A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2010
Format Albumi
Vrsta Pop / Contemporary R&B / Pop-Rap / Urban
Dodano Četvrtak, 26 Svibanj 2011
Žanr R&B
Length 50:52
Broj diskova 1
Edition date 2010
Država SAD
Etiketa Universal/Cash Money
Catalog Number B0015021
Edition details Datum objave: 19. 11. 2011.; Produkcija: Bangladesh, Blackout Movement, Drew Money, Oak, Papa Justifi, J.R. Rotem, Swizz Beatz, T-Minus i will.i.am; Snimano: 2009. - 2010.
Tags

Review

Nicki Minaj je jako dobro iskoristila 2010. i svojom jezičavošću se nametnula kao prvi ženski MC u trenucima kada jedna takva uistinu nedostaje. Miss kolaboracije je jako dobro odigrala svih svojih jedanaest suradnji prošle godine ostavljajući tako traga među obožavateljima svih žanrova, od Mariah Carey i Christine Aguilere pa sve do Ludacrisa i Kanyea Westa. Upravo je suradnjom s ovim posljednjim napravila briljantnu stvar: svojim doprinosom na Monsteru je zasjenila ostala razvikanija imena (tko se uopće sjeća da Jay-Z sudjeluje na tom singlu?) i na pravi način odradila promociju svog prvijenca Pink Friday.

Pink Friday ostavlja zato slušatelja začuđenim: nitko nije očekivao da će se Minaj, višestruko dokazana kao izvrsna reperica pretvoriti u r'n'b pjevačicu. Sav onaj žestoki, nametljiv stil kojim je oduševljavala na tuđim albumima je tek tako zamijenila sirupastim baladama. Komercijalna prevrtljivost je očita: za Minaj tipičniji prvi singl Massive Attack je zahvaljujući lošem plasmanu na Billboardu izbačen s albuma, a album je tako najavila balada Your Love gdje je provokativna Minaj sablaznila sve koji su ju pratili od početka samplirajući No More I Love You's Annie Lennox.

Neugodna iznenađenja tu ne preostaju. Right Thru Me i Moment 4 Life zvuče kao ostaci iz vremena ljigavog r'n'b-a za koje sam iskreno mislio da je završilo prvim slomom živaca Mariah Carey. Uz to, šaka u oko je i natpis feat. Natasha Bedingfield na omotu albuma. Zar od tolikih imena kojima je spašavala pjesme nitko nije htio vratiti uslugu pa je album morala zaključiti uz pomoć zaboravljene otočke poluzvijezde?

Istinski zanimljivih trenutaka daleko je manje. Roman's Revenge kao najbolja pjesma albuma je Nicki Minaj u punoj formi, njen uistinu odličan bijesni alter-ego Roman Zolanski dijeli glazbeno polje s najrazvikanijim alter-egom hip hop svijeta, Slim Shadyjem. U tonu bijesa se nastavlja i Did It On'em i tu završava prava Nicki Minaj, ona koja briljira na tuđim albumima. Upitnike iznad glave izazivaju još Save Me zbog samplea koji vuče na Radiohead i Fly jer nije jasno je li ovo zapravo Rihannina pjesma na kojoj Minaj surađuje.

Pink Friday nije apsolutna propast od albuma kao što oštrije riječi mogu uputiti, no ovako nešto nitko nije očekivao. Volio bih se tješiti da je ova zagušenost r'n'b-em zapravo zajebancija i da je sve to još jedan Minajin alter-ego kojim ismijava praznoglave osvajačice vrhova top lista. No to, nažalost, nije slučaj.

Ivan Glazer

Hits 961
Nicki Minaj Albumi Kronologija Pink Friday: Roman Reloaded » Pink Friday: Roman Reloaded

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještajiodmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu


King Gizzard u Šibeniku - 2. večer


King Gizzard & the Lizard Wizard na tvrđavi sv.Mihovila


Combichrist okrenuli Močvaru


Gojira poharala Dom sportova


Vrhunski baletni programi u Ljubljani


2. dan Forestland festivala


Otvoren je Forestland festival


Kojoti + Električni orgazam u Šibeniku


Tom Jones odličan u bajnoj Opatiji


The Rolling Stones u Beču


Diana Krall u Lisinskom


Kultur Shock u Zagrebu


Judas Priest u Ljubljani


Spektakularna rapsodija u Bologni


Rock spektakl u Zagrebačkoj areni


Repetitor zapalio Tvornicu


Goran Bregović na Sustipanu


Velika The Rolling Stones fešta u Hyde Parku