facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Rocker to sam ja


Bookmark

Data

Released Lipanj 2014
Format Albumi
Vrsta / Rock / Pop rock
Dodano Petak, 06 Veljača 2015
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 2014
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Edition details Produkcija: Branimir Jovanovac - Bani i Opća Opasnost
Tags Croatia Records Opća opasnost

Review

Duge su 22 godine prošle otkako se ovaj bend prvi put pojavio pod glazbenim nebom. Naime, te su 1992. godine Slaven Živanović - Živa (gitara) i Pero Galić (vokal) osnovali bend Opća Opasnost. Pored njih bend čine: Josip Kamenski - Kameni (bubnjevi, back vokal), Vlado Soljačić - Sojka (gitara, akustična gitara, back vokal), Igor Kolić (bas gitara) te Branimir Jovanovac - Bani (klavijature, back vokal).

Bend je kroz godine definitivno prepoznao kako njegova publike diše pa ne čudi što ovaj album, nasljednik albuma Vrati se na svjetlo iz 2011. godine, nastavlja u revijalnom tonu. Ne samo da su prepoznali što njihova, sve šira ali i mlađa, publika najviše voli već su nizom osvojenih nagrada i bivanjem predgrupe svjetski poznatim bendovima poput Uriah Heep-a, Whitesnake-a i Bon Jovi-a osigurali regionalnu prepoznatljivost i svakako udarili kamen temeljac svojemu bivanju na hrvatskoj glazbenoj sceni. Njihova priča definitivno je priča o postupnom, staloženom, mukotrpnom i kvalitetom istkanom putu k uspjehu. 

Teško je reći hoće li ijedna balada, ne samo njihova, već na našoj sceni uopće nadići uspjeh Jednom kad noć, no odagnavši tu misao prepustila sam se preslušavanju albuma naslova Rocker to sam ja, a koji me, ruku na srce, nije oduševio. Svejedno, da se vratim desetak godina unatrag ovaj bi me naslov, budimo realni - osvojio.

Pomalo dramatičnim, a opet dugim instrumentalnim uvodom okrunjena je pjesma To sam ja. U njoj, se svojevrsno osvježenje očituje u udaljenju od ljubavne tematike. Međutim, glazbeno i vokalno izvedena je u prepoznatljivom stilu Opće Opasnosti. Takozvani „catchy“ refren pjevušit ćete već nakon prvog slušanja. 
Apsolutni favorit među tekstovima na ovom albumu svakako jest pjesmaStranci, a čiji tekst vjerno upotpunjuje melodija koja u niti jednom segmentu ne visi izvan teksta. U njoj tekst, vokal i instrumentalna podloga savršeno koegzistiraju. Što u tekstu toliko osvaja? Njegova realističnost, priča s kojom se svatko od nas susreo zasigurno nekoliko puta tijekom svoga života, a istovremeno prizemnost i izbjegavanje nepotrebne dramatičnosti. Uostalom, uvjerite se sami: Reci mi znaš li mila moja kako su nas tuge pronašle i ova glasna tišina koja između nas gradi zidove korak, dva od sreće...

Novina, ili bolje reći odmak od klasičnih izvedbi Opće Opasnosti donose i pjesme Tebi se ne vraćam te Hodaj svojom stranom ulice. U prvoj se odmak razaznaje kroz sporiji tempo kojim je okrunjena cijela pjesma, a koja je pomalo neuobičajena za Opću jer se na refrenu ne događa nikakav „BUM“ već se nastavlja konzistentnost do samoga kraja. Međutim, iako refren ne odskače od ostatka pjesme promjenom tempa, svakako se izdvaja osjetnom rimom: Dao sam ti najbolji dio sebe a što sam za to dobio od tebe... Druga me pak u prvi trenutak podsjetila na Vrati se na svjetlo, međutim refren otkriva da je to neka sasvim druga, svježa priča. Iako mome uhu nije posebno sjela, o čemu se točno radi ostavljam vama da sami otkrijete.

Za kraj, neophodno je spomenuti dva dragulja albuma smještena na samome kraju, a koji se skrivaju iza naziva Nenapisana stranica Preživio sam. Riječi su suvišne budući da se radi o pjesmama koje su doslovno poharale medije i čiji tekstovi izlaze iz zvučnika radija, sa spotova na televiziji te iz novinskih članaka. Jasno, to i je Opća i to je ono što dečkima iz Opće ide ponajbolje na našoj glazbenoj sceni. Dosegli su formulu uspjeha i znaju kako se rade „velike stvari“ i neka...

Nela Baričević

Hits 1015
Vrati se na svjetlo « Vrati se na svjetlo Opća opasnost Albumi Kronologija Karta do prošlosti » Karta do prošlosti

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42