facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Loud Like Love

Bookmark

Data

Released Rujan 2013
Format Albumi
Vrsta / Pop rock
Dodano Utorak, 24 Veljača 2015
Žanr Rock
Length 47:16
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2013
Država EU
Etiketa Universal
Edition details Produkcija: Adam Noble
Tags Placebo Adam Noble Universal

Review

Nakon gotovo dvadeset godina od osnutka i četverogodišnje pauze, Placebo je izdao svoj sedmi studijski album. Radi se o bendu koji svih ovih godina svakako predstavlja značajnu ulogu na europskoj glazbenoj sceni. Sam Placebo ne donosi ništa unikatno, ali svakako dugi niz godina nudi prepoznatljiv i iznimno pitak glazbeni potpis. Bend je često grubo svrstavan u alternativni rock; međutim takav je opis u jednu ruku preambiciozan, a u drugu poprilično neodređen.

Činjenica da je bend oformljen 1994. u eri eksplozije Britpopa govori nam mnogo više, te samim time Placebu pripisuje garage, new wave post punk revival karakteristike. Nakon prvih pozitivnih reakcija, bend je svom zvuku dodavao samo sitne estetske korekcije. Placebo nije samo stvar naziva, već taj farmaceutski termin ovdje definira glazbeni recept kojeg se momci drže dok god pacijenti, tj. publika potvrđuje njegovu djelotvornost. Unatoč svemu ranije navedenome, karizmatičnost i privlačna melankoličnost frontmena Briana Molka umotana u feminizirani nazalni adolescentski nemutirani vokal, tokom godina postala je zaštitni znak ove družine. Kao najveće dosege benda valja navesti studijska izdanja kao što su „Whithout You I'm Nothing“, „Black Market Music“ i „Spleeping with Ghosts“. Ti materijali iznjedrili su svevremenske melankolične himne kao što su „Every You Every Me“, „Special K“, „The Bitter End“ i „This Picture“. Kako je lo-fi zvuk iz pionirskih dana benda sa novim izdanjima sve više blijedio, Molkova se elokventnost i kreativnost sve više produbljivala. Tako na petom studijskom albumu pod nazivom „Meds“ na skladbi „Blind“, Molko vješto poentira stihovima If I could tear you from the ceiling, I'd freeze us both in time, find a brand new way of seeing, Your eyes forever glued to mine.

Prethodni album „Battle for the Sun“ iz 2009. zadržava prepoznatljiv zvuk i nudi nešto vedriji, pozitivniji i zreliji izričaj. „Ashtray Heart“ uopće ne zaostaje po melodičnosti i zaraznosti za kultnim pjesmama sa ranijih izdanja, dok „Bright Lights“ predstavlja možda i najvedriji odlomak u povijesti benda. Kako god bilo, bitka za sunce svojevrsni je Molkov testament konačnog suočavanja sa vlastitom prošlošću.

Od tada je prošlo gotovo četiri godine, po svemu sudeći i dalje premalo, jer „Loud Like Love“ u najmanju ruku zvuči jednolično i potrošeno. Unatoč tome, zagriženi fanovi će i na ovom uratku zasigurno pronaći trenutke koji će ih u određenoj mjeri zadovoljiti. Štoviše, naslovna i uvodna pjesma koja je ujedno i prvi singl, svojom himničnošću samo vas želi zavarati, jer u nastavku albuma vrlo je jasno kako će ovaj materijal ubrzo biti zaboravljen. Drugi singl „To Many Friends“ govori o asocijalnom dobu virtualnih i lažnih prijatelja. Po mnogima besmislen stih „My computer thinks I'm gay“, zapravo govori o napornim i agresivnim pop-up reklamama kojima smo svakodnevno bombardirani na webu, te zvuči zalutalo i kvari ukupni dojam u ovom inače solidnom komadu. Slijedi „Hold On To Me“ i „Rob The Bank“, koje će se na vašoj playlisti zavrtiti više od jednog puta, samo igrom slučaja. Ova prva nije ništa više nego iritantna uspavanka, dok druga poziva na pljačku banaka koja završava vođenjem ljubavi. Da u pravu ste, ovaj novi Placebo na momente zvuči kao da mu je glavna namjera iznervirati slušatelje. Ipak, nije sve tako crno, kako se album bliži kraju situacija se popravlja. Tako je „Purify“ ispunjen karakterističnom melodičnom žestinom iz najboljih vremena ovog benda. Čast albumu, iako nedovoljno, spašavaju balade "A Million Little Pieces" i „Begin the end“, ove očekivano depresivne hedonističke melankolične žalopojke ne oduševljavaju, ali sadrže naboj i atmosferičnost na kakvu smo navikli kod Placeba.

Valja biti fer i napomenuti kako Placebo nije napravio stvarnu stanku od četiri godine, već je 2012. objavljen solidan EP pod nazivom „B3“, koji je na momente prizivao lo-fi garage razdoblje benda. Kada se sve sagleda, jasno je kako bi momcima bilo mnogo pametnije da su sa „L.L.L.“ probrali par pjesama, izdali još jedan EP i poštedjeli fanove razočaranja i gorčine. Možda ovakav zaključak jest malo preoštar, ako uzmemo u obzir da je ovaj band ostajući vjeran svom usko definiranom zvuku tokom 20-ak godina zadržao popularnost, prepoznatljivost i autentičnost vlastitog izričaja. Stoga je možda najbolje zaključiti ovaj osvrt Brianovim riječima: Nemojte pokušavati stvarati na način da pogađate što će sljedeće biti popularno ili moderno, već samo radite ono što vas napaljuje.

Marko Pavišić

Hits 988
Battle For The Sun « Battle For The Sun Placebo Albumi Kronologija MTV Unplugged » MTV Unplugged

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma