facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Lipanj 1980
Format Albumi
Vrsta / Rock / Ska / Novi val
Dodano Utorak, 04 Studeni 2014
Žanr Rock
Length 36:10
Broj diskova 1
Edition date 2003
Država Hrvatska
Etiketa Suzy
Catalog Number CD 880181
Edition details Producent: Ivan Piko Stančić
Tags Piko Stančić Suzy prljavo kazalište

Review

Nakon punkerskog, beskompromisnog, provokativnog i žestokog prvijenca iz 1979. godine, samo godinu dana kasnije Prljavo kazalište u Milanu, pod producentskom palicom Pika Stančića, snima svoj drugi studijski album nazvan "Crno bijeli svijet".

Često sam od starijih i upućenijih štovatelja Prljavaca znao čuti tezu o tome kako je "Crno bijeli svijet" najbolji album Prljavog kazališta. Osobno ne dijelim taj stav i mišljenje, činjenica jest da je njihov drugi album stepenicu, pa i dvije iznad debitantskog uratka u produkcijsko - sviračkom smislu, činjenica je i da Davorin kud i kamo bolje pjeva, pušta glas, ali energiju, strast, stav "jebem vam mater" - kao što ih prvi album nosi, Prljavci nikada ponovili nisu i neće.

Sex Pistolsi laku noć, dobro jutro The Clash iz "London Calling" ere.

Pop-rock, koketiranje sa reggae ritmovima, tekstovi kud i kamo s manje intencije da ih komisija strpa u - šund. No daleko od toga da se radi o lošem albumu.

Moje ime je Davorin Bogović, a ovo sve oko mene, to je crno bijeli svijet.

Ovaj uvod u naslovnu pjesmu albuma komotno može dobiti svoju spomen ploču ili barem neku zvijezdu u Dubravi, nalik onim Hollywoodskim na šetalištu slavnih. Za mene daleko najbolja pjesma na albumu, u rangu "Maljčika" omiljena poskočica na većini pijanih tuluma, uz dakako završnu "Mi plešemo" koja je do dana današnjeg ostala koncertna uzdanica, jedna od rijetkih iz tog doba. Premda meni osobno ova potonja nikada nije bila orgazam uz neartikulirano lošim vinom vođeno grupno urlanje "miiiii pijeeeemo" na klupici u parku, ne znam zašto. Premda sam pio.

"Moderna djevojka" i "Nove cipele" su sasvim solidne pop rock uzdanice albuma, uz koje se izdvaja lokalpatriotska "Zagreb" kao očiti primjer referiranja na "London Calling" The Clasha. I na koncu obrada Robićeve "Sedamnaest ti je godina tek", sve ovo nabrojano ostavlja dojam dobrog albuma, ali i odškrinutih vrata ka nekim sasvim drugim horizontima koje će Jajo ugledati narednih godina.

Bend je s pločom "Crno bijeli svijet" definitivno napredovao i pokazao da osluškuje trendove i glazbena gibanja sa Otoka. Komercijalni uspjeh bio je neminovan, kao i rastanak s punk ostavštinom uz koju su iza Prljavaca ostali i mnogi stari fanovi, ali to je cijena uspjeha, cijena koju je Jajo bio spreman platiti.

Mihael Pinter

Hits 1691
Prljavo Kazalište « Prljavo Kazalište Prljavo kazalište Albumi Kronologija Heroj Ulice » Heroj Ulice

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma