facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Mer De Noms


Bookmark

Data

Released Svi 2000
Format Albumi
Vrsta / Alternative rock / Alternative metal
Dodano Srijeda, 26 Studeni 2014
Žanr Rock
Length 44:25
Broj diskova 1
Edition date Svi 2000
Država Europe
Etiketa Virgin
Catalog Number CDVUS 173
Edition details Produkcija: Billy Howerdel
Tags Virgin A Perfect Circle

Review

Ima već jedanaest godina da je gitarski tehničar Toola, Nine Inch Nailsa, Fishbonea i Smashing Pumpkinsa zajedno s pjevačem Toola osnovao A Perfect Circle. Billy Howerdel i James Maynard Keenan okupili su odlične glazbenike i dali život A Perfect Circleu. Zajedno s njima, to su činili i Paz LeChantin na basu, Josh Freeze na bubjnevima i Troy Van Leeuwen na gitari. 

Njihov prvi album Mer de Noms izašao je 2000. godine i odmah u prvom tjednu našao mjesto u CD playerima 188.000 zaljubljenika u glazbu. Samo ime albuma na francuskom znači „More imena“. Sve postaje jasnije kada se pogleda popis pjesama i uoči da se veliki broj pjesama zove nekim osobnim imenom. Upravo te pjesme su i posvećene raznim osobama koje je pjevač i tekstopisac James Maynad Keenan znao. No, krenimo mi na ono najbitnije na albumu; na glazbu.

Album započinje pjesmom The Hollow u kojoj se odmah čuje o čemu je ovdje riječ. Odlični gitarski rifovi koji ne prežu od efekata koji ih čine još moćnijima, veoma progresivna ritam sekcija i jedan od bolji vokala trenutno na sceni. Energija doslovno pršti iz svake note u početnoj pjesmi albuma. Nakon skoro tri minute energične svirke upoznajemo i drugu stranu APC-a. Druge dvije pjesme na albumu upoznaju nas s njihovom mračnom stranu koja će i u kasnijim albumima doći do izražaja u nekoliko odličnih pjesama. Riječ je ujedno i o prvim pjesmama na albumu koja nose imena osoba iz Maynardova života, Magdalena i Rose.
 

I onda bum! Ravno u glavu nas udara Judith, pjesma o Maynardovoj majci u kojoj dominira snažna bas linija i vrišteće gitare. To u kombinaciji s bubnjevima Josha Freeza i Maynardovim vokalom daju nam A Perfect Circle u punom sjaju. Nakon još jedne doze čistog adrenalina i energije, slijede dvije prekrasne pjesme u kojima dominira prekrasna clean gitara. Orestes i 3 librasprekrasne su balade koje vas tjeraju da ih nakon prvog slušanja stavite puštate opet i opet i opet… Upravo ove tri pjesme predstavljaju i vrhunac debitantskog albuma APC-a Mer de Noms.

Howerdel i Keenan čine se kao stvoreni jedan za drugoga. Kompozitorske ideje Howerdela daj savršenu podlogu za Maynardov glas koji u potpunost i dolazi do izražaja dijelom i zbog tonaliteta iz kojeg APC svira. Snižavanjem štima svojih gitara na ton i pol Maynardov glas zvuči kao da nije s ovog svijeta, a Howerdelovi riffovi mnogo mračnije. Idealna kombinacija za ovaj žanr glazbe.

Drugi dio albuma započinje mračnim i ritmički težim i sporijim pjesmama Sleeping Beauty,  Thomas i Renholdër. Potonja ima i neki egzotični, pomalo orijentalni ton i instrumental je posvećen Dannyu Lonheru, bliskom prijatelju svih članova benda. Thinking of you kao da je pjesma puna suzdržanog bijesa koji samo čeka da eksplodira, ponajviše zbog Maynardova vokala koji cijelu pjesmu drži napetom. Uistinu treba pohvaliti ritam sekciju APC-a koja je veoma inovativna i daje odličnu podlogu za bend ovakvog stila.

Zadnje dvije pjesme albuma dopuštaju nam da se prepustimo albumu do kraja, spustimo razinu adrenalina i potpuno mirni dočekamo njegov kraj. Zadnja pjesma kao da nas uvodi u neki san koji će završiti 2003. godine i izlaskom drugo albuma A Perfect Circle Thirteenth Step.

Matko Boršić

Hits 767
A Perfect Circle Albumi Kronologija Eat the Elephant » Eat the Elephant

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42