facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Backspacer

Bookmark

Data

Released Rujan 2009
Format Albumi
Vrsta Alternative rock
Dodano Srijeda, 28 Rujan 2011
Žanr Alternativ Rock
Length 36:38
Broj diskova 1
Edition date 2009
Država USA
Etiketa Universal Music Group
Tags

Review

 

Pearl Jam su se zatvorili u studio na mjesec dana i izbacili ploču. Svaka čast momci, ne trošite studijsko vrijeme iako imate para. Ed je u kratkoj reportaži o nastanku rekao da je ovo prvi put da su primijenili metodu donošenja gotovih, napisanih stvari u studio i da mu se ta metoda sviđa. Također, nisu ni puno filozofirali oko tekstova i snimanja i nadosnimavanja, overdubbinga i sranja (za razliku od, recimo, Comatose – pjesme sa prošlog albuma koja postoji u dvadesetak različitih snimljenih verzija) već su udarili po osjećaju i u glavu. Vedderu, stari emaču, nije ti to dobro ispalo.
 
U trideset i šest minuta uspjelo ti je da Amongs The Waves zvuči kao Love Boat Captain sa Riot Act ploče; ostavio si se i političkog pametovanja i napravio si album o međuljudskim odnosima. Gdje ti je nestao bijes i želja da se sve reciklira? Ustvari, želja za reciklažom je tu jer Pearl Jam reciklira sam sebe (sic!) sa malo sporih pjesma kao Just Breathe (u kojoj je Vedder sretan jer ima dvoznamenkasti broj bližnjih koji brinu i za koje je siguran da će ovu ploču i kupiti) koja ima i gudače do Unthought Known koja počinje kao Wishlist od istog benda, samo malo veselija.
 
Ima tu i žestoka strana sa Supersonic (nije Sonic Reducer), Gonna See My Friend, Johhny Guitar (nije o Johnny Štuliću), i The Fixer o Vedderovoj pasiji za popravljanjem i pretplati na internacionalno izdanje časopisa Sam svoj majstor koja je službeni singl i spot.
 
Problem ove ploče je u prosječnim pjesmama koje Vedder piše. Sve su ovdje takve u odnosu na što čovjek može (ili je mogao) isporučiti i napisati pjesmu koja nije i neće biti hit, ali te vers ili pola pogode tamo gdje trebaju. Ovdje to ne uspijeva niti jednoj. Tu, na Backspaceru, ispada da, recimo, Amongst The Waves nosi cijeli album, a u devedesetima je takve polubalade pisao između dva telefonska poziva Ticketmasteru s pitanjem: Alo brate, kakve su ti to cijene karata za koncert? I jedva bi završile na albumu.
 
Vedder se, u onoj reportaži s početka, pravda u objektiv „da Pearl Jam više nema potrebe za dokazivanjem“, da je „prerastao stvar“. Ako je tako, vrijeme je lagano za fajrunt. Turneja, dvije, Zagreb još jednom u ime jedne bolje prošlosti i ćao đaci.
 
Bičevanje mrtvog konja a la Sex Pistols nikada nije imalo previše smisla.
 
Antonio Hadrović
Hits 698
Pearl Jam « Pearl Jam Pearl Jam Albumi Kronologija Live On Ten Legs » Live On Ten Legs

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42