facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Lipanj 2009
Format Albumi
Vrsta Alternative rock
Dodano Subota, 01 Listopad 2011
Žanr Alternativ Rock
Length 52:15
Broj diskova 1
Edition date 2009
Država Velika Britanija
Etiketa PIAS
Tags

Review

 

Placebo je bend formiran „daleke“ 1994. u Londonu iako nitko od trenutnih članova nije originalno iz Londona, niti uopće iz Velike Britanije. Nakon 27 izdanih singlova tijekom godina imamo priliku poslušati i njihovi novi, šesti po redu, studijski album pod nazivom Battle For The Sun. Ovo je i prvi album Placeboa za novoga bubnjara Stevea Forresta, prošlogodišnjeg dodatka bendu nakon odlaska Stevena Hewitta.
 
Kitty Litter, otvara BFTS i oslikava malo žešći zvuk kojim su krenuli na novom albumu, a ujedno i predstavlja napredak u tom aspektu u usporedbi sa prethodnikom, Meds iz 2006., a tekstualno se obraća svojoj ljubavi. Dok Ashtray Heart započinje sa stihovima na španjolskom i vraća se malo na njihov standardni zvuk balade.
 
Treća po redu na albumu je naslovna pjesma, Battle For The Sun. Kratki riffovi određuju ritam pjesme koja ima neki hipnotičan utjecaj na slušatelja sa ponavljanjima određenih dijelova stihova. Ova pjesma također poprima malo mračniji odjek nakon prve dvije „ljubavne“ pjesme. Vrlo lako sljedeći singl ako je suditi po upečatljivosti pjesme na nekoliko slušanja. A kao prvi singl su objavili sljedeću pjesmu na albumu, For What It's Worth. Vrlo plesna pjesma za Placebo, dok na prijelazu imaju ponovo ritmične stihove koji se ponavljaju i održavaju cijelu stvar „živahnom“ u odnosu na tekst.
 
Devil In The Details počinje tako da uopće skoro i ne biste primijetili da je nova pjesma, dok Molko ne pusti svoj glas, pjevajući o svojim greškama koje će ga progoniti ili već to jesu. Bright Lights unosi više zvučnijeg rocka i nastavlja tematiku prethodne pjesme, onako više sagledavajući dosadašnje postupke i postignuća. I to im nitko ne može oduzeti zasigurno, no one can take it away from me.
 
Speak In Tongues ugleda se na nešto harmoničniji i baladičniji pristup melodiji do negdje sredine pjesme gdje se pojačava tempo da bi se ponovno smirio i nastavio dalje s tom formulom. The Never-Ending Why ima definitivno sve kvalitete koje bi mogle činiti singl, no većinom je cijeli album takav, vrlo slušljiv.
 
Julien započinje sa dosad skoro nečujnim elektronskim beatom dok su prijašnje pjesme počinjale striktno rock zvukom. Beat nadopunjava Brian Molko svojim ovdje pomalo smirujućim vokalom kada se uključuje i ostatak benda. Pjesma se očigledno radi o (zlo)upotrebi droga koje se može i nazvati slow motion suicide.
 
You can run but you can't hide
Because no one here gets out alive
Find a friend in whom you can confide
Julien, you're a slow motion suicide
 
Happy You're Gone počinje kao ultimativna balada no već očekivano za Placebo u refrenu se zvuk pojačava i pokazuju više emocija. Dok Breathe Underwater pripada onoj skupini pjesama na ovom albumu kao i trenutni singl, jači rock zvuk. Pamtljiv refren ovu pjesmu također može učiniti fanovima jednom od najdražih stvari na albumu.
 
Još jedna izmjena slijedi, Come Undone, se priklanja onoj baladičnoj skupini pjesama – mračno i melankolično, baš kako volimo Placebo. Kings of Medicine iako zvukom podsjećaju na neku upbeat pjesmu, tekst u potpunosti to opvrgava. Ova pjesma zatvara album kojim Placebo nastavlja svoj glazbeni opstanak na pretrpanoj rock sceni. I usput referencira dva alkoholna pića u stihovima, Johnny Walker (Now that old buzzard Johnny Walker)i Southern Comfort (Words that came out all wrong 'cause they were drowned in Southern Comfort). Ipak bi se i oni mogli svrstati u „kraljeve lijekova“.
 
Don't leave me here, to cast through time,
Without a map, or road sign.
Don't leave me here, my guiding light,
'Cause I, I, wouldn't know where to begin.
I asked the Kings of Medicine.
 
Momci imaju naporno ljeto pred sobom jer izdavanje albuma prati i promotivna koncertna turneja pokrivajući zemlje od Italije, preko SAD-a i Meksika do Irske. Nama vjerojatno najbliži nastup će ipak biti onaj na Sziget Festivalu u Mađarskoj sljedeći mjesec.  Tko može neka ih pogleda i posluša jer ipak se tek tad može osjetiti njihova prava atmosfera i kvaliteta.
 
Placebo su uspjeli još jednom napraviti album koji sadrži sve ono što volimo kod njih, od mračnih tekstova do jačeg zvuka. Sada još neka i nastave tako jer su jedan od rijetkih bendova koji ostaju pri svome izričaju.
 
Dijana Druškić
Hits 735
Placebo Albumi Kronologija Loud Like Love » Loud Like Love

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42