facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Sorceress


Bookmark

Data

Released Rujan 2016
Format Albumi
Vrsta Heavy metal / Progressive metal / Progressive Rock
Dodano Petak, 03 Veljača 2017
Žanr Rock
Length 56:35
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2016
Država Europa
Etiketa Moderbolaget Records / Nuclear Blast
Catalog Number NE 3822-2
Edition details objavljeno: 30. 9. 2016.; produkcija: Mikael Åkerfeldt; snimano: Rockfield Studios, Monmouth, Wales, Velika Britanija
Tags Nuclear Blast Opeth Mikael Akerfeldt Moderbolaget Records

Review

Slika govori više od tisuću riječi. Ono nesvjesno često više upravlja našim radnjama, nego što to mi želimo i možemo priznati. Odabravši pauna za naslovnicu svoga novog albuma, Opeth kao da želi dokazati ove tvrdnje. Paun nas može očarati svojim lijepim perjem, međutim u pravilu se radi o bezopasnim pticama koje rijetko ili nikada ne lete zbog svoje veličine.

Opeth je kroz svoju karijeru polako, ali sigurno dobivao na veličini. Svakim novim albumom je sticao nove poklonike, a stilskim odmakom od zvuka sa prvih albuma prema svojoj verziji progresivnog rocka postaje još popularniji i danas grupa nastupa i puni prestižne koncertne dvorane poput Sydneyske opere. Tu se krije paradoks ovoga, ali i prethodna dva albuma. Verzija progresivnog rocka koju Opeth (čitaj Mikael Åkerfeldt) želi i svira već nekoliko godina zapravo nema ništa progresivno u sebi. Glazba je imitacija, ili preciznije rečeno, pastiš utjecaja glazbe iz nekih ranijih vremena i ovo je prvi album koji u potpunosti odbacuje ono opethovsko iz njihove glazbe. Situacija je time apsurdnija, što ih je upravo specifični način miješanja ekstremnog metala s tihim, akustičnim dijelovima na prvim albumima činio posebnim i podložnim imitiranju od strane drugih grupa.

Album otvara kratki intro Persephone koji kao da je izašao iz pjesmarice Nicka Drakea, da bi ga presjekle klavijature Joakima Svalberga uvodom u naslovnu stvar. Odmah je primjetan teži zvučni miks od prethodnog albuma s više naglašenog basa i gitarama koje na trenutke prizivaju prošle dane. Pjesme se izmjenjuju u skoro pravilnom ritmu svjetla i sjene. Sorceress, Chrysalis, Strange Brew i Era čine kralježnicu ovoga albuma prizivajući hard rock estetiku 70-ih, a oko njih su ovijene lakše akustične stvari s naglašenijim folk utjecajima. The Wilde Flowers se čini kao jedina iznimka pravilu jer vrlo uspješno spaja ova dva utjecaja i pjesma u svome tišemu dijelu priziva ponajbolju melodiju na albumu. Usprkos mnogim svjetlim trenucima, Opeth na albumu žrtvuje kompleksnost ranijih vremena i stvara neki oblik glazbenog déjà-vua gdje je sve novo zapravo ono dobro zaboravljeno staro. U tom pogledu, Sorceress je vrlo kompetentan album, ali za biti istinski progresivan, on niti je blizu ruba, niti na dvoru grimiznoga kralja.

Na kraju, treći album od razvodnice između staroga i novoga nastavlja sa lutanjima po progresivnim krajolicima prošlosti. Na trenutke se čini da ove pjesme postoje zbog sebe samih, u konačnoj potvrdi postojanja umjetnosti radi umjetnosti same. Teško je prigovoriti bilo kojoj grupi glazbenika što želi promjenu, jer nitko ne želi proizvoditi kopije istih albuma i bit će zanimljivo čuti radi li se o kraju jedne ere i početka nove za Opeth i umjetnika ranije poznatog kao Mikael Åkerfeldt.

Boris Čičovački

Hits 877
Pale Communion « Pale Communion Opeth Albumi Kronologija In Cauda Venenum » In Cauda Venenum

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42