A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Kiss Me Once


Bookmark

Data

Released Ožujak 2014
Format Albumi
Vrsta / Dance-Pop
Dodano Srijeda, 21 Siječanj 2015
Žanr Pop
Length 38:46
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2014
Država UK & Europe
Etiketa Parlophone
Catalog Number 2564632807
Edition details Produkcija: Cutfather, Daniel Davidsen, Mike Del Rio, GoodWill & MGI, Greg Kurstin, Chris Loco, Mark Taylor, MNEK, The Monsters & The Strangerz, Justin Raisen, Ariel Rechtshaid, Jesse Shatkin, Thomas Olsen, Peter Wade, Joshua JD Walker, Peter Wallevi
Tags Kylie Minogue Parlophone Warner Bros.

Review

Dugovječnost na pop-sceni, odnosno, onom njezinom dijelu što zaposjeda top-ljestvice i trendovske biltene, podrazumijeva jako dobro naštiman osobni (ili bar onaj u savjetničkom timu) kompas. Stalnu budnost, uho za sutra i oko za prekosutra. Naravno, bez osobnosti koja to može nositi, sve je uzalud - znat će to mnoge zvjezd(ic)e koje su protutnjale i nestale s osvjetljenog dijela tepiha. Australska pop-diva, "džepna Venera", kako su joj nerijetko tepali, Kylie Minogue odavno je, vjerujem, dokazala da je ime, glas i stas koji traju. Sumnjam da mnogo vas može danas uistinu u cjelosti poslušati a da ne odluta ijedan od njezinih albuma iz osamdesetih ili s početka devedesetih, ali ova talentirana, lijepa i, pokazuje se, mudra pjevačica to ionako već odavno ima prikačeno negdje iza sebe, u donjem dijelu biografije koja danas puni stranice i stranice respektabilnim uspjesima, ali i stalnom svježinom.

Svježina - tu dolazimo na njezin možda glavni adut. To, naravno, ne znači da je neki od njezinih starijih albuma danas svježa roba (niti je to u njezinoj branši i žanrovskoj ladici uopće izvjesno), ali podrazumijeva da je svaki novi glazbeni korak osmišljen dovoljno pametno i dovoljno usklađeno s izuzetnom osobnošću i besprijekornim imidžem da poluči sjajne rezultate. Da odiše - svježinom. Niti ju je svojedobno Nick Cave odabrao za duet na subverzivnom hitu "Where the Wild Roses Grow" samo zbog zemljačke solidarnosti ili udvaranja niti je "Can't Get You Out of My Head" hit zavodljiv samo zbog seksualnošću nabijenog spota, baš kao što "Fever" i "Body Language" nisu sjajni pop-albumi samo zbog svog likovnog oblikovanja - Kylie Minogue može lekcije očitavati i veličinama poputMadonne, koja svoju "svježinu" nerijetko mora napumpavati raznoraznim ideološko-političkim preseravanjima ili napadnom erotikom.

"Kiss Me Once" je Kyliein dvanaesti studijski album, a dolazi nakon sjajnog kompilacijskog "The Abbey Road Sessions", kojim je svom bogatom katalogu dala izvanvremensku garderobu, i potpisa za Jay-Z-jev tim Roc Nation. I sama je najavila album kao nešto novo, ali u svojoj osnovi prepoznatljivo za nju, i takvo polazište, kad preslušate tih novih jedanaest pjesama uistinu drži vodu. Cijela vojska suradnika, od producenata do autora nije nešto što bi me osobno fasciniralo - naprotiv - ali bitna je kompozicija svih tih dijelova puzzlea, bitna je ta šarena cjelina sašivena od pomno biranih detalja, da šminka ne pojede sadržaj. Većim dijelom, to je ovdje uspjelo.

Dobitna kombinacija je u osnovi i dalje koloplet synth-popa, plesnih stilizacija i elektronike koja se ne plaši crpiti iz različitih i uvijek aktualnih izvora. Otvarajuća, na prvu zarazna "Into the Blue", recimo, odlično nosi tu prezentacijsku ulogu otvarača vrata u novi prostor kojim je Kylie odlučila zavladati glasom i stasom, karizmom i seksipilom. Uostalom, teško da se njezina glazba može odmaknuti od urođenog seksipila i baršunaste elegancije cjelokupne joj slike pa i ovaj, kao dosadašnji albumi, obiluje putenošću (riječ "seks" pojavljuje se u naslovima čak triju pjesama) i koketnim ritmovima i aranžmanima, bilo da se služi funk-stilizacijama ("I Was Gonna Cancel", "Sexy Love") ili R&B-jem ("Sexercize", u kojoj se mogu pronaći i utjecaji dubstepa). "Kiss Me Once" je tako izrazito "lak", prozračan album, čiju osunčanost sjajno podcrtava zaključna "Fine", u čijem je pisanju sudjelovala i sama Kylie.

Kako to (pre)često biva, album "odlikuje" i nekoliko sladunjavih i suvišnih pjesmuljaka pa je prava šteta što je, recimo, sjajnoj, razigranoj "I Was Gonna Cancel" netko trebao prišiti i bezličnu "If Only" ili u cijelu priču uvesti i bespotreban duet s Enriqueom Iglesiasom (beznadežno dosadna "Beautiful"). No, to valjda i jest cijena tolikih kolaboracija i producentskih pultova. No, ono bitno ostaje neokrnjeno - Kylie Minogue vlasnica je nove zbirke poletnog - svježeg - popa, iz koje će se izdvojiti nekoliko sjajnih singlova i priloga ljetnim plesnim podijima i koja će svojoj vlasnici održati karijeru i imidž iznad visoko podignutih letvica. Dugovječnost nije nešto što ova uistinu pop-diva postavlja kao stavku u svom budžetu - njoj dugovječnost pristaje.

Toni Matošin

Hits 1392
The Abbey Road Sessions « The Abbey Road Sessions Kylie Minogue Albumi Kronologija Golden » Golden

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici