A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Patch the Sky


Bookmark

Data

Released Ožujak 2016
Format Albumi
Vrsta Alternative rock / Indie rock / Noise pop / Alternative/Indie Rock
Dodano Subota, 23 Travanj 2016
Žanr Rock
Length 44:55
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2016
Država SAD
Etiketa Merge Records
Catalog Number MRG580
Edition details objavljeno: 25.3.2016.; produkcija: Bob Mould; snimano: Electrical Audio
Tags Bob Mould Merge Records

Review

Trnovit put kojim se kretao Bob Mould, čuvena figura američke underground scene, još je uvijek itekako teško prohodan. Gitara i glas Hüsker Dü, Sugar te plodan solo autor bori se za pridobivanje publike još od davne 1979., kada je započeo karijeru u prvospomenutom sastavu. Iako je koketirao s pop i elektronskom glazbom, nikad to nije bilo radi ‘prodaje’ i ‘izdaje načela’, već zbog obogaćivanja svog izričaja – takozvanog ‘širenja horizonata’. Srećom za one koji ga najviše vole zbog pjesama iz prvog dijela karijere, Bob se novim albumom vratio onome po čemu je postao jedan od najutjecajnijih glazbenika 80-ih naovamo: brzi, žestoki, jednostavni, antemični punk rock s primjesama popa, hardcorea, pa čak i metala. ‘Patch the Sky’ svojevrsni je završetak trilogije koja je započela četiri godine starim ‘Silver Age’, a nastavila se godinu mlađim ‘Beauty & Ruin’. No, čini se da je sad beskompromisniji i izravniji nego na prošla dva albuma.

Dakle, svatko tko je zavolio (i nikad nije prestao voljeti) ‘Zen Arcade’, ‘New Day Rising’, ‘Copper Blue’ i ‘Black Sheets of Rain’ otkrit će da je ovaj album posudio malo od sva četiri te da su dodani začini u obliku zrelijeg Mouldovog pristupa pisanju pjesama i modernije produkcije. No, skinemo li ambalažu, prepoznat ćemo autorovu vječnu frustraciju, gnjev, tugu i općenito duboku i izražajnu emotivnost, naročito u ‘The End of Things’, ‘Hold On’ i ‘Lucifer and God’. Prvospomenuta pjesma je, uz ‘Hands Are Tied’ i ‘Losing Time’, fino upakirana rokačina s pop senzibilitetom kakvu danas zapravo rijetko čujemo. Te tri stvari glazbeni su rollercoaster ukupnog trajanja svega sedam i pol minuta koji se sluša na najglasnije, susjedima usprkos.

Bob Mould po treći je puta surađivao s basistom Jasonom Narducyjem i bubnjarem Jonom Wursterom, koji fantastično nadopunjuju Mouldov zvučni napad. Usuđujem se reći da je to čak najbolji par glazbenika koji je surađivao s Bobom u njegovoj dugoj karijeri. Naravno, to znači da njihovom preciznom držanju ritma ipak nedostaje šarm jednostavnih bas linija Grega Nortona te pjevajućeg bubnja Granta Harta iz Hüsker Dü. Mouldova je gitara i dalje mala škola punka s nevjerojatno jednostavnim dionicama koje ipak nisu izgubile onaj veličanstven efekt na slušatelje koji imaju već više od tri desetljeća. Glas mu je nešto prozračniji i melodičniji nego što je bio prije; Mould u tom smislu i dalje sazrijeva (naročito se to čuje na sporijoj, atmosferičnoj ‘Losing Sleep’).

Nešto manje od 45 minuta trinaestog solo studijskog albuma prolazi u hipu jer ‘Patch the Sky’ čini vrlo skladnu cjelinu, a kvaliteta pjesama značajnije ne opada ni pred kraj albuma. Nije Mould ovdje nanovo izmišljao toplu vodu niti je napravio nešto revolucionarno, ali što se zaista može prigovoriti ovom albumu? Inspiracija je i dalje tu, zvuk se barem mrvu razlikuje od prošlih uradaka, gitara je moćna (kao i ostatak benda), a glas karakteristično emotivan i dovoljno kvalitetan. Godina je 2016. i teško možemo očekivati nešto sasvim novo, naročito od Boba Moulda, koji u karijeri praktički nije snimio dva jednaka albuma, a snimio ih je popriličan broj. ‘Patch the Sky’ moderan je punk rock koji na svoj način može stajati rame uz rame biserima Mouldove karijere spomenutim na početku članka. Odvrnite na najjače i prepustite se.

Filip Katić

Hits 1842
Silver Age « Silver Age Bob Mould Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture