facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Nostalgia


Bookmark

Data

Released Listopad 2014
Format Albumi
Vrsta / Alternative/Indie Rock / Contemporary Pop/Rock / Adult Alternative Pop/Rock / Standards / Adult Contemporary
Dodano Četvrtak, 23 Listopad 2014
Žanr Jazz
Length 42:30
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2014
Država US
Etiketa Blue Note Records
Catalog Number B002176201
Edition details Datum objave: 21.10.2014.; produkcija: Mike Stevens i Don Was; snimano: kolovoz 2013. – ljeto 2014.
Tags Blue Note Annie Lennox Mike Stevens Don Was

Review

Kao svojevrsni artistički bunt protiv fragmentiranosti i brzine suvremenog svijeta prožetog mnoštvom informacija, Annie Lennox snimila je nostalgični, retro album obrada jazz i blues standarda za koje vjeruje da putem ljepote melodija i tempa posjeduju moć usporavanja svega1. Glavni razlog što je njezin šesti album poput Meduse (1995.) i A Christmas Cornucopie (2010) sastavljen od obrada nalazi se u činjenici da se osjeća sretnom, ispunjenom i bez poriva za stvaralačkim izražavanjem. No, bez obzira na to što materijal nije autorski, Nostalgia je svakako produkt njezine stvaralačke snage i teško je propustiti uočiti koliko reflektira nešto od njezina trenutnog mentalnog stanja. 

U odnosu na izuzetno mračnu, gotičko-vampirsku estetiku naslovnice, atmosfera albuma je prije, kako i sam naslov kaže, nostalgična, sanjiva, melankolična, sjetna ali istovremeno topla i ugodna. Toplini vrlo dobro producirane zvučne slike svakako treba zahvaliti prirodnim tonovima klavira, kontrabasa i gudačkih instrumenata. Glazbeni aranžmani su jednostavni, minimalni, klasični, ugodni uhu, ponekad orkestralni i bez nekih eksperimentalnih težnji, u funkciji pozadine za Lennoxin produhovljeni vokalni izražaj kojim na samo njoj svojstven način prenosi poruke i priče pjesama. Njezin je vokal moćan i bogat, tako da seže od ženstvene nježnosti, reske odlučnosti pa sve do muške snage pri nižim tonovima, a tonovi dugi i ekspresivni s dosta neprekinute vokalne improvizacije.      

Pjesme su poznate i možda i previše puta obrađene, no Lennoxine kreativne reinterpretacije, iako ni po čemu posebno inovativne, ponovno su ih aktualizirale na jedan tradicionalniji, konzervativniji način. Naravno, neminovno se postavlja pitanje svrhovitosti takvog pristupa mimo estetske kvalitete koja je svakako tu, posebno zahvaljujući njezinu vokalu. Zašto je, primjerice, bilo potrebno obraditi ironičnu pjesmu o opsesiji „I Put a Spell on You“ Screamin' Jaya Hawkinsa, kad već postoje kritički priznate obrade poput klasične rock verzije Creedence Clearwater Revivala ili jazz verzije Nine Simone? Je li dovoljan razlog za obradu to da je Lennox pri interpretaciji zauzela, kako sama kaže, perspektivu osvetoljubive prevarene žene? Još je upitniji izbor antirasističkog klasika „Strange Fruit“ kad postoje umjetnički autentične i  izvrsne verzije Billie Holiday i Nine Simone.

Ipak, iako bez značajnije supstancijalnosti, Nostalgia je solidno djelo koje definitivno opravdava naslov te je lako i ugodno za slušati. Koherentno je posloženo i nedvojbeno posjeduje ljepotu izraza, što ponajviše dolazi do izražaja u „Georgia on My Mind“, „Summertime“ i odličnoj blues interpretaciji „God Bless the Child“. Međutim, da bi bilo više od estetski privlačnog i ugodnog djela, čini se da je trebalo uložiti više odvažnosti i eksperimentiranja te pružiti više slobodnog prostora glazbenicima za improvizaciju. 


Ljubiša Prica


1http://www.telegraph.co.uk/culture/music/rockandpopfeatures/11191423/Annie-Lennox-interview-Im-too-happy-to-write-songs.html

Hits 1790
A Christmas Cornucopia « A Christmas Cornucopia Annie Lennox Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma