facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Ožujak 1989
Format Albumi
Vrsta Pop / Rock
Dodano Petak, 28 Siječanj 2011
Žanr Pop
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 1989
Država SAD
Etiketa Sire, Warner Bros.
Edition details Producenti: Prince, Stephen Bray, Madonna i Patrick Leonard, Datum izdanja: 21. 3. 1989.
Tags

Review

Madonna, Like A Virgin i True Blue su Madonnu toliko dobro učvrstili na vrhu bilo kakvih ljestvica koje mjere hitoidnost, utjecaj i pažnju javnosti da je Madonna mogla učiniti doslovno bilo što, a opet i dalje ostati na vrhu. Ipak, ono zbog čeg se Madonnu naziva kraljicom popa je ono što je ona od popa napravila i zbog čega niz pretendentica na njezin tron u biti vodi izgubljenu bitku. Madonna je u pop ubacila inteligenciju, stil, kvalitetu i intimu, a usprkos tim u plitkom glazbenom svijetu nepopularnim vrlinama ponovno je postigla globalni uspjeh, Like A Prayer je prvi od najvećih Madonninih albuma. Ovaj album nije orijentiran da pohara plesne podije, da osvoji vrhove top lista, a ipak je to napravio. Ovdje Madonna ulazi u veliki eksperiment ispreplitanja pop glazbe i umjetnosti, a rezultat je i više nego dobar.

Vrlo uspjelu kombinaciju popa, rocka i gospela otvara pjesma koju karakteriziraju sva tri žanra. Like A Prayer počinje atipičnom Princeovom solažom na gitari, a zatim prelazi u pop hit kombiniran sa zborskim pjevanjem. Iako je značenje stihova još uvijek misterija (usporedba fellatia i molitve?), mora se priznati da je Like A Prayer jedna od najvećih i najboljih pjesama uopće.

U smjeru velikih hitova su stvarane i Cherish i Express Yourself. Cherish je diskretna ljubavna oda swingu 60-ih pretvorena u za sadašnje standarde pomalo sladunjav hit, dok je Express Yourself funky power pop koji pokazuje žensku snagu.

Madonna; ŠHerb Ritts

Posebna karakteristika ovog albuma je Madonnina ogoljenost i iskrenost. Dok u završnoj pop/rock/gospel Act Of Contrition to vuče laganu dozu ironije, veći dio pjesama su ozbiljne i emocionalno nabildane, Madonna koja je stvarala hitove za odmor mozga je počela izbacivati iz sebe sve svoje misli, dileme i probleme turbulentnog života. Till Death Do Us Apart je briljantna pop pjesma koja bi svojim zvukom lagano mogla prevariti da pomislite da se radi o zaboravljivom pop hitu, no ovdje se radi o bolnom (i psihički i fizički) razvodu od Seana Penna, Madonnine najveće ljubavi. Madonna u dvoglasu sa samom sobom oduševljava dok govori o nabujalim problemima braka.

Promise To Try je teška balada koja govori o Madonninom odnosu prema smrti majke. U prvi plan se stavlja klavir i vokal koji svakim albumom postaje sve bolje. O odnosu s ocem govori Oh Father, zahtjevna i kriptična balada koja pokazuje koliko je Madonna velika. U ne tako dobroj vokalnoj prezentaciji Madonna je uspjela iznimno emocionalnu tešku pjesmu progurati u top 20.

I dok pjeva nekarakteristične duet s Princeom (Love Song), uspavanku (Dear Jessie) ili r'n'b koji govori o obitelji kao osnovi svega (Keep It Together), Madonna pokazuje koliko je njen utjecaj zapravo bitna stvar za pop glazbu. Dok niz drugih kvalitetnih izvođača nije kadar privući toliku pozornost, ona je u najplićem žanru uopće, popu, uspjela omasoviti umjetnost. Upravo svojim konstantnim medijskim provokacijama je uspijevala ljude pridobiti na svoju stranu, da pomiču s njom granice u kvalitetnijim smjerovima. To je velika stvar koju nitko drugi trenutno ne radi, a sve da i počne, teško će to raditi ovako dobro kao Madonna.


Ivan Glazer

Hits 1974
You Can Dance « You Can Dance Madonna Albumi Kronologija I'm Breathless » I'm Breathless

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42