facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Rujan 2011
Format Albumi
Vrsta / Indie rock / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock
Dodano Četvrtak, 24 Srpanj 2014
Žanr Pop-Rock
Length 35:50
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2011
Država UK & Europe
Etiketa Virgin
Catalog Number 5099908469229
Edition details Produkcija: Tony Hoffer; Datum objave: 9. 9. 2011.; Snimano: 2009.-2011.
Tags The Kooks Virgin Pop/Rock Tony Hoffer

Review

Indie bendovi čije ime čini kombinacija The + množina kod slušatelja dobro upoznatog s trenutnim stanjem glazbene scene redovno izazivaju kolutanje očima. Ponekad odbojnost prema takvom nazivlju ide u takve krajnosti da postoji cijeli niz ljubitelja glazbe koji bendovima s takvim imenom odbijaju uopće dati priliku i poslušati ih. Najčešće se događa da na temelju prethodnog iskustva takve bendove odmah u startu otpisuju kao repetitivne i bezlične. I pri tome su najčešće u pravu.

The Kooks su jedan od takvih bendova. No, oni imaju još jedan faktor zbog kojih će efekt gađenja možda biti i jači: naime, dolaze iz Velike Britanije. Englezi su (pre)skloni medijskom veličanju svojih bendova i tako im čine medvjeđu uslugu obzirom da se tako neminovni pad nakon prvog albuma čuje mnogo glasnije. Bilo je tako nekad davno s Kaiser Chiefsima, sad se isto događa s Kooksima.

Kooksi jesu prije šest godina bili relevatni zahvaljujući singlovima Eddie's Gun i She Moves ih Her Own Way da bi već dvije godine kasnije drugim albumom dokazali da je to maksimum koji mogu dati. Konk je bio pravi debakl i nije jasno zašto je diskografska kuća uopće dala podršku izdavanju trećeg albuma. S Junk of the Heart Kooksi su iznova dokazali da su glazbeno mrtav bend.

Ono što je ovdje dobro pogođeno je naslov. Kooksi vjerojatno nisu ciljali na takav dojam, no naziv albuma sve lijepo sumira - radi se o romantičnom smeću. Dvanaest pjesama sve redom ciljaju na izazivanje emocija i sve redom uspijevaju promašiticilj. Jedina svijetla točka je ugodan miks šezdesetih i elektronike Rosie, no ni tu se ne događa ništa toliko revolucionarno da bi dalo protutežu svoj bezličnosti koja se nalazi s druge strane.

U glazbi dosta često manje jest više, no ovo što Kooksi isporučuju je banalno i ne mogu izazvati nikakvo povezivanje sadržaja i slušatelja, osim ako slušatelj tek ne otkriva glazbu i mladenački bunt. U tom će slučaju stihovi poput No more Mr. Nice Guy i komični solipsizmi kojima se propituje realnost svijeta i vlastitog postojanja možda i pronaći neku publiku. Za sve ostale slučajeve Kooksi će biti ono što zapravo i jesu - bend koji traje već dva albuma previše i kojem završetak karijere nije prijetnja nego potreba.

Ivan Glazer

Hits 781
Konk « Konk The Kooks Albumi Kronologija Listen » Listen

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42