facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Ožujak 2020
Format Albumi
Vrsta / Industrial / Art Rock / Ambient
Dodano Srijeda, 01 Travanj 2020
Žanr Rock
Length 2:33:34
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2020
Država SAD
Etiketa The Null Corporation
Catalog Number HALO 33 / 34
Edition details objavljeno: 27.3.2020.; producenti: Trent Reznor i Atticus Ross
Tags Trent Reznor Atticus Rose Nine Inch Nails The Null Corporation

Review

Apokaliptična vremena kroz povijest čovječanstva rezultirala su velikim umjetničkim djelima. Kroz prošlost su se ciklički pojavljivale epidemije kuge, poplave, suše, erupcije vulkana i potresi. Neke civilizacije opravdale su to bijesom ili upozorenjem bogova, ustrajale u molitvama, kretala u hodočašća pri kojima bi se pošasti još više širile, obavljale obrede i prinosile žrtve ubacujući plodove prirode u grotla ugašenih vulkana ili tražili krivce među onima drugačijima pa zatim progonili pripadnike različitih manjina pod optužbama da „truju vodu“ ili „copraju“. S vremenom, znanost je to počela objašnjavati evolucijom, globalnom tektonikom ploča i prirodnim zakonitostima uslijed kojih dolazi do demografskih pulsiranja i poremećaja u krivuljama broja stanovništva kao i „rupa“ u dobno-spolnim piramidama. Događaji imaju svoje posljedice. A njih možemo promatrati kao dugoročne i kratkoročne, ali i gospodarske, društvene i političke.

Tako će nekako biti jednoga dana i sa COVID-om 19, poznatijim kao korona virusom. Kratkoročno gledano, ovdje su prekidi društvenih kontakata, promjene ponašanja, nepovjerenje prema svima, distanciranje koje postaje jedini način da se spriječi širenje ovog nečeg nepoznatog, a usporedno pratimo porast broja oboljelih koji rezultiraju cijelim gradovima ljudi u nestajanju, ako promatramo u globalnim okvirima. Dugoročno, imamo školsku godinu čiji će kraj biti neizvjestan, udare na gospodarstvo koje će po efektu domina zahvatiti cijeli svijet, urušiti burze, zatvoriti poduzeća, banke i čije će se posljedice još dugo osjećati. I ovdje je bitno zadržati prisebnost, zastati, razmisliti o svemu, probuditi u sebi nadu i vjeru da će i ovo novo zlo proći.

I dok znanstvenici pokušavaju razriješiti nerazmrsiv problem u potrazi za cjepivom protiv mutirajućeg i još uvijek nedovoljno poznatog virusa, gotovo sva je industrija zamrla, ali ne i ova glazbena. U novonastaloj situaciji neizvjesne dužine trajanja glazbenici su kao i publika u izolaciji. Svi koncerti i turneje su otkazani, osim onih koji se održavaju kod kuće, preko društvenih mreža. I onda ovi kreativni u svojim studijima stvaraju novu glazbu.

Tako je iznenada svjetlo dana ugledao i novi studijski uradak Nine Inch Nailsa. Prije nekoliko dana Trent Reznor je napisao svoj tweet: „Ima li koga vani? Novi Nine Inch Nails je izišao. Ghosts V & VI. Sati i sati glazbe. Besplatno. Neki su dijelovi radosni, a neki baš i ne.“ Album se može besplatno „skinuti“ na stranicama grupe i to je veliki dar u ovim teškim trenutcima.

Za razliku od ranijeg uratka istog naslova „Ghosts I-IV“ pjesme na ova dva nosača zvuka imaju naslove. Unatoč tome što nam je Nine Inch Nails od ranije poznat kao industrial rock band, u ovom slučaju se radi o ambijentalnoj ili new age glazbi. Starija publika će se sjetiti onoga što je svojedobno radio Brian Eno s projektima „Music For Airports“, „Music For Films“ ili njegove suradnje s velikim Davidom Bowiejem na antologijskom albumu 'Heroes'. Dapače, čini mi se da je upravo preko Bowieja s kojim je Reznor surađivao, NIN vjerojatno došao do ovakvog glazbenog izričaja koji je vrlo blizak filmskoj glazbi.

Ne ulazeći sada u analizu svake od navedenih pjesama, jer u ovom je slučaju to uistinu nemoguće, možemo zaključiti da nam je Trent kroz svoj najnoviji projekt ponudio sate i sate izuzetno kvalitetne glazbe koja će nam poslužiti kao dobra podloga za naš „rad u kući“. Ambiciozno bi a i pretenciozno bilo napisati da je NIN napravio album godine, ne samo zato što smo tek u njezinoj četvrtini i tko zna što će još uslijediti, a osim toga u obzir treba uzeti ranije navedeno, a to je činjenica da su ovakvi projekti već ranije izišli iz glazbenih radionica Briana Enoa, Davida Bowieja i drugih. Ali širina ovakve glazbene podloge nudi nam svekoliku mogućnost da je svatko doživi na svoj način. I savršena je za opis vremena u kojem trenutno živimo, a to je vrijeme kada je toliko upitnika nad glavama svih da je i najbolje da se ne krećemo, jer bismo vjerojatno jedni za druge zapinjali.

Ivan Dukić

Hits 556
Bad Witch « Bad Witch Nine Inch Nails Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma