facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2012
Format Albumi
Vrsta / Dub / Trip-hop
Dodano Četvrtak, 25 Rujan 2014
Žanr Electronic
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2012
Država UK & Europe
Etiketa Wild Bunch Records
Catalog Number WBRCDR1
Tags wild bunch

Review

Kako zapravo nisam fan Massive Attack i znam samo par stvari koje su se znali zavrtiti u klubovima, s veseljem sam odabrala njih za recenziju. Zašto se i ja ne bih upoznala s njihovim radom? Posebno sam se razveselila kad sam shvatila da se radi o remstriranoj verziji njihovog debi albuma iz 1991. Sjetimo se da je uz niz loših albuma te godine izašlo nekoliko vrhunskih, kao što su Blood Sugar Sex Magik Red Hot Chilli Peppersa, zatim Nirvanin Nevermind pa i Pearl Jam sa svojim Ten. Sve nizom dobri i jaki album, ali svejedno nitko od njih nije natjerao kritičare da zbog njih smisle novi podžanr kako bi ih opisali, kao što su to napravili Massive Attack

Ovaj zanimljiv bend, koji u svojoj glazbi kombinira hip-hop i rap s psihodelijom, koketirajući s elektronikom i atmosferikom, do sad je izdao 5 albuma, a nakon 21 godinu donose nam remastrirnu verziju svog, možda i najboljeg albuma. Također, glazbeni utjecaj na druge bendove raste iz dana u dan.

S obzirom da se radi o remastriranoj verziji potrudila sam se pronaći izvorni album kako bi mogla donijeti svoju procjenu. Iznenadila sam se razlikom. Zvuče svježe, inovativno, a opet kao da baš pripadaju u 21. stoljeće. Zvuče kao da ste dobru glazbu prvo pustili u nekoj maloj zatvorenoj sobici, a potom u jednom velikom akustičnom prostoru. Tako recimo prva skladba s albuma, Safe From Harm daje onaj pravi osjećaj elektronike koji ste prije mogli postići samo putem slušalica i izolacijom od svijeta. Na ovom albumu od svega 9 skladbi naći ćete i prekrasnu R&B laganicu Be Thankful for What You've Got, ali i rap pod utjecajem duba kao što je vidljivo na Five Man Army. Zatim ćete tu naći i Daydreaming koji vas navede da se zavalite u krevet, otpujute u neke druge svjetove ili čak i sami pišete pjesme.

Sve u svemu ovo je dobar album. Fanovi su ga sigurno dočekali s odobravanje, ali isto tko i kritičari diljem svijeta.
Ako vam se svidio izvorni Blue Lines ovaj ćete voljeti još i više. Možda su oni ipak bili malo prenapredni za svoje vrijeme, ali zahvaljujući tehnologiji svašta se može postići. Možda ostaje pitanje zašto sam dala ocjenu 9 kad sam ga toliko nahvalila. Ocjena je subjektivna, a kritika je realna. Realno ovo je izvrstan album, ako volite sav ovaj mišung u jednom albumu. Osobno ga ne volim i zato mu spuštam ocjenu, a dijelom i zbog remastriranja. Bez obzira što je to omogućilo produbljivanje i otvaranje dijelova glazbe koji su čak i bili nedostupni na izvornom jedno stoji: Dva puta isto, nikad isto.

Anita Stojanović

Hits 876
Heligoland « Heligoland Massive Attack Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma