facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
The Immaculate Collection


Bookmark

Data

Released Studeni 1990
Format Kompilacije
Vrsta Pop / Dance
Dodano Petak, 28 Siječanj 2011
Žanr Pop
Edition date Studeni 1990
Država SAD
Etiketa Sire, Warner Bros.
Edition details Producenti: Madonna, Stephen Bray, Patrick Leonard, John
Tags

Review

Karijera koja 1990. nije trajala još ni deset godina je u kratkom vremenu iznjedrila tolikim brojem hitova kojim se ne mogu podičiti ni sume više nekih drugih karijera. Kompilacija je bila logičan potez. The Immaculate Collection, kao kolekcija najvćeih Madonninih hitova devedesetih je najprodavanija kompilacija nekog ženskog izvođača ikada, kao i Madonnin najprodavaniji album u Americi i Velikoj Britaniji. Velika stvar za ženu koja je nekoć zarađivala pozirajući gola marginalnim fotografima za desetak dolara.

The Immaculate Collection je ono najbolje što je Madonna proizvela tokom osamdesetih. Za pun dojam najboljih pjesama koje su bile u topu 5 tu fali Dress You Up, a izostanak Who's That Girl ćemo preživjeti. Ostalo je sve tu, ponešto i u novim verzijama. Dok bi se remiksirani Like A Prayer i mogao zamjeriti, funk uvod dodan Express Yourself je zasigurno dobrodošlo osvježenje.

Dodane su i dvije nove pjesme koje ovu kompilaciju čine mostom u Madonninoj karijeri. Osim što se radi o vremenskom prijelazu iz jedne u drugu dekadu, ovo je i povezivanje dvaju novi zvukova, Justify My Love i Rescue Me su početak nove Madonnine, najmračnije ere, ere erotike i seksualnosti.

Madonna

Obje pjesme su izvrsne, iako od dvaju različitih autora i producenata, nude poprilično sličan zvuk, seksualan gdje se umjesto pjevanju više prepušta govoru. Govorne dionice Madonna izvrsno izvodi, meko pjevanje Holidaya sad zamjenjuje hrapav glas seksualne domine. I dok obje pjesme mogu poslužiti kao podloga za seksualni odnos, dovoljno su nošene ritmom da mogu biti sastavni dio plejliste nekog kluba, kako početkom devedesetih, tako i sada.

The Immaculate Collection je početnica za svakog tko još nije upoznat s Madonninim zvukom. Ovo je bio vrhunac Madonnine kreativnosti u hitovima, s laganim naznakama umjetničkog i erotičnog štiha koji će kasnije ovladati njenim opusom. Kao analiza prvog dijela jedne karijere, upornosti i čelične volje, ova kompilacija je tu kao zbirka najvećih hitova, ali i jedinstven primjer kako treba izgledati jedna pop karijera.
 

Ivan Glazer

Hits 1505
Madonna Kompilacije Kronologija Something to Remember » Something to Remember

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42