facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
New Order
Žanr Pop-Rock
Grad Manchester
Država Engleske, UK
Aktivan od 1980. - 1993., 1998. - 2007., 2011. -
WEB http://www.neworder.com/
Tags New Order

Bookmark

New Order nastao je 1980. u Salfordu u Engleskoj. Raspadom Joy Divisiona neposredno nakon samoubojstva vokala Iana Curtisa preostali članovi benda Bernard Sumner, Peter Hook i Stephen Morris odlučili su nastaviti glazbenu karijeru uz dodatak novog člana - Gillian Gilbert. Uzdignuvši se tako iz pepela legendarnog post-punk Joy Divisiona u vremenu kad se činilo da kao bend neće moći preživjeti takvu tragediju uspjeli su zaraditi titulu jednog od najutjecajnijih i najhvaljenijih bendova osamdesetih godina. Svoj veliki uspjeh mogu zahvaliti upravo prepoznatljivim elektronskim teksturama i disco ritmovima mnogo naprednijim od onih prisutnih u glazbenoj sceni u njihovo vrijeme. Njihov pogled u budućnost i spoj new wave estetike s plesnom glazbom omogućio im je puno veću popularnost od svojih suvremenika, a dašak synth popa njihove je pjesme katapultirao na sve ljestvice.

Povijest benda počinje nastankom Joy Divisona oko 1976. kad su gitarist Bernard Sumner i basist Peter Hook inspirirani nastupom Sex Pistolsa najavili kako namjeravaju oformiti vlastiti bend. Regrutiranjem pjevača Iana Curtisa i bubnjara Stephena Morrisa odabrali su i ime Joy Division te tri godine poslije izdali svoj iznimno značajni LP Unknown Pleasures. 1980. nakon što je završen njihov drugi album Closer, Ian se objesio 18.svibnja i preostali članovi odlučili su napustiti bend. Nedugo potom ponovno su se okupili kao New Order uz dodatak klavijaturistice Gillian Gilbert. Sad je Sumner preuzeo vokalne dužnosti i grupa je izdala svoj debitantski singl ''Ceremony'' u ožujku 1981. Bio je to mračan i melodičan uradak koji je svojedobno bio namijenjen za izvedbu u Joy Divisionu. Nedugo potom izdan je i LP koji je neodoljivo podsjećao na njihov rad s prethodnim bendom. Kritičari I publika osuđivali su ih što pokušavaju živjeti od stare slave. Tek je sljedeći singl ''Everything's Gone Green", inspiriran glazbom koju su radili Kraftwerk uz primjese njujorške podzemne electro scene uspio podići bend na nove razine, a uspon je samo potvrđen 1982. Izlaskom singla ''Temptation".

Nakon godinu dana neaktivnosti, 1983. ponovno su se pojavili sa svojim uvjerljivo najvećim hitom ''Blue Monday'' koji je izdan u vrlo neinformativnoj košuljici, a utjelovio je njihov tajnoviti stil s abstraktnim tekstovima, Sumnerovim hladnim vokalom i prilično inovativnim klupskim ritmovima. Iste godine izdali su svoj drugi album ''Power, Corruption and Lies'' te u kombinaciji s tada nepoznatim producentom Arthurom Bakerom i snimili "Confusion," još jedan suvremeni klasik plesne glazbe koji je čak uspio zakročiti u američke R&B hit ljestvice. NJihov munjeviti uspjeh vrlo ubrzo im je uspio osigurati ugovor s Qwet labelom Quincyja Jonesa. Usprkos tome osim nekoliko singlova poput "Thieves Like Us" i "Murder" ostali su većinom neaktivni tijekom 1984.

Sljedeće godine isplivali su ponovno hitom "The Perfect Kiss," i pločom Low-life, koja je čak sadržavala i fotografije članova i u jednu ruku nastojala približiti bend njihovoj publici. Brotherhood je uslijedio 1986. i uz singl "Bizarre Love Triangle" značajno se probijao u pop vode bilježeći velike uspjehe kod mainstream publike. Godinu dana kasnije izašao je Substance, kolekcija singlova i remikseva, a za bend je bio značajan je rim je zajamčio probitak na američko tržište uz veliki hit "True Faith" koji je postigao čak 32. mjesto na američkoj pop ljestvici te godine. Uslijedio je remiksirani "Blue Monday 1988", a 1989. inspiriran house glazbom utemeljenom na velikoj količini ecstasyja nastao je album Technique. Ovaj uradak bio je njihovo izdanje s najvećom orijentacijom prema klupskoj glazbi sadržavajući hitove "Fine Time" i "Round and Round."

1990. nakon snimanja himne "World in Motion" za svjetski nogometni kup u Engleskoj uslijedila je produžena pauza, a članovi su se posvetili vlastitim projektima. Hook je oformio bend Revenge, Morris i Gilbert snimali su pod nazivom The Other Two, a Sumner je u suradnji s gitaristom Smithsa Johnnyjem Marrom i frontmenom Pet Shop Boysa Neilom Tennantom stvorio Electronic koji je čak imao Top 40 singl "Getting Away with It."

New Order ponovno su se okupili 1993. i isporučili svoj najuspješniji album Republic, koji je postigao najveći uspjeh na ljestvicama ponajviše zahvaljujući singlu "Regret", unatoč optužbama dugogodišnjih fanova da su izgubili oštrinu i čar. Uslijedila je velika turneja, a širile su se glassine o porastu napetosti i brojnim konfliktima unutar grupe. Članovi nisu htjeli potvrditi niti opovrgnuti glassine, a većinu 90ih gurpa je ostala neaktivna uz gdjekoji singl koji je Sumner izdao za Electronic i Hookov novi projekt Monaco. "Brutal" je bio prvi uradak nakon iznimno duge pause, izdan na soundtracku filma The Beach, 2000., a godinu kasnije New Order su izdali i Get Ready. Gillian Gilbert je tad već napustila grupu kako bi se brinula o djeci koju je imala sa Stephenom Morrisom, a bendu se pridružio guitarist Mariona Phil Cunningham. Ponovno su se uputili na turneju i 2005. izdali Waiting for the Sirens' Call.

U rujnu 2011. New Order su najavili da će ponovno nastupati po prvi put nakon 2006. Iste godine izdali su Live at the London Troxy. Lineup tog nastupa uključivao je Gilliana Gilberta, a na mjesto Petera Hooka došao je basist Bad Lieutenanta Tom Chapman. Uz njih tadašnji sastav uključivao je Sumnera, Cunninghama i Morrisa.

Željka Bešić

Albumi (2)
Songs (32)
Albumi Albumi
Music Complete
New Order
Songs 11 Comments 0
4 out of 54 out of 54 out of 54 out of 54 out of 5 / 0 out of 50 out of 50 out of 50 out of 50 out of 5 Dodano 10 Studeni 2015
Released 2015
Format Albumi
Vrsta / Alternative dance / Alternative/Indie Rock / Dance-Rock
Length 1:04:26
Br. diskova 1
Etiketa Mute
Žanr Pop-Rock
Price 0.00 HRK
Kat. br. CDSTUMM390
∑(No,12k,Lg,17Mif) New Order + Liam Gillick: So it goes..
New Order
Songs 21 Comments 0
3 out of 53 out of 53 out of 53 out of 53 out of 5 / 0 out of 50 out of 50 out of 50 out of 50 out of 5 Dodano 01 Rujan 2019
Released 2019
Format Albumi
Vrsta Synthpop / Alternative dance / Dance-Rock
Br. diskova 2
Etiketa Mute
Žanr Pop
Price 0.00 HRK
Kat. br. CDSTUMM450

Hits 1327

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42