facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Pageant Material


Bookmark

Data

Released Lipanj 2015
Format Albumi
Vrsta / Pop rock / Country-Pop
Dodano Petak, 31 Srpanj 2015
Žanr Country
Length 46:07
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 2015
Država US
Etiketa Mercury Nashville
Catalog Number B0022816-02
Edition details Producenti: Luke Laird, Shane McAnally i Kacey Musgraves / Datum objave: 23. lipnja 2015.
Tags Kacey Musgraves Mercury Nashville Luke Laird Shane McAnally

Review

Već je njezin prvi album u široj distribuciji (prethodno je, počevši od rane tinejdžerske dobi, objavila tri albuma samostalno), preklanjski "Same Trailer Different Park", jasno naznačio kako je riječ o najljepšem izdanku suvremene srednjostrujaške country scene, pri čemu ne mislim (samo) na izgled mlade dame. Kacey Musgraves je pametno osmišljenim i profesionalno odrađenim country-pop albumom napravila pravi mali tornado, pokupivši uz put i ni više ni manje nego Grammyja za country album godine, da bi potom dobila i pozivnicu od legendarnog Briana Wilsona za duet na njegovom recentnom albumu "No Pier Pressure". "Same Trailer Different Park" bila je fina, kompaktna zbirka iznimno melodioznih pjesama vitalnog, neopterećenog mladog rukopisa, a jezik kojim se obraćao bio je dovoljno jasan i dopadljiv i zahtjevnijoj kritici, kao i širem auditoriju. Srećom, nismo morali dugo čekati na nastavak...

"Pageant Material" uistinu nastavlja baš ondje gdje je prethodnik spustio zastor. Kacey nije odlučila praviti ikakve bitnije pomake iz matrice koju je prigrlila kao sebi najprikladniju, a koja se i pokazala dobitnom kombinacijom. Prozračna zvučna slika prešarana akustičnim instrumentarijem i istaknutim, nježnim vokalom uzima, s očitim poštovanjem, ključne stavke iz tradicije američke glazbe, da bi u tematskom dijelu pružila male osobne priče djevojke koja traži odmak od ustajalosti i osobito dvoličnosti, ali bez oštrih rezova ili poteza koji bi bili samima sebi svrha. "You can take me out of the country, but you can you can't take the country out of me", reći će u "Dime Store Cowgirl", pucajući namjerno na klišej, sabravši time zapravo mnogo toga što je elaborirala na prvoj zbirci.

Crta koju Kacey provlači kroz svoje lepršave pjesme izražena je samosvijest, ali ne u funkciji pametovanja i samohvale; ona će isticati da smo svi mi zapravo vrlo slični, ali da ponajprije trebamo poštivati jedni druge u svojim privatnostima. I tako zvuče i njezine, uvjetno rečeno, bodljikavije pjesme, poput "Bisquits" ovdje ili "Merry Go 'Round" na prethodniku, dakle, bez mahanja prstom svisoka ili iz kakve poze pravičnog liberala, a sve optočene – za zagriženije možda paradoksalno – najslađim tradicionalnim recepturama country scene. Zato se možete s njom i ne slagati a s lakoćom zavoljeti taj stav i pristup, što je itekako dobrodošla pojava u vrijeme kad se "ispravnost" nameće sa svih strana ideoloških prepucavanja, a tolerancija sve češće pod svojim plaštom prikriva svoje direktne suprotnosti.

No, ne zaboravimo da Kacey Musgraves pod svojim countryjem prožetim stilom i poetikom nudi prvenstveno pop glazbu. Fine melodije "Somebody to Love", kojom kao da želi do kraja pojednostaviti svoju priču, ili uvodne ljepotice "High Time", koja se doima prigrljenom jekom nekog starijeg vremena, podvući će baš taj zaključak i dati vam najizravniju pozivnicu za opušteno slušanje. A ako i ne kliknete, bilo bi je suvišno podcjenjivati čisto na žanrovskoj osnovi – "Pageant Material", kao ni prethodni Kaceyini radovi nisu ni predviđeni za intelektualne kružoke, kao ni za širenamjensku konfekciju. Čak je i duet s još jednom legendom, Williejem Nelsonom, ostavljen za sam kraj albuma, i to kao skrivena pjesma, "Are You Sure", dakle prije kao nagrada za pruženu pažnju nego kao marketinška usluga starijeg kolege mlađem.

Sniman u Nashvilleu pod budnim patronatom dokazanih producentsko-autorskih figura tamošnje scene, Lukea Lairda i Shanea McAnallyja, drugi label-album mlade kantautorice Kacey Musgraves nastavak je lijepe priče kroz čije će se nastavke isprofilirati, vjerujem, dosta toga, od same glazbe do tematskih preokupacija, a vjerojatno i životnih stavova. U tom kontekstu gledan, "Pageant Material" sjajan je i vješto balansiran country-pop album, preporučljiv svima koji nemaju ograda od scene i poetike kojoj pripada.

Toni Matošin

Hits 1156
Kacey Musgraves Albumi Kronologija Golden Hour » Golden Hour

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma