facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2013
Format Albumi
Vrsta / Blues rock / Garage rock
Dodano Utorak, 09 Prosinac 2014
Žanr Rock
Length 1:15:33
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2013
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number CD 6047338
Edition details objavljeno: 27.11.2013.; produkcija: Dragutin Smokrović; izvršni producent: Igor Boltek
Tags Croatia Records Majke Dragutin Smokrović Igor Boltek

Review

Praktički brojimo punih sedam godina tijekom kojih su Goran Bare i Majke izbivali s glazbene scene da bi se potom 9. ožujka 2007. godine vratili u sebi svojstvenom stilu. Razuzdana publika i još razuzdaniji Bare i Majke tog su datuma zapečatili Tvornicu ostavivši poseban trag. Postavu koja je te noći osvojila taj zagrebačku klub čine: Goran Bare (vokal), Zoran Čalić (gitara), Alen Tibljaš (bubnjevi), Nedjeljko Ivković - Kilmister (bas), Kruno Domaćinović (gitara) te Danko Krznarić (klavijature).

Dovoljno je jednom preslušati CD, a da bi sa sigurnošću mogli jamčiti kako je riječ o pravoj rock`n`roll poslastici. Žestoki ritam albuma dodatno će primamiti sve vjerne fanove hitovima poput: „Ja sam budućnost“ i „A ti još plačeš“, a koji su svoje mjesto našli na ovome CD- u. Iako ste ih preslušali mnogo puta i to u raznim verzijama zbog zvuka koji donosi ovaj album vrijedi stisnuti „play back“. Koliko je publika s nestrpljenjem iščekivala povratak ovih velikana najbolje svjedoči spremnost sudjelovanja u svevremenskoj himni Bareta i Majki „Budi ponosan“, a koja je punih 7:30 minuta oduševljavala sve prisutne. Međusobno nadjačavanje fanova daje posebnu notu ovom ionako kvalitetno odrađenom koncertu, a što izbija na površinu i tijekom preslušavanja CD- a.

No, kako sve ima i onu mračniju stranu tako se i ovaj koncert povremeno okretao drugačijem tonu. Predvodnici naprijed spomenutih drugačijih, ili bolje reći tamnijih, tonova svakako su: „Baretov blues“ i „Mršavi pas“. Slušajući pjesmu za pjesmom ne možete ne primijetiti angažiranost publike koja je gotovo cijelo vrijeme koncerta na vrhuncu. U pojedinim dijelovima, a što se ponajbolje očituje u refrenima najvećih hitova, od kojih su neki ranije navedeni, imate dojam kao da se Bare mora boriti s publikom da dođe do riječi, iliti glasa. No, ne ometa to Bareta. On vrlo dobro zna svoje mjesto i svoj put na koji zna navesti cijelu hordu svojih fanova koliko ih je te večeri bilo u Tvornici. Okupljeni su u jednom trenutku poneseni žestinom ritma, a već maločas zatim bivaju zavedeni težinom emocija koje Bare i Majke upakirane u vješto osmišljene riječi stavljaju pred njih. Spremnost publike da zapjeva toliko voljene stihove nakon stanke od sedam godina ne čudi s obzirom na karizmu koja je obilježila povratnički koncert. „89“ jedna je od onih pjesmama za koje se i kod preslušavanja CD- a da zaključiti kako je na pozornici vladao poseban delirij. Retrospektivan pogled, povratak na mjesto zločina te niz prisjećanja - sve to nalazimo iza njenih stihova. Kako je moguće da iza erupcije različitih emocija, žestokih rifova i uopće ogoljavanja ljudske prirode nalazimo kanal za opuštanje od svakodnevnih briga i uživanje u onome što nas inače ima tendenciju prestraviti? Očito je da samo rijetki nađu način na koji će istinu predočiti tako da joj ljudi trče ususret, a ne da bježe glavom bez obzira. Ovi su glazbenici te večeri u tome jamačno uspjeli, a auditivnim ovjekovječenjem omogućili su da ostane zabilježeno praktički zauvijek.Za sve nas koji te noći iz nekih osobnih razloga nismo bili ondje, a voljeli bismo da jesmo, ovaj je CD odličan pogled u „propušteno“. Dakako pod navodnicima propušteno, jer album koji imam pred sobom do u najsitnije detalje prenosi tamošnju atmosferu u vaš dnevni boravak ili pak u vaše slušalice. Osim ranije navedenih na albumu, koji ukupno broji 18 pjesama, naći ćete i primjerice: „Odvedi me“, „Fantastična vatra“, kao i „Iz sve snage“. Bilo bi nesmotreno reći da ćete na ovome albumu naći baš svaku „veliku stvar“ Bareta i Majki koja vam padne na pamet, ali ono što mogu potvrditi nakon preslušavanja albuma jest da svakako nećete ostati razočarani i da ćete ovisno o raspoloženju na ovoj listi pronaći pjesmu za vlastite uši.

Nela Baričević

Hits 1565
Unplugged « Unplugged Majke Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42