facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
American Life

Bookmark

Data

Released Travanj 2003
Format Albumi
Vrsta Pop / Rock / Electronic
Dodano Srijeda, 02 Veljača 2011
Žanr Pop
Broj diskova 1
Edition date Travanj 2003
Država SAD
Etiketa Maverick/Warner Bros.
Edition details Producenti: Madonna, Mirwais Ahmadzaï i Mark
Tags

Review

Nakon dvije iznimno uspješne dekade zaključene kompilacijama najvećih hitova, Madonna je ušla u treće desetljeće svoga djelovanja. American Life nije nimalo tipičan Madonnin album, prijem kritike i publike je bio začudno nijem, a album ostaje najslabije prodavanim Madonninim albumom uopće.

Od samog svog nastanka album je problematičan. Warner Bros je prvu verziju ovog albuma vratio zbog nedovoljne komercijalnosti projekta. Madonna i Mirwais Ahmadzai, producent ovog albuma, su pop elektroniku pokušali odvesti u krajnost, izmiksavajući Madonnin glas do neprepoznatljivosti te uvrštavajući atipične beatove. Takav album bi vjerojatno doživio komercijalnu propast, no ni verzija koja je ipak ugledala svjetlo dana, akustična s minimumom elektronike nije doživjela puno bolje prihvaćanje kod publike.

O čemu se radi? American Life je težak i mračan album, nepravedno podcijenjen jer je udaljio publiku od novomilenijskih dance pjesama kakve je nudio Music. Iako kroz plitke stihove, Madonna ovim albumom nudi najviše sebe, svog mišljenja i djelovanja. I iako su joj opaske na račun ratno raspoložene Amerike zatvorile tu zemlju za bilo kakve značajnije uspjehe na top listama, naslovni singl je izvrsna slojevita pjesma. Na tragu osamdesetih je rađen pravi hit Hollywood, Die Another Day je vrtoglavo naelektrizirana James Bond tema dok je Love Profusion dragulj akustičnijeg dancea.

Madonna; Foto: Craig McDean

Središnje mjesto albuma zauzima triptih ljubavnih pjesama čiji centar drži gitara. Nothing Fails vrlo uspješno gitari dodaje zbor koji se pojavljuje odnikud, Intervention dodaje dobru dozu dancea, dok je X-static Process totalno neobičan: samo Madonna i gitara, bez ikakvih efekata, ogoljeno i jako dobro.

Ostale pjesme i nisu toliko dobre. Iako s izvrsnim isprekidanim orkestracijama, Easy Ride je malo prerazvučena, Mother And Father je pomalo nauspjeli dance hit, a Nobody Knows Me prenakrcan pulsirajućim beatovima.

Treća dekada za Madonnu i nije počela najbolje. Nakon što je dala najviše od sebe, od publike je dobila najmanje. Potpuno nezasluženo jer je American Life jako dobar album, izvrsno spajanje akustike i elektronike uz prizvuk osamdesetih koji je kasnije iskopiran na mnogim albumima drugih zvijezda, ali je ovdje ipak bio početak.
 

Ivan Glazer

Hits 1678
Music « Music Madonna Albumi Kronologija Confessions On a Dance Floor » Confessions On a Dance Floor

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma