facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Lipanj 2010
Format Albumi
Vrsta Rock / Psychedelic rock
Dodano Utorak, 19 Travanj 2011
Žanr Rock
Length 41:42
Broj diskova 1
Edition date 2010
Država Velika Britanija
Etiketa Strange F.O.L.K.
Tags

Review

Pretpostavimo da nikad nismo prije čuli za Kula Shaker - što biste pomislili koju glazbu izvode? Kladim se u svoju novu zimsku čizmu da hip-hop, rap ili tako nešto, zar ne? Zadnje što biste pomislili da iza naziva Kula Shaker stoji psihodelični indie orijentalnog rock'n'rolla 60-tih, da zbuksljam najblaže rečeno u najmanje riječi opis kakva je njihova glazba.
 
Kula Shaker uopće nije novi band, vrhunac su imali nakon prva dva albuma "K" i "Peasants, Pigs & Astronauts" do 1999. i da nisu toliko bili zadojeni (najviše frontman Crispin Mills) indijskom kulturom, sanskrtom i posve pogrešno protumačenoj na Zapadu simpatiji prema svastikama sasviim sigurno bi ostali živi kao jedan od najboljih predstavnika post Brit-pop razdoblja (tko ne zna o čemu pričam neka zgugla "Govindu" jedan od najjačih singlova tog vremena) a u koji oni uopće i nisu spadali, pa su tako imbecilne rock kritičare toga vremena užasno živcirali, te postali najomraženiji bend na Otoku. Nakon toga su se raspali, pa ponovo sklepali 2007. izdajući relativno nebitan album "Strangefolk". 
 
Misticizam i očiti upliv indijske kulture na koju se prvenstveno Mills zalijepio s druge je strane im i donio uspjeh - na prva dva albuma bio toliko direktan i iskren, koristili su razna istočnjačka glazbala poput sitra, tematiku i slično, te u tom svom nastojanju da približe taj svijet što više Zapadu bili su vrlo otvoreni prema javnosti što je i dovelo Millsa u koloplet zbrkanih intervjua koji su bili na kraju pogrešno protumačeni, a Kula Shaker proglašeni ljubiteljem nacizma (činjenica je da svastika potječe iz indijske drevne kulture a nacizam ju je prisvojio, dakle opsesija indijskom kulturom nema baš nikakve veze s nacizmom).
 
Dobrih 11 godina kasnije, Kula Shaker se još uvijek nije otresao svoje opsesije i dobro je tako, jer pred nama je odličan album posve drukčiji od onoga što mainstream i konfekcija nudi na tržištu, iako da je bio izdan kasnih 60-tih ili ranih 70.-tih bio bi vjerojatno klasični mainstream onoga doba. "Pilgrims Progress" je prije svega album idealan za "djecu cvijeća", ljude koji se i danas na neki način smatraju hipijima ili "woodstock ruljom". Ako postoji tko na koga me ovaj Kula Shaker podsjeća na prvu loptu to su The Beatlesi i George Harrison u hipi fazi. No kada odslušate cijeli album to je mnogo, izuzetno mnogo više.
Tu ima zvuka (usne harmonike) Boba Dylana, onog poznatog zvuka električnih orgulja Raya Manzareka iz Doorsa ili američkog kalifornijskog folka ili rock-surfa, morriconeovskog westerna ("When a Brave Needs a Maid"). Naravno sve to obažima sveprisutni ali ovaj put diskretn zvuk sitara, indijskih (pa onda iznenađujuće i francuskih) back vokala i slično.
Vrlo globttroterski album.
 
Ovo nije album koji će vam sjesti u svakom trenutku jer taj retro zvuk nije lagan za apsorbiranje u ovom high-tech dobu, ali vjerujte navući ćete se na njega i s vremenom ćete često posezati za njim.
 
Stvar koja je meni posebno draga iako totalno van ovog vremena je "Ruby" a to zato što me podsjeća na dane kada sam kao klinka slušala tonu snimljenih kazeta starih hitova 50-tih i 60-tih (tko zna tko je Donovan dobije poljubac u čelo).
Uz to moram dodati i dvije tri posve rockerske pjesme, ili pjesme prije svega s izraženim sjajnim rockerskim riffom, jakom solo gitarskom dionicom, recimo "Only Love". "Figure It Out" zvuči kao križanac Oasisa i Kasabiana, te "Winter's Call" čiji kraj zvuči poput jam sessiona.
 
Naslovna i prvi singl "Peter Pan R.I.P" jer zasigurno najbolji hitić-singl (ono što slušamo na mainstream top-listama) u jako dugo vremena. Ima tu neku jednostavnost i naivnost, a s druge strane izuzetnu originalnost i u ideji i u glazbi.
 
Plus četiri za ovaj album.
 
Anastazija Vržina
Hits 707

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42