facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Možda dogodine


Bookmark

Data

Released Lipanj 2012
Format Albumi
Vrsta Rock and roll / Alternative/Indie Rock / Contemporary Pop/Rock
Dodano Utorak, 20 Kolovoz 2019
Žanr Pop-Rock
Length 54:37
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 2012
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number CD 5998037
Edition details objavljeno: 1.6.2012.; produkcija: Prljavo kazalište; izvršni producent: Tihomir Fileš; snimano: Sound Cage, Croatia Records, J.F., Morris, CBS, Eldra - 2011. - 2012.
Tags Croatia Records prljavo kazalište Tihomir Fileš

Review

O stvaranju novoga albuma "Prljavoga kazališta" razgovarali smo s Jasenkom Hourom još prošle godine (2011.) u proljeće. Tada se činilo da će album biti dovršen i objavljen prije Nove godine. Dogodilo se da je izašao tek "dogodine". Naime, uzima se da je službeni datum izlaska albuma 1. lipnja ove godine. Mi smo ga dobili u ruke 4. lipnja na svečanoj "kućnoj zabavi" koju su "Prljavci" priredili za mali broj prijatelja, glazbenika, novinara pa i članova svojih obitelji na vrlo originalnom mjestu za jedan takav bend: u Muzeju grada Zagreba! U skladu s burnom prošlosti ovoga benda možda bi ih bilo primjerenije smjestiti u nekakav Muzej revolucije gdje sve miriše na opasnost i barut, a oni su, eto, završili na mirnom, idiličnom mjestu zagrebačkoga Gornjega grada, uz miris kolača, sokića i ponekoga gemišta, šećući se tim prostorom kao živi muzejski eksponati izložbe koja je tada u muzeju bila postavljena i kojoj su vrlo prirodno pristajali. Tema je izložbe bila, naime, "Zagrebačka Dubrava od predgrađa do grada" i trajala je od 14. svibnja do 31. kolovoza. Osim "živih" eksponata, "Prljavaca", koji su bili "izloženi" samo toga podneva, od "artefakata" koji su vezani uz "Prljavce" na izložbi su bile postavljene ne samo njihove fotografije iz ranih dana, nego i neke osobne stvari članova benda, platinasta ploča "Crno bijeli svijet", gitara, šeširić...
Foto: Ratko Matić

Slučajno ili ne, puštanje ovoga albuma u svijet slušatelja podudara se i s rođendandom Jasenka Houre. Rođendan mu je, naime, bio dan ranije, pa su urednici izdanja iskoristili priliku da mu čestitaju rođendan prigodnim poklonom: dobio je Barbiku i "novčanicu" od milijun dolara s koje se smiješi vragoljasti Jajin lik. Aluzija je to na jednu od skladbi s albuma, "Djevojka od milijun dolara" .
Foto: Ratko Matić

Album "Možda dogodine" možda kasni devet mjeseci, iako je Houra rekao da više ne mora biti u situaciji da ga pritišću rokovi. Tako se desilo da ovaj, četrnaesti po redu studijski album "Prljavoga kazališta" izlazi na 35. obljetnicu postojanja grupe. Ovaj pak članak o tom albumu sigurno kasni više od tri mjeseca. Ne radi se o "revanšu" za "kašnjenje" albuma, nego o običnoj ljetnoj "fjaki". No, za to vrijeme album je slušan, slušan, slušan... Sastoji se od 12 skladbi i na njemu sudjeluju, osim u posljednje vrijeme standardnih šest članova grupe, u jednoj skladbi, "Viva", još i gosti Davorin Bogović i Zoran Drlić.

Kad skinemo celofan s albuma i rasklopimo omot albuma, možemo primijetiti prilično asketsku opremu ovoga izdanja. Pomislio sam da sam dobio album "s greškom" ili samo neki "privremeni" "promo" primjerak ili da mi je u gužvi jednostavno iz omota nešto ispalo. U "paketu" nema očekivane knjižice sa slikovnom i tekstualnom dokumentacijom, pa tako nema niti uobičajenih tekstova skladbi u pisanom obliku. To je pomalo šteta, jer su Jajini stihovi dovoljno dobri da bi ih i papir podnio, kao poeziju nezavisnu od glazbe.

"Prljavci" se doslovno i dosljedno ponašaju u skladu sa stihom iz balade "Voli me": "... najbolji su dani iza nas...", pa se ugođajem, svirkom i aranžmanima nostalgično vraćaju u te romantične dane, a to su nesumnjivo osamdesete. Rijetko koji detalj probija okvire prepoznatljivoga iz tog vremena, a u te rijetke trenutke malo drugačijeg zvuka može se uvrstiti skladba "Sjeti me se".

Tko u ovom albumu traži nešto novo, neko iznenađenje, ostat će razočaran, konstatirajući da je ovo samo "retro", "staromodan" album koji oponaša slavne albume "Prljavaca", moderne na kraju epohe novoga vala, prije četvrt stoljeća, s izuzetkom skladbe "Viva" s kojom se, zahvaljujući "luckastom" gostu Davorinu Bogoviću, vraćaju na same svoje početke, još deset godina prije. Ta je skladba i jedina upućena prema "van", sve su ostale privatne, intimne, introspektivne. Skladbe na ovom albumu samo su uži izbor od većeg broja skladbi. Preostale se već pripremaju za sljedeći album, na kojemu, bar u stihovima, od autora možemo očekivati još veću "blagost" prema okolini, a još veću strogost i kritičnost prema samome sebi.

Na predstavljanju albuma u Muzeju grada Zagreba govorili su i komentatori i kritičari Hrvoje Horvat i Zlatko Gall. Oni su imali samo riječi pohvale i poštovanja. Hrvoje Horvat sjetio se i Darka Glavana s kojim je svojedobno napisao knjigu o "Prljavcima". Rekao je da bi se album mogao zvati i "Možda najbolji". To je album klasičnog zvuka grupe, "mainstream" koji odiše lakoćom stvaranja. Zlatko Gall je spomenuo da je nekad znao biti prilično kritičan prema "Prljavcima", ali sada nema razloga to biti. Odao je priznanje "Prljavcima" zbog kontinuiteta rada u ovoj zemlji, dijeleći s njom uspone i padove i živeći u svim opasnostima i krizama kroz koje je prolazila. Jasenko Houra sjetio se svojih medijskih "podržavatelja" Veselka Tenžere i Darka Glavana i zahvalio svima koji su mu omogućili da album izađe, od kolega iz grupe, pa sve do izdavača.

Ovaj je album takav zato jer je Houra tako htio. Ne moramo od "heroja ulice" tražiti da u toj ulozi dežura 24 sata dnevno i stalno smišlja nova oružja i nove metode svoje "gerilske" borbe. Ovoga puta došlo je "heroju ulice" da otvori svoj stari kovčeg s pištoljima iz mladosti, model tog vremena, da ih opet primi u ruke, malo ispolira i "propuše" cijevi. S tim oružjem on još uvijek i žmireći pogađa metu. Kome se dakle dopada plivati na starim valovima, ovaj je album siguran brod staroga tipa. Bit će dobar svakome tko ima nekakvo sjećanje kojega se ne želi odreći.

Ratko Matić

Hits 255
Tajno ime « Tajno ime Prljavo kazalište Albumi Kronologija XL World Tour Finale Stadion Zagreb » XL World Tour Finale Stadion Zagreb

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma