facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Kako stvari stoje


Bookmark

Data

Released Prosinac 2015
Format EP
Vrsta / Alternative rock / Hard rock / Garage rock / Alternative Pop/Rock
Dodano Srijeda, 13 Siječanj 2016
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date Prosinac 2015
Država Hrvatska
Etiketa samostalno
Catalog Number -
Edition details objavljeno: 31.12.2015.; snimano i miksano u Gračanima, Zagreb. 2014./2015.
Tags Navarro

Review

Navarro je zagrebački rock trio koji je na staru godinu izdao EP „Kako stvari stoje“ koji definitvno zaslužuje imati recenziju na našem portalu. Dečki su relativno nepoznati (i ja ih prvi puta čujem) te se probijaju kroz Demo festivale na kojima imaju odlične rezultate.

Prve dvije pjesme govore o problemu ispranih umova, licemjerja i nametnutih vrijednosti društva koje želi da svi budemo isti. Definitivno prave stvari za alternativce koji će se poistovjetiti. Pjesma „Tonemo“ izašla je ranije kao singl i postala hit dana na 2. programa Hrvatskog radija te je vjerojatno najbolje ostvarenje na ovome mini albumu iako je svaka pjesma podjednako kvalitetna pa izdvajanje jedne unosi onoliku dozu subjektivnosti koja nije potrebna u recenzijama. Singl je odlično aranžiran, radio friendly je, ali riječi su još jednom brutalno iskrene i govore o ovim prostorima gdje sve propada i gdje svi „tonemo“ čak i kada želimo biti najbolji te nam je jedina opcija da poželimo biti negdje drugdje. Na setlisti odmah iza nje slijedi „Marioneta“ koja ima najbolji intro i zaista odlične riffove, a samo ime govori o tematici iza nje. Od pesimizma koji se provlači kroz svaku riječ ne odmiče se ni „Sunčani sat“. Zadnja strofa, koja se proteže kroz cijelu pjesmu, najbolje sažima ideju iza cijelog ostvarenja – „Ne vrijedi ti Sunce ako nebo je sivo“.

Vokal je zaista odličan, potpuno pogođena boja i raspon za ovaj stil, a riffovi na gitari su vjerojatno i najbolji dio ovog izdanja što se tiće instrumentalnog dijela. Bubnjevi daju izvrstan ritam, zajedno s basom, ali ono što najviše dolazi do izražaja su riječi koje su brutalno direktne i odražavaju stanje ovih prostora.

Ocjena 5/5 možda je naoko prevelika, ali ako uzmemo u obzir da im je ovo debitantski EP i da su sve radili sami potpuno je zaslužena. Posebice zbog toga što su zbog održavanja vlastitog stila raskinuli ugovor s jednom od većih hrvatskih izdavačkih kuća koja im je pokušavala nametnuti nešto što nisu i zadržali vlastito ja što se rijetko viđa. Osobito na domaćoj sceni.

Tomislav Kiš

Hits 2031

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma