facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Lipanj 2011
Format Albumi
Vrsta Rock / Hard rock
Dodano Srijeda, 14 Rujan 2011
Žanr Rock
Length 55:20
Broj diskova 1
Edition date 2011
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number 5933175
Edition details Datum objave: 21. 6. 2011.; Produkcija: Branimir Jovanovac i Opća Opasnost
Tags

Review

Novi album Opće Opasnosti, trenutno najvrućije glazbene robe u nas, je odličan album šlagera koji koketiraju s hard rockom i kojem dve ocjene više daje vanredni vokalni doprinos Pere Galića. Da nam naša šlager scena ima ovakve stvari, bila bi tri koplja bolja, nego što jest.

S druge strane ako Vrati se na svjetlo klasificiramo pod rock album (što bi jasno i morao biti), onda imamo majušni problem. Nije u pitanju dal' tu ima/nema žestokih nota i dal' Žiža pegla u najboljem izdanju, ali haj'mo ne bit fanovi benda i/ili ne imati ekstra respekt prema OO u globalu, ogolimo to sve na puko preslušavanje jednog rock albuma u vremenu koje ide uz 2011. godinu plus uzeti u obzir činjenicu da ovo nije prvi album nekog rock benda.

Osobno mi je bilo vrlo teško pisati ove retke, jer volim bend i mislim da je to jedna fantastična ekipa, da su u živo najjača pojava u nas trenutno itd. itd. Ali ovo nije album za 2011. niti je dovoljno dobar za bend koji postoji 20 godina i nedavno je bio predgrupa Bon Joviju, drugim riječima očekivala sam daleko više od njih. Ovaj album je do u milimetar očekivani zvuk Opće i sve pjesme su vrlo predvidljivo u stilu Opće. Što opet s druge strane ne mora i, za fanove, neće biti loše, dakako. Ako bend želi raditi manje više "iste" stvari, zvučati uvijek manje više isto - onda su ostvarili namjenu u cijelosti. Isto tako, ovaj album je sasvim u redu kao povratnički album benda. Uz to, svi dosadašnji fanovi će biti apolutno presretni.

Ali, poprilično sam sigurna da samo ovaj album bendu neće donijeti dosta novih fanova. Donijet će nastupi koji će logično povući novu publiku da preslušaju OO diskografiju i kao upoznavanje opusa, ovo će sve proći vjerojatno sjajno.

Problem će nastati na sljedećem albumu za koju godinu više, kada će novo vrijeme i nove tehnologije napraviti još drastičniji pomak naprijed i ako Opća do tada ne shvati da moraju napraviti radikalan pomak u produkciji (napustiti princip "sam svoj majstor") a još više svježijim idejama koje idu u korak s vremenom, bend će zadržati svoje pozicije ali ih neće širi niti kod nas niti van zemalja bivše države (pitanje i to u koju), jer ovo spada pod zvuk klasičnog YU-rocka, ali znamo da to nikad nije prošlo dalje od Juge. A i ne može. Prevelika je konkurencija nastala.

Dakle, sve se svodi na to što bend želi. Što naravno treba respektirati.

Pišem sve ovo s mišlju  da ekipa Opće ima strašan potencijal za drastično veće stvari, ali ako odluče ostati samo carevi u svom dvorištu po utabanim shemama i pjesmama, to će biti pregolema šteta.

Da nije sve tako "nemoderno" (za one koji ne prate, svi znaju da u glazbi prvo gledam pomake izvođača na svakom novom albumu i da mi je to prvi prioritet koji gledam u recenziranju albuma), iako znam da će me rastrgat fanovi Opće, ali nije poanta pisati fanovsku recenziju, album sadrži samo dvije vrlo uspjele, zaista moderne rock stvari koje istovremeno možda i jesu pokazatelj da će idući album Opće biti ono što sam se nadala na ovome: Vrati se na svjetlo  i Armagedon su bombe.

Njihala sam staviti "palac gore" na  Pobjeg'o sam i Virtualni novi svijet - prva je totalni mrak s pričom, ali mi glazbena podloga ne prati snagu i interpretaciju teksta, a druga više zvuči kao hipermoderna rock stvar iz 1990. dakle YU-rocka.

Četiri minus jer ima previše šlagersko-tipiziranih tekstova koje smo čuli već bezbroj puta u raznim žanrovima - nije da to nije dobro urađeno, ali ja ne volim ponavljanja na svakom uglu i u svim žanrovima. Dajmo čut nešto malo drugačije.

(I da, omot je famozan, heil! iCC Kelčec.)

Anastazija Vržina

Hits 698
Opća opasnost Albumi Kronologija Rocker to sam ja » Rocker to sam ja

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma