facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Tužna kocka


Bookmark

Data

Released Travanj 2016
Format Albumi
Vrsta / Alternative rock / Post-punk / Alternative/Indie Rock / Noise
Dodano Subota, 02 Travanj 2016
Žanr Rock
Length 46:58
Broj diskova 1
Edition date Travanj 2016
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number 6073153
Edition details objavljeno: 1.4.2016.; produkcija: Saša Karabatak; snimano: prosinac 2015. u mostarskom studiju MC Pavarotti
Tags Croatia Records M.O.R.T. Saša Karabatak

Review

Iz relativno malih i relativno nepoznatih sredina povremeno dolaze sjajne i neočekivane stvari koje se, uzevši u obzir razne čimbenike poput uvjeta sazrijevanja ili izolacije od sebi sličnih ljudi, nikada ne bi mogle razviti u velikim i bogatim sredinama, a glazba nipošto nije iznimka. Ruku na srce, u svakom gradu postoji veća ili manja glazbena scena, no rijetki su slučajevi da ti bendovi imaju za ponuditi nešto novo, nešto divlje. Kada i imaju, potrebno je još ono nešto da bi se bend probio u tzv. mainstream, koliko god to loše ili dobro bilo. U slučaju M.O.R.T.-a to je bio singl „Tango“ sa njihovog debi albuma „Vrhunsko dno“ iz 2013., nakon kojeg su potpisali za Croatia Records i naredne godine snimili album „Odjel za žešće“. Zapravo, znak za ulazak među šire mase bio je kada se spot za „Tango“ počeo vrtiti na nacionalnim televizijama.

Kako to i inače biva kod ljudi iz manjih sredina, slava im nije udarila u glavu, te su novi album „Tužna kocka“ napravili da zvuči kao punokrvni nastavak svojih prethodnika. U svojih 46 minuta nudi 14 više ili manje žestokih, ali svakako beskompromisnih pjesama o svemu i svačemu; red egzistencijalnog promišljanja, red recitiranja, ponešto bezbrižnog veselja i mrva kretenskih jezičnih konstrukcija, kako to i inače biva u glazbi na hrvatskom jeziku. Ono zbog čega vrijedi zanemariti, odnosno prihvatiti potonje jest kvaliteta same glazbe, usviranost instrumentalnog dijela benda i njegova mogućnost da nadglasa, tj. nosi se s vokalom, kakav god on bio, a u slučaju ovog sinjskog benda vokal je u najmanju ruku neobičan i moćan na svoj način; karizmatičan rekli bi neki. Naravno, nešto od „onog nečeg“, tj. karizme leži i na samoj produkciji koja je, uzgred rečeno, obavljena standardno odlično, no ipak (i nasreću) veliku većinu posla obavili su glazbenici svojim neumornim i bjesomučnim sviranjem, odnosno pjevanjem. Sve u svemu, mogu reći da ih jedva čekam vidjeti uživo.

Od početne „Grli me iz pluća“ pa sve do zaključne „Jotipova farma“ nema popuštanja, svaka stvar nekako paše na svoje mjesto, izuzev možda „Volim“ koja je netipično vesela za bilo koga, a kamo li za M.O.R.T. i ovaj album. Zvuči kao trominutni shizofrenični ispad u inače fenomenalnom albumu, ali izgleda da to mora biti tako, u svakoj genijalnosti ima bar tračak ludosti. Naravno, vrijeme će pokazati koliko je sve to genijalno ili ne, no što više slušam ovaj album, konstantno nalazim nove najbolje pjesme. Jednostavno, teško se odlučiti između tko se mača laća u „Bogu“,  laži „U najljepšoj priči“, aha u „Draga majko“ ili možda ipak la la la u odličnoj „Na cesti“, a ni prikladno vulgarni uzvici u „Olovnim vojnicima“ ne zaostaju srčanošću i općenito kvalitetom.

Još jednom, jedva ih čekam vidjeti uživo i mogu reći da mi je ovaj album u rekordnom roku postao jedan od najboljih domaćih albuma u novije vrijeme. Poslušajte „Tužnu kocku“, možda će i vama postati.

Vilim Ivančan

Hits 2838
Odjel Za Žešće « Odjel Za Žešće M.O.R.T. Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma