A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Svibanj 2021
Format Albumi
Vrsta Americana / Blues rock / Hard rock / Post-grunge
Dodano Subota, 22 Svibanj 2021
Žanr Pop-Rock
Length 51:29
Broj diskova 1
Edition date Svibanj 2021
Država Europa
Etiketa Napalm Records
Catalog Number NPR987 JC
Edition details objavljeno: 14.5.2021.; producent: Michael
Tags Napalm Records Michael "Elvis" Baskette Myles Kennedy

Review

Odgajan na ostavštinama Led Zeppelina, Soundgardena, Alice in Chains, AC/DC, Guns N' Roses, U2; malo mu je nedostajalo da u odsustvu Roberta Planta postane vokalom Led Zeppelina. Obožavao je slušati Pageove riffove od kojih bi mu se naježile dlake na vratu.

Inače slavu je stekao kao vokal i ritam gitarist američkog hard rock benda Alter Bridge. Slavu baziranu na snažnom vokalu s kojim je uvjerljivo postavio visoke ljestvice kvalitete s lakoćom je prepoznao i Slash s kojim je djelovao kroz projekt The Conspirators.

Za Mylesa mnogi kažu da je svojom nepresušnom energijom iskakao gotovo iz svake glazbene paštete, stoga je pomalo čudna činjenica da mu je ovo tek drugi solo projekt nakon poluakustičnog/blues prvijenca „Year of the Tiger“, uvjetno rečeno konceptualnog albuma u kojem je sažeo svoje privatne životne nedaće.

Radoholičar, uvijek nemirnog duha, oslobođen bilo kakvih okova i glazbenih dugova prema bilo kome iz glazbene prošlosti, Myles je kroz 11 pjesama oslobodio svoju kompozitorsku kreativnost, dokazao ljepotu stvaranja solo albuma u kojima se može napraviti snažan iskorak, kao i svoje pasionarsko gitarsko umijeće pregštem lijepih sola i progresivnih akorda, te je posložio najblaže rečeno ugodnu pjesmaricu koja koketira sa bluesom, rockom,countryem, Americanom u snažnoj i uvjerljivoj izvedbi klasičnog rock terceta kojem se ne može pronaći ni najmanja zamjerka: Myles na solo gitari, Zia Uddin ( s kojim Myles svira gotovo 30 godina) na udaraljkama i Tim Tournier na basu. Fokus albuma usmjeren je ka tradiocionalnom rocku sa ugodnim i ponekad nezaboravnim ekskurzijama u blues/ country – stars and stripes zaštićeni teritorij u koji je Myles uletio s određenim rizikom, a koji se na kraju apsolutno isplatio. Može se kazati da je Myles bezrezervno pokazao i dokazao svoj glazbeni habitus snažnom mješavinom Bon Jovija iz njegovih ponajboljih dana, obogaćenom mješavinom Paul Rodgersa i njegovih Bad Company, te nikad dosadnih ZZ Topa.

U zasluženom centru svih glazbenih priča smješten je Mylesov vokal, sigurno jedan od najfinijih vokala u rock univerzumu, uvijek relaksiran i rafiniran i iznimno je važan za finalnu glazbenu panoramu.

Nastavak atmosfere s prvijenca „Year of the Tiger“ sadržan u nešto blažim, akustičnim i melodičnim „Love Rain Down“ i „Wanderlust Begins“. Za polaritet albuma potrebno je s opetovanim guštom poslušati uvodnu ( s očitim razlogom postavljenu na prvo mjesto) razorno moćnu „Get Along“ (sa socijalnom porukom glede Black Lives Matter pokreta), kojom će sigurno otvarati buduću koncertnu aktivnost, a koja svojom nepokorenom energijom određuje kojim putem će se kretati ostatak materijala, kao i urnebesnu „In Stride“, idealnu podlogu za odličan jam s ostatkom benda, lansiranu kao pilot singl, s odličnom slide gitarom i „malim“ podsjetnikom na ZZ Top). Obje pjesme su prave apologete čistog, esencijalnog, uvijek rado slušanog čistokrvnog rocka.

Apsolutni vrh albuma je naslovna „The Ides of March“ inspirirana Cezarovom kletom sudbom, proširena neizvjesnom sudbinom koju nosi ova pandemija. Ideja za pjesmu nastala je u Mylesovim snovima za koju sam autor kaže: „Prva polovina pjesme služi kao upozorenje.To je sonična slika vrlo tamne distopijske budućnosti. Druga polovica je podsjetnik da možemo biti bolji uz uvjet saznanja tko smo i što smo mi zapravo“.

Pjesma počinje Stairway to Heaven akustičnim introm i Myesovim više šaputanjem nego rasnim pjevanjem, da bi ubrzo uskočila u žešći okvir koji prevladava ostatkom materijala uz zaista zavidne glasovne mogućnosti autora koji je u ovoj sedmominutnoj epopeji pokazao s kakvim kompozitorskim, producentskim i instrumentalnim arsenalom raspolaže. Ukratko rečeno, remek djelo koje svojom strukturom podsjeća na svima poznatu Queenovsku simfoniju.

Vožnja po ovom uzbudljivom glazbenom autoputu opet pametno kao što i počinje, završava s umirujućom blues laganicom „Worried Mind“, još jednim uspješnim rezultatom Mylesovih kompozitorskih zanimanja za raznolikost izražavanja , a kojom je zatvorio puni krug zaista impresivnih glazbenih avantura koje je smjestio između korica ovog odličnog albuma kojima se gitarski rad uz impozantan, ponekad stratosferski vokal protežu kao zlatna žica koju treba opetovano otkrivati.

Đorđe Škarica

Hits 1381

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiOpeth u Tvornici


Sharon Kovacs u Tvornici


Hard Place proslavio 12-i rođendan


Klasična hrvatska četvorka +2 u Splitu


Partibrejkers obilježili velikih 40 godina


2Cellos se u rasprodanoj Areni


Kings of Convenience na tvrđavi sv.Mihovila


Pips, Chips & Videoclips na Šalati


Urban&4 na Sunčanoj strani Prisavlja


Hélène Grimaud nastupila na Ljubljanskom festivalu


Hladno pivo nastupilo u Karlovcu


Pixies na Zagrebačkom velesajmu


Kries dobro „izgorio“ u solinskoj Gradini


Vatra i Urban&4 na Danima piva


Richard Bona i „napolitanska mafija“ osvojili Makarsku


Švedski desant na Abbaziu


Tame Impala u Puli


Održan je kultni Viva La Pola! festival


Prepun amfiteatar u Puli ugostio legendarne Arctic Monkeys


Vlajternativa opet pobjeđuje