facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
XL World Tour Finale Stadion Zagreb


Bookmark

Data

Released Svi 2019
Format Albumi
Vrsta
Dodano Utorak, 20 Kolovoz 2019
Žanr Pop-Rock
Length 2:07:16
Broj diskova 2
Edition date Svi 2019
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number 2 CD 6086641
Edition details objavljeno: 6.5.2019.; snimano: 1.6.2018. - stadion NK
Tags Croatia Records prljavo kazalište

Review

Frekvencija izdavanja live albuma Prljavog Kazališta višestruko je učestalija od izdavanja njihovih studijskih albuma. Tako je ovaj dvostruki live album spomenar na posljednji koncert svjetske turneje održane u prvoj polovici 2018. godine. Turneja je djelomično održana u Australiji (veljača) i Sjevernoj Americi (travanj/svibanj), a veliko finale, s kojeg je i ovaj audio zapis, održan je na zadnji dan svibnja na Zagrebovom stadionu. Upravo onom iz pjesme „Zagreb te zove”. Neočekivano, prvi put su nastupili u ovom koncertnom prostoru. I trebalo je tako biti, bar dok je stadion još uvijek tu, ili barem klub pod tim imenom, iako nisam siguran igra li taj klub više ovdje.

Odmah na početku, onaj navijač Zagreba koji je trebao odraditi poznate uvodne stihove „Crno bijelog svijeta”, nije stigao. Jajo veli da ih je opet zeznuo. Vokale su zato očekivano odradili Bodalec i Houra i još tu i tamo poneki gost, mada nisu svi stali na dva CD-a.

Audio materijal ne slijedi logiku održanog koncerta, pa je tako prva izvedena pjesma na koncertu smještena taman poslije bisa koji je negdje po sredini drugog CD-a. Ali ajde, barem je „Zaustavite zemlju”, koja je izvedena kao prva na glavnoj bini, i to nakon zagrijavanja na maloj bini, zadužila početno mjesto na prvom CD-u. Nespretni redoslijed pomalo utječe na praćenje atmosfere s koncerta, ali pjesme same po sebi solidno funkcioniraju „live”, koliko god da imali dojam da slušate presjek s nekoliko koncerata.

Hit do hita, parada evergreena i slični hvalospjevi naravo zaslužuju da se spomenu i sve to potvrđuje veličinu Prljavog Kazališta, ali isto tako apsolutno iritira kad vam bend godinama prodaje iste fore i kad svira jedno-te-isti medley laganica koje bi komotno mogle biti odsvirane na samostalnom koncertu. (Pokušavam zamisliti kako bi to izgledalo da Kazalište na koncertu izvodi samo srcedrapateljske pjesame. Ja bih išao. Ponio bi i paketić maramica.)

Na snimci se puno više nego uživo čuje da su svi pjevači u bendu dosta izraubali i potrošili svoje vokale pa često traže pomoć kao Mišo Kovač. Grlima u publici to nikako ne smeta, oni su ih ovdje došli potrošiti i to nije za zamjeriti, ali one teatralne izvedbe „Mi pijemo” i „Kao ja da poludiš” doista ne znam kome trebaju. Kao da su tu da pokvare i koncert i CD. No usprkos svim zamjerkama, Prljavo Kazalište i danas bez greške može ponuditi par sati sreće. Happy Hour-a.

Audio sadrži i jedan od posljednjih snimaka Dude Voriha, koji je zabilježen u prepjevu „Stand by me”. Još jedna suza na podu. I čestitka ekipi što je odlučila izabrati tu pjesmu nauštrb nekih drugih.

Nije mi poznato na kolikim koncertnim prostorima su nastupali po novim kontinentima, ali vjerujem da je ovaj bio najviše posjećen. Takvo što zaslužuje da se ovjekovječi. Oni koji su stigli na vrijeme, mogli su iskusiti i video, budući je snimka koncerta u svibnju ove godine prikazana u nekoliko kina po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Danas na internetu postoji tek par službenih videa s tog koncerta, koji imaju nešto bolju rezoluciju. Očekuje se da nas ponude i s cjelokupnim video zapisom jednako kao što su to učinili s ovim audio materijalom.

Ako ništa drugo, čekamo ih sa sljedećim koncertima. Tko zna hoće li, i kada, biti studijskih albuma?

Ivica Šćukanec

Hits 929
Možda dogodine « Možda dogodine Prljavo kazalište Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma