A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released 2007
Format Albumi
Vrsta Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock
Dodano Utorak, 14 Svibanj 2019
Žanr Pop-Rock
Length 48:41
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2007
Država Hrvatska
Etiketa Menart
Catalog Number 385601090632
Edition details objavljeno: 15.10.2007.
Tags Menart Pips chips & videoclips

Review

Novi album digao je u kritičarskim vodama veliku prašinu ako se uopće prašina u vodi može dignuti i kritike variraju od tebra, genijalno i progresivno do tebra, dosadno preproducirano i pokradeno sranje na trgu ljubljenih Radiohead i Mercury Rev. Samo SoundGuardian može u maniri novina za tri kune, koje nisu dobre ni za rizle, izjaviti: Cijela istina – bez cijene.

Od dvanaest pjesama dvije padaju u uho na prvo slušanje, a to su Teroristi plaču i Zdenka i izvanzemaljci sa benignim tekstom (da budem pristojan ali opet; tko kaže da bi Ripper trebao pisati nešto mnogo pametno i što bi to zapravo i trebalo biti? Neka piše što hoće, sponzor će ionako platiti snimanje.) koji bi moga proći kao metafora za muško-ženske odnose kada Pravo muško™ zove ženku van na provod sa latentnom mogućnosti snošaja uz piće – dva gratis. Zdenka se ne da. Pravo muško™ ne voli kada Zdenka oklijeva. Pjesma je hit. Već vidim promotivnu akciju koja dijeli majice sa natpisom Zdenka i astronauti samo zgodnim djevojkama koje prvo moraju pokazati osobnu iskaznicu da dokažu da se zaista zovu Zdenka. Majice su, naravno, u limitiranom izdanju.

O uvodu u mitski Fafenštajn zvanom Dolazak astronauta puno je napisano. I dalje sadrži elemente O, Fortuna iz Carmine Burane gospodina Orffa i i dalje zvuči kao jingle za neku dječju emisiju sa pokojne Z3 televizije, i dalje raskoljuje publiku Pipschips&VideoClips na dvije frakcije od kojih jedna voli, a druga mrzi jer veće dvojbe od te na svijetu ne postoje. A što je sa onom – tko je jači: Noj ili panda?

Šesta, sedma i osma stvar su prva trilogija na ovim prostorima od The Beat Fleet i Trilogije jada iz 1997. godine u kojoj se raspreda o domaćem rock svemiru na točno osam minuta i dvadeset sekundi u kojima se spominje i menadžer Softić kojeg Ripper ili Daddy rimuje sa mufić. Svaka čast.

Ovo trilogija je ili a) toliko ironična da je iznad prosječnog Hrvata, katolika i nepušača ili b) pogled u budućnost onoga što će taj isti Hrvat, katolik i nepušač slušati ili c) odavanje supertajnog recepta kako napisati pop pjesmu na kraju 2007. godine u Republici Hrvatskoj, zemlji pod stalnom prismotrom fafenštajnaca.

I tako se može iz pjesme u pjesmu utvrđivati Ripperova glupost ili sumanuta ludost te rad i vizija ili se može uzeti disk iz CD playera i pospremiti u kutiju i darovati nekome kojeg puno ili malo volite. Blagdani su ionako blizu, a studentski džep je uvijek plitak.

Ali nije sve crno kao što je sam svemir; produkcija Ferine i Miholjevića iz Svadbas je mnogo dobra, a Dave Fridmann je samo doradio posao i upicanio stvar na albumu koji će za deset godina biti u kategoriji „izgubljenih albuma hrvatske urbane diskografije“ ili u prva tri mjesta bilo kojeg izbora za „najbolji album ono čovječe ikada i ikako koje smo ripali sa CDex na 192 kbps“. Slično se dogodilo Radiohead sa OK computer, a pošto ne kužim baš najbolje OK computer tako i ne kužim Pjesme za gladijatore. Eto, priznajem.

PipsChips&VideoClips su polarizirali scenu na one koji ih još više vole poslije Boga i Drveća i rijeka te onih koji ih sa istom strašću mrze kao pretenciozne ljubitelje istospolnih zajednica koji slučajno imaju diskografski ugovor. Istina je, kao i obično, negdje između.

Antonio Hadrović

Hits 704
 Dokument - Izštekani Session 17.12.2004. « Dokument - Izštekani Session 17.12.2004. Pips, Chips & Videoclips Albumi Kronologija Walt » Walt

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještajiodmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu


King Gizzard u Šibeniku - 2. večer


King Gizzard & the Lizard Wizard na tvrđavi sv.Mihovila


Combichrist okrenuli Močvaru


Gojira poharala Dom sportova


Vrhunski baletni programi u Ljubljani


2. dan Forestland festivala


Otvoren je Forestland festival


Kojoti + Električni orgazam u Šibeniku


Tom Jones odličan u bajnoj Opatiji


The Rolling Stones u Beču


Diana Krall u Lisinskom


Kultur Shock u Zagrebu


Judas Priest u Ljubljani


Spektakularna rapsodija u Bologni


Rock spektakl u Zagrebačkoj areni


Repetitor zapalio Tvornicu


Goran Bregović na Sustipanu


Velika The Rolling Stones fešta u Hyde Parku