facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
As Real as Thinking


Bookmark

Data

Released Studeni 2011
Format Albumi
Vrsta Nu jazz
Dodano Četvrtak, 22 Prosinac 2011
Žanr Jazz
Length 1:04:07
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2011
Država SAD
Etiketa MoonJune Records
Edition details Datum objave: 15.11.2011. Produkcija: Machine Mass Trio. Izvršni producent: Leonardo Pavkovic. Snimano: 18.10.2010. Sacha Symon u Dans Ma Cabane Studiu, Ličge, Belgija
Tags

Review

Kada bi se mišljenjem moglo ubiti, onda bi ovaj mašinski trio teške kategorije bio izvrstan mehanizam za razgolićavanje i egzekuciju svih onih kičerskih spodoba i ljigavih paralizatora uma na svjetskoj pop sceni koji upravo u ovom trenutku obrću pare poput kralja Mida. Jer tada bi strojnica zvukova Machine Mass Tria bila stvarna, ergo (pogrešnim oblikom zaključka) ubojita. Ubiti znači transformirati iz bivanja u nebivanje, što je metaforički rečeno inverzija transformacije kruha i vina u tijelo i krv Kristovu za vrijeme mise (Mass). Machine Mass Trio je upravo takav bend, rastavlja ono nevrijedno živo u neživo i potom ga vraća posvećeno u novi život.

U intervjuu za MoonJune Records koji je vodio Dennis Rea, Michel Delville objašnjava osobno poimanje značenja imena benda: I like to think of “Machine Mass” as a metaphor conveying the physical volume and sheer density of the sounds produced by the trio, the ratio of force and acceleration of its “musical objects” as it manifests itself through the use of computer-generated loops and live electronics. But then again I may be wrong and the name may connect the band to a more spiritual source. As we know, the pun is more important than the meaning ...

No, što je to stvarno poput mišljenja kako naslov albuma sugerira? Je li riječ o autoreferencijalnom vicu, skrivenoj zezanciji na vlastiti račun ili je ovaj opaki trio imao namjeru reći nešto o ontološkom statusu glazbe? Ako se dečki ne šale sami na svoj račun, s obzirom na činjenicu da je riječ o glazbi koja egzistira od i na vlastitim granicama, onda valjda ozbiljno problematiziraju čaroliju i eksploziju glazbe jednom kada dospije do svijesti nasuprot njenom hladnom fizičkom zapisu? Odnosno, teško dokazivu stvarnost mišljenja i glazbe za razliku od njihovih provjerljivih objektivizacija? A, opet, možda je dizajnerica Elisabeth Waltregny odabrala fotografiju stroja za cover art jer neodoljivo asocira na Marcelovu Duchampovu Fontanu, pa je taj pisoar iz pakla referenca na readymadeove, neumjetničke objekte iz stvarnoga svijeta uzdignute umjetnikovim čarobnim štapićem u svijet umjetnosti.

I kako onda da čovjek ne gaji simpatije prema De(l)vil(le)u, kad, ako već sa svojim novim belgijskim combom ne potiče postavljanje sumnjivih pitanja, onda barem pruža užitak rješavanja osobnih frustracija s trenutnom glazbenom mašinerijom. Ovaj talentirani mezimac Leonarda Pavkovića, anđela zaštitnika opskurne glazbe, s kulerskim pogledom Michaela Madsena na pozadini omota u suradnji s izvrsnim bubnjarom Tonyjem Biancom i multiinstrumentalistom Jordijem Grognardijem (saksofon, bas klarinet i flauta) snimio je primordijalno sirov i opak instrumentalni album koji se sluša od početka do kraja. Iako je stilski ponešto raznolik, jazz se miješa s rockerskim riffovima i solažama, elektronikom, groove ritmovima, noiseom, indijskim melodijama, meditativnom atmosferom, psihodelijom i napetim kaotičnim improvizacijama slobodne forme, As Real as Thinking funkcionira besprijekorno kao moćna zvučna cjelina.

Gitarist Michel Delville, specifičnog stila sviranja oblikovan između ostalog Zappinim, Terje Rypdalovim i Robertovim Frippovim utjecajima, svirao je već s Tonyjem Biancom na prvom albumu douBta čiji bi novi album uskoro trebao biti završen i izdan. Njih su dvojica zapravo inicirali projekt Machine Mass (Grognard im se pridružio nešto kasnije) te se njihova uzajamna energija i spontanost glazbene komunikacije sjajno očituje u epskoj free-jazz svemirskoj improvizaciji „Falling Up“. Ta avangardna kompozicija od svega osamnaestak minuta neizbježno priziva u sjećanje eksperimente ranih Pink Floyda i suncem okupane ruševine Pompeja. Nevjerojatno je koliko je subjektivni doživljaj vremena relativan, pa za razliku od mnogih kratkih, strukturiranih pjesama s radija koje su toliko dosadne da mi se zna činiti kako traju dovijeka, ovih osamnaest minuta spontanog kaosa prođe u trenu.

As Real as Thinking je album filmske kvalitete, cijepljen protiv popa. U mome umu stvara projekcije auta na autocesti koji se probija kroz kišnu i maglovitu noć, pulsirajući u opakom grooveu „Cuckoo“, lagano klizeći u smiraju punom fragmentarnih referenci coltraneovskog saksofona na „Knowledge“, jureći u rockerski sirovoj „Let Go“ i tako dalje sve do kraja putovanja u meditativnu svepristunost „world musica“ „Palitane Mood“.

Ljubiša Prica

Hits 1584
Machine Mass Trio Albumi Kronologija Inti » Inti

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma