facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Viša sila


Bookmark

Data

Released Listopad 2010
Format Albumi
Vrsta Rock
Dodano Ponedjeljak, 04 Travanj 2011
Žanr Rock
Length 42:17
Broj diskova 1
Edition date 2010
Država Hrvatska
Etiketa Croatia records
Tags

Review

Možda bi bilo sretnije rješenje da osvrt na ovaj uradak piše netko manje opterećen (ne tako) davnom prošlošću, netko tko joj nije bio svjedok, netko kome je ovo početak. Ovako, čim vidim imena na naslovnici ovoga albuma, pred očima mi promiču slike. Taj je dvojac jahao slijeva i zdesna jednom karizmatičnom junaku prošlih generacija koji je "tu bio slučajno i prokleto ljut". Potpisnici ovoga albuma prije tridesetak su godina na prvoj crti "novovalne revolucije" štitili bokove i leđa buntovniku nezadovoljnom tadašnjim društvom i svijetom, kritičaru svega postojećeg. Htjeli su promjene i one su se uskoro i dogodile. Izgradio se novi svijet, u kojem se mnogi borci za njega nažalost nisu s njim prepoznali. Ostali su zarobljeni u svijetu u kojem su, boreći se protiv njegove učmalosti i zastranjenja, imali veću svrhu i smisao postojanja nego sada nakon revolucije, kada im se san trebao ostvariti.
 
Ipak, živjeti i raditi (i svirati i pjevati) treba i dalje. Boris Leiner već dulje vrijeme, s nekim drugima, razvija glazbu koja je svoje zametke formirala još u okviru prvobitnog glazbenog okruženja (Klinček stoji pod oblokom, The Mummies Were Playing Tricks), a sada je pronašao i iz zaborava izvukao svog starog "pajdaša" Mišu Hrnjaka i s njim organizirao poveće društvo, u kojem prepoznajemo i neke proslavljene veterane novovalne revolucije, da zajedno naprave nešto kao porodični album. Vrteći se oko Leinerovih omiljenih međimurskih tonova, napjeva i motiva, kroz album defilira brojno šaroliko društvo njegovih prijatelja glazbenika, ne samo svirajući i pjevajući, nego i autorstvom. Svatko daje neko svoje zrnce doprinosa, svojim instrumentom, svojim stilom, svojim "rukopisom". Dobili smo jedan "labavi" band bez stalne postave u kojem izvođači dolaze i odlaze, s velikom produkcijskom i aranžerskom šarolikošću. Slično je tome nekada radila grupa Haustor čiji su se članovi također našli u ovom porodičnom albumu.
 
Album počinje prepoznatljivim novovalnim ritmovima i glazbenim ugođajem. U nastavku izmjenjuju se autorske skladbe nekih sudionika s obradama tradicionalnih međimurskih napjeva. Tekstovi su više manje šaljivi, duhoviti i ironični. Ima tu i latinoameričkih motiva, pa sve do prepoznatljivog folka starih naroda visokih Anda. Kada bih morao ispunjavati one stereotipne formulare kakvi postoje u katalozima glazbenih albuma, onda bi vjerojatno najispravnije bilo da u rubriku "žanr (genre)" upišem fusion ili još bolje world music. Osma skladba odjednom odskače od onog na što su me pripremile prethodne skladbe. Podjeća pomalo na one "podmukle" angažirane Johnnyjeve "laganice". Tu je skladbu napisao Arsen Dedić! Album završava mirnim katarzičnim instrumentalom u kojem svirkom na klaviru sudjeluje čak i Lovro Pogorelić!
 
Sreo sam neki dan poznatoga križevačkog gitarista Nenu Kosa poznatijeg kao Ferzzo.
Pitam ga je li slušao ovaj album. A on mi kaže: Da slušao! Svirao! Da, nedavno je na predstavljanju ovoga albuma u Zagrebu svirao s Leinerom i Hrnjakom (i samo s još jednim gitaristom, ipak je bilo neisplativo vući sve te glazbenike s albuma sobom). Pomalo me začudilo da se on ovdje našao, znajući Ferzzov pristup glazbi. No, znam da se snašao, jer može on svašta i izvan svoje uske specijalnosti. Osim toga, ima na tom raznovrsnom albumu i glazbe kao da je pisana za njega (Ftiček veli i Lepe naše senokoše).
 
Zaključak: nekada je njihova glazba treštala po urbanim "birtijama" šireći glazbenu i inu revoluciju. Sad su odlučili povući se daleko izvan buke društvenih previranja i (ne)snalaženja pa revolucionirati glazbu i previranja društva i mošta po "kletima". Možda i uspiju. Jer možda su tamo našli ili će naći ono isto društvo kojem su pjevali po urbanim "previraonicama" osamdesetih. Polako stare i oni i njihova davna vjerna publika. Drugi sad hormoni trče i boj bojuju po njihovim organizmima. Vremenom se mijenja povod da nam krv "uzavre". Ali kad uspoređujem ovaj album s mnogim drugim današnjim "tvorevinama" svejedno ću s dužnim poštovanjem reći: slobodno poslušajte i slušajte ovu glazbu. Ipak je lijepa!
 
Ratko Matić
Hits 731

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma