A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Rebel Heart


Bookmark

Data

Released Ožujak 2015
Format Albumi
Vrsta / Pop / Club/Dance / Contemporary Pop/Rock / Dance-Pop / Adult Contemporary
Dodano Utorak, 24 Ožujak 2015
Žanr Pop
Length 55:06
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2015
Država Europa
Etiketa Maverick
Catalog Number 0602547211682
Edition details Objavljeno: 6.3.2015.; produkcija: Avicii, Diplo, Blood Diamonds, Billboard, DJ Dahi, Toby Gad, Madonna, Ariel Rechtshaid, Sophie, Ryan Tedder i Kanye West; snimano: 2014.
Tags Madonna Diplo Avicii DJ Dahi Blood Diamonds Kanye West Maverick Ryan Tedder Sophie Ariel Rechtshaid Toby Gad Billboard

Review

Kraljica popa i lakih glazbenih nota ima novi album, i to trinaesti po redu. U svojoj prebogatoj karijeri, koja traje sad već i više od tri desetljeća, Madonna je čvrsto zasjela na svoj tron kraljice. I sve to unatoč mnogim pretendenticama koje ju godinama pokušavaju svrgnuti, ali Madonna se, unatoč svojoj visokoj dobi, i dalje ne da. U svakom slučaju je kuriozitet da osoba već duboko u svom šestom desetljeću života i dalje stvara i izvodi glazbu za adolescente, što samo po sebi već zaslužuje respekt. Da ne govorimo kako pri tome ujedno i razvaljuje top ljestvice i prodaje višemilijunske naklade.

S naslovnice albuma smiješi nam se do besvijesti retuširana i fotošopirana Madonna, pomalo izgledom podsjećajući na divu klasičnog Hollywooda, Ginger Rogers, i vizualno najavljuje album koji je također do iznemoglosti isproduciran i preproduciran. Okupila je za ovu priliku Madonna moćnu gomilicu suradnika i gostiju koji bi trebali obogatiti izdanje, kao što su: Nicki Minaj, Alicia Keys, Avicii, Kanye West, Nas, Chance i ostali. Čak se našlo mjesta i za bivšeg teškaša Mikea Tysona!

Rezultat se pokazuje na megalomanskom albumu u trajanju od skoro sat vremena, a dok su se u super deluxe izdanju na dva CD-a natiskale  nevjerojatne 24 pjesme u trajanju od preko sto minuta. Ogroman zalogaj, nema što. Duže ćete preslušavati ovaj album nego što ćete, primjerice, gledati prosječan hrvatski film.

Slušajući "Rebel heart" ne možete se oteti dojmu da se zapravo radi o downtempo albumu koji je, zapravo, zamaskiran jakim hip-hop beatovima i drum and bass suzvučjem. Melodija je, dakako, u drugom planu. Jer ionako se odavno glazba na plesnom podiju ne sluša kroz uši već kroz kožu. Međutim, slušajući album upravo je nedostatak prepoznatljive melodije njegov ogromni hendikep. Nakon nekog vremena sva glazba albuma zapadne u jednoličnost i sve pjesme zvuče slično. Razlikujete samo jake beatove, zvučne efekte i vrijeme koje je vam proteklo u slušanju. Zanimljivo je kako se u tom napadu na vaša osjetila srednjestrujaška pop glazba kroz desetljeća uvelike promijenila. Dok bi nekada davno slične efekte u istraživanju glazbe koristili, npr. Nine Inch Nails, danas Madonna bez krzmanja, agresivnom bukom predstavlja upravo takav mainstream pop.

Tekstovi pjesama su također tradicionalno provokativni, kako to već Madonni i priliči, odnosno eksplicitno erotični (da ne kažemo prostački), a zapravo bez trajnije emocije i bez previše refleksivnosti. Dok nekim tekstovima pjevačica čak evocira svoje stare hitove kao što su "Vogue" ili "Justify my love".

U vrijeme pisanja ovog teksta s albuma su skinuta dva singla: "Living for love" i "Ghosttown". Od ostalih pjesama možda se eventualno ističe "Joan of Arc", dok suradnje s Nicki Minaj ili Chance-om, osim svoje pompoznosti, ne nude previše uzbuđenja. Madonna je, međutim, imala još materijala koji nije stao na album, što se najprije odnosi na "Two Steps Behind Me", u kojoj se, zapravo, obračunava s onim pretendenticama s početka teksta.

Sve u svemu prosječan album (ili nešto ispod te razine), ali zbog njegovog obima, i budući se ipak radi o ikoni pop kulture zaradio je i zvjezdicu više.

Toni Plićanić

Hits 3284
MDNA « MDNA Madonna Albumi Kronologija Madame X » Madame X

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima