glazba prati taj osjećaj, za razliku od prethodnika gdje su to dvoje bili donekle u konfliktu, dobro složenom, no ipak konfliktu. Free oslikava pomisli o slobodi, i samim time osvježava melodiju, dok sami tekst pokazuje očajnost Stricklanda Banksa. Malu stanku od zatvorske drame zamijenjuje ljubavna drama u nešto baladičnijem tonu – I Know a Song. Album zatvara pjesma What You Gonna Do kada Strickland Banks stupi ponovno pred suca zbog nalaženja novih dokaza koji bi mu mogli donijeti oslobađajuću presudu. Završno poglavlje albuma ponovno dovodi repera u prvi plan i pokazuje kako glazba i tekst mogu zvučati kao otpor prema onome što netko proživljava, pa makar to bio i fiktivni lik. I možda na veliku žalost slušatelja, ovdje je gdje se album završava, baš kao što je to tipično za serije i neke filmove, Plan B ostavlja slušatelje sa cliffhangerom, bez odluke suda i otvorenim krajem za publiku da stvori svoje mišljenje.

Gledano sve zajedno, iako je sa dva singla završio u top 10, ovo nije album koji je lako za slušati niti pjevušiti, a to je rečeno kao kompliment. Preporuka je pustiti album i pred sebe staviti tekstove pjesama ili pažljivo slušati kako bi se dobio potpuni koncept koji je Plan B naumio sa svojim Stricklandom Banksom. Sa samo 27 godina, Ben Drew je uspio zadiviti publiku i kritičare sa dva albuma i dva različita zvuka, te u okušavanju u glumačkim vodama i redateljskom debiju. Inače, njegova uloga u filmu Harry Brown je okrunjena hitom End Credits u suradnji sa d'n'b dvojcem Chase & Status.

Što je slijedeće za mladog gospodina Drewa? Kako je izjavio u nekim intrevjuima, ovo je godina izdavanja novog albuma pod nazivom The Ballad of Belmarsh, u cjelosti hip hop albuma koji bi popunio određene rupe u već opjevanom životu Stricklanda Banksa. Spominje se mogućnost filma koji bi se lako mogao spojiti od svih video spotova napravljenih za DoSB, a novi album bi poslužio nešto kao „izbrisane scene“. No nakon toga, čini se da Strickland Banks ide u mirovinu, kako Plan B želi eksperimentirati sa novim zvukovima, pa čak i punkom i dubstepom, ili njegovim riječima „zašto bih pokušavao napraviti još jedan soul album kada sam napravio najbolji što sam mogao?“.

Dijana Druškić

Hits 639

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42