facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2013
Format Kompilacije
Vrsta / Industrial / Alternative rock
Dodano Subota, 06 Prosinac 2014
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2013
Država Europe
Etiketa Virgin
Catalog Number 0602537552078
Edition details Produkcija: Billy Howerdel, Maynard James Keenan, Danny Lohner
Tags Virgin A Perfect Circle kompilacija

Review

Imajući za predložak onaj pametan potez Skunk Anansie od prije par godina, ponovno okupljanje benda nakon višegodišnje pauze pravo je vrijeme za izdavanje kompilacije dosadašnjeg stvaralaštva uz možda dvije, tri nove stvari, od kojih jedna obavezno mora biti najavni singl kompilacije. Nažalost, stvar "By and Down", kojom su A Perfect Circle najavili ovu kompilaciju prije par mjeseci nije ni izblizu imala efekt pjesme "Because Of You", pa je prva diskografska aktivnost ovog benda od razlaza 2004. ostala relativno nezapažena. Zapravo, A Perfect Circle su još prije tri godine izašli iz preuranjene mirovine, svirajući uglavnom u SAD-u i podsjećajući ljude tko su uopće.

A Perfect Circle nastali su 1999. kad je Billy Howerdel, prvotno tražeći ženski vokal, na kraju pristao na ponudu Maynarda Jamesa Keenana koji je, čuvši pjesme, ponudio svoje usluge vokalista. Nakon unovačene ritam-sekcije u kojoj su se tokom godina izmijenili mnogi glazbenici, a danas ju sačinjavajuJames Iha(ritam-gitara), Matt McJunkins (bas) i Jeff Friedl (bubnjevi), počeli su s koncertima i snimanjem te je nepunih godinu dana poslije na svjetlo dana izašao album "Mer de Noms", upamćen kao jedan od najboljih debitantskih albumarockglazbe uopće. Početnoj popularnosti, uz neupitnu kvalitetu, doprinijelo je i samo sudjelovanje Maynarda Jamesa Keenana, čiji Tool i danas ima gotovo kultni status odličnog progresivnog rock/metal benda. Uz paralelni rad uToolu, tri godine poslije prvijenca stigao je i drugi album, konceptualni "Thirteenth Step" kao svojevrsna nadopuna 12-step programu u borbi protiv ovisnosti. Godine 2004., na dan predsjedničkih izbora u SAD-u, izdan je i treći album, "Emotive", koji se sastojao od obrada antiratnih pjesama u neobičnim aranžmanima, uz nekoliko autorskih. To je bila zadnja aktivnost benda A Perfect Circle sve do 2010., kada su ponovno počeli održavati koncerte te su imali namjeru ubrzo snimiti novi album, no uz paralelni rad Howerdela na projektu Ashes Divide te Keenanov rad uToolui drugim bendovima, nove pjesme jednostavno nisu stizale. Tek nedavno, potkraj 2013., izdana je kompilacija "Three Sixty", jedan savršen krug oko dosadašnje karijere s jednom novom pjesmom (koja je, nadajmo se, samo uvod u skorašnji novi album).

Kompilacija je izdana u standardnoj i deluxe verziji koje nude na jednom ili dva CD-a pjesme s navedena tri albuma. U deluxe izdanju pet je pjesama s prvog, pet s drugog, pet s trećeg albuma, nova "By and Down" i tri pjesme uživo, odnosno, u standardnom izdanju, četiri s prvog, četiri s drugog, četiri s trećeg albuma te na samom kraju nova stvar, kronološkim redoslijedom. Naizgled je to prilično nemaštovito i na brzinu sklepano, no koliko god im albumi bili slični po glazbenom izričaju i neobičnoj ritmici, toliko su različiti po tematici, pa ovaj potez nije nimalo čudan, kao ni to što su 2011. imali nekoliko nastupa prema pravilu jedan koncert-jedan album. Na kompilaciji ovo funkcionira vrlo dobro, iako je redoslijed sporedna stvar na nekom albumu, pogotovo kompilaciji; bar bi tako trebalo biti. O samim pjesmama nepotrebno je trošiti previše riječi; sve su redom pjesme koje najbolje predstavljaju njihovu viziju "alternativnog" rocka i metala. No, ako ćemo iskreno, za bend koji ukupno ima nešto manje od dva i pol sata autorskog i ne toliko autorskog materijala, nije baš teško napraviti kompilaciju koja sažima njihov rad na sat, odnosno sat i pol.

Za fanove koji ionako posjeduju sve njihove albume, ova zbirka vrijedna je jedino zbog nove "By And Down" koja se sasvim dobro uklapa u dosadašnju diskografiju i, da je ubačena negdje nasred kompilacije, nitko ne bi ni okom trepnuo. Više od devet godina stariji nastanak ove pjesme gotovo se i ne čuje. Ostali su vjerni svom perfekcionističkom pristupu glazbi i, uz nježan Keenanov vokal i neobičnu ritmiku, pjesma izaziva iste osjećaje kao pri prvom slušanju "Gravity", koje nažalost nema na kompilaciji; zastupljena je tek kao jedna od četiri live pjesme na deluxe izdanju. Sve one snimljene su na seriji nastupa 2011. u amfiteatru Red Rocks, koji su u cijelosti nedavno izdani na CD-u i DVD-u. Za sve koji do sad nisu slušali A Perfect Circle, ova je kompilacija prilično dobar početak, a uz novu pjesmu donosi i obećavajući nastavak karijere odličnog benda.

Vilim Ivančan

Hits 891

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42