facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Like a Virgin


Bookmark

Data

Released Studeni 1984
Format Albumi
Vrsta Pop
Dodano Utorak, 11 Siječanj 2011
Žanr Pop
Broj diskova 1
Edition date Studeni 1984
Država SAD
Etiketa Sire Records
Edition details Producenti: Nile Rodgers, Madonna i Stephen Bray; Datum izlaska: 12. 11. 1984.
Tags

Review

Iako je Madonna kao Kraljičin prvi album imao svojih hitova (Holiday, Lucky Star, Borderline), još uvijek je nedostajalo malo kako bi se popela na vrh. Ubrzo nakon prvijenca se pojavio Like A Virgin, album koji je Madonnu prikazao onakvu kakvu ju znamo i danas: provokativnu, izrazito seksualnu i što je najbitnije, s nizom hitova.

Prvi singl ovog albuma, Like A Virgin, baziran na beatu sličnom onom kod Jacksonove Billie Jean, možda i ne bi bio toliki hit da mu Madonna nije dala svoj dodir. Iako to danas uzimamo kao zdravo za gotovo, 1984. je mlada djevojka imena Madonna pjevala da se uz voljenog osjeća kao djevica.

Drugi singl s ovog albuma je zbog svog krivog shvaćanja Kraljici priskrbio nadimak. Novi plesni udarac koji daje kritiku materijalističkom društvu i ženama koje iz toga izvlače korist se okrenuo upravo protiv Madonne same i priskrbio joj nadimak Material Girl.

Madonna

No to nikako nije sve što ovaj album nudi. Like A Virgin je niska zabavnih, nepretencioznih hitova s pomalo kritičkim pomakom u odnosu na album prvijenac. Ipak, plesni podij se ne zaboravlja: Into The Groove sa svojim beatovima koji pomalo kaskaju s vremenom računalnih ritam-mašina ostaje jedan od najvećih Madonninih klasika. Dress You Up kao čisti dance-pop je podigao prašinu zbog paralele između mode i seksa, dok je Angel u buri stihova i performansa jedno pravo nježno osvježenje.

Osim tog vrijedi istaknuti izvrsnu obradu Love Don't Live Here Anymore gdje Madonna pokazuje da ipak nije vokalna Minnie Mouse, te Over And Over, pjesmu o upornosti i ustajanju nakon padova. Tko bi drugi mogao pjevati tu pjesmu?

Like A Virgin kao svjetski uspjeh je Madonna u svom izvornom obliku. Može ona danas biti obiteljska žena, politički angažirana, no nikad nećemo zaboraviti najprovokativnije, no i najiskrenije stihove o zajedništvu – Like a virgin, touched for the very first time.


Ivan Glazer

Hits 1790
Madonna « Madonna Madonna Albumi Kronologija True Blue » True Blue

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma