A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Rujan 2022
Format Albumi
Vrsta Heavy metal / Progressive metal / Speed/Trash Metal
Dodano Utorak, 14 Ožujak 2023
Žanr Pop-Rock
Length 55:04
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2022
Država Europa
Etiketa UMe / T-Boy Records
Catalog Number 00602445124985
Edition details objavljeno: 2.9.2022.; producenti: Dave Mustaine i Chris Rakestraw
Tags UME T-Boy Records Megadeth Dave Mustaine Chris Rakestraw

Review

Dave Mustaine se vratio i nakon borbe s pandemijom, rakom i (ponovnom) promjenom postave rezultat je više nego upečatljiv.
Čak i die hard fanovi Megadetha priznat će da je posljednje pamtljivo što su napravili „Dystopia“, a od toga je prošlo 6 godina.

„The Sick, The Dying... And The Dead!“ je bolji od spomenute „Dystopie“ i ulazi u top 10 metalnih uradaka iz 2022. godine.

Za fanove obavezna lektira, a za one ostale svakako vrijedno razmišljanja i odlaganja u arhivi albuma iz protekle godine.

Ono što odmah odvaja ovaj album od vrlo, za Megadeth čudnog, prethodnika „The Super Collider“, je povratak korijenima. Žestoki trash, solaže i rifovi – esencija Megadetha. Iako su uvijek gledani kao oni 4. iz velike Četvorke, uz izuzeće Slayera, uvijek su ostali vjerni svojim glazbenim korijenima (osim spomenutog isklizavanja iz tračnica sa Super Colliderom) i s Megadethom si uvijek znao što možeš očekivati, a uvijek bi dobio i više od toga.

Tako je i s ovim albumom. Čisto tehnički podaci: 14 pjesama – sve iz pera Mustainea, a glazba je ili Daveova ili u kombinaciji s gitaristom Kikom Louireirom.

Nemojte sada očekivati beskompromisne udare, ali svaka od pjesama uspijeva prenijeti svoje djelovanje na individualan način, a opet u simbiozi cijelog albuma.

Na primjer „Life in Hell“ i zaključna „We'll Be Back“ su baš divlje i svježe, „Soldier on“ kao šakom u glavu, a „Dogs of Chernobyl“ opisuje tu tragediju gledanu očima ostavljenog u katastrofi.

„Sacrifice“ ima neku Black Sabbathovsku atmosferu, a moj favorit je „Night Stalkers“ posebice zbog moćnog i upečatljivog ICE-T gostovanja.

Svaka pjesma je prožeta odličnim solažama, a i s posebnom pažnjom ugrađenih sitnica (dječji glasovi i zvona i uvod na ruskom u „Dogs of Chernobyl“, flauta u „Night Stalkers“, pozadinski glasovi u „Mission to Mars“…)

Za sam kraj albuma ostavljena je jedna mala digresija u glazbenom stilu „World is on fire (Burning hell), ali s obzirom na Sammya Hagara koji je gost, to se moglo i očekivati. I hommage Jello Biafri i Dead Kennedysima obradom njihove „Police Truck“.

Osim svega napisanog istaknut ću i odlične tekstove Dave Mustainea. Posebice u „Dogs of Chernobyl“, „Sacrifice“ i „Night Stalkers“.

Kao zaključak se može napisati da su Dave i ekipa u povratku i to žestokom povratku nakon gotovo 6 godina. „The Sick, The Dying... And The Dead!“ je upečatljiv znak života i snage koju bend još uvijek ima. Glasa koji ih prati da su ekscentrični i ponekad samozatajni i povučeni neće se rješiti dok god sviraju, ali ovaj album je pogođen maksimalno i tekstualno i glazbeno i energijom koju daje.

Megadeth su se vratili na velika vrata i baš su zabavni.

Robert Katalinić

Hits 848
Dystopia « Dystopia Megadeth Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiGlazbeni kolorit Brune Mičetića u Lisinskom


Zmaj Orko Star predstavio "Escape" u Kontesi


Održan prvi LIFT festival


Eksplozija emocija u Tvornici uz Halestorm, Black Veil Brides i Mothicu


Batushka (Krzysztof Drabikowski) + supp. Kanonenfieber, Uburen


Ljepota skrivena u raznolikosti


Životna priča Tine Turner predstavljena u Zagrebu


Jazz festival na ponos gradu Dubrovniku


Drugo ukazanje Baylor Projecta u Lijepoj Našoj


KOIKOI + Proto tip u Močvari


Koncert Songkillersa u Zagrebu


Žestoka rođendanska metal večer u Tvornici


Drugi način u Hard Placeu


GALERIJA: Jonathan u Vintage Industrialu


Škotski pirati opustošili Boogaloo


Lauba je sinoć pjevala za Massima


GALERIJA: Enter Shikari u Tvornici


Zvjezdan Ružić, Neli Andreeva i Zbor Nusha osvojili Lisinski


Joker Out 2/2 u Tvornici kulture


Undercode Resurrection: Mission Accomplished