facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Odyssey

Bookmark

Data

Released Svi 2012
Format Albumi
Vrsta Indie
Dodano Petak, 24 Listopad 2014
Žanr Electronic
Broj diskova 1
Edition date Svi 2012
Tags

Review

Svako malo mi se dogodi da u svoju glazbenu arhivu ubacim nešto što inače uopće ne slušam. Tako sam pred neko vrijeme, na jednoj internetskoj stranici primjetio izvanrednu recenziju glazbene grupe koja nosi ime koje aludira na jedan od mojih najdražih filmova - KubrickovuOdiseju. Elektronika, navodno. Nisam baš čovjek od elektronike, jedino što sam od glazbenih žanrova srodnih elektronici slušao je bioGoa trance.Ali budući da je grupa sama sebe reklamirala kao nešto što prevazilazi granice žanrova (klišej, znam, ali ja padam na klišeje) i kao nešto maltene revolucionarno u glazbenoj povijesti, zagrizao sam.

I šipak. Pregrandiozno, predugo i preambiciozno. Nije da imam inherentnu netoleranciju prema elektronici, kao što bi se moglo pretpostaviti za ljude koji su prvenstveno obožavatelji metala i klasičnog rocka, jer s elektronikom se čuda mogu napraviti, ali ovo jednostavno ne pije vodu. Album zaista prolazi kroz raznorazne elektroničke žanrove i na tom polju im se nema što za zamjeriti. Tu je naravno i obvezatno posuđivanje iz drugih žanrova, naprimjetljivije jazza, pa i popa te rocka. Sve se to spaja u jednu cjelinu koja je relativno koherentna, ali kako da to najjednostavnije postavim... Jednostavno dosadna. Kako bi rekao naš velebni Zdravko Mamić, nema tu ćuku, nema taj poriv. Nema ono kada Goca Jurić u tunelu zasuče rukave i.. Ma znate cijelu priču, shvaćate poantu.

Ako moram dati neki pozitivan bod ovom albumu, to je sigurno zato jer nije repulzivan. Dosadan možda, loše spojen, preambiciozan, ali nije repulzivan. I to je nešto valjda. Pretpostavljam da će zaljubljenici u elektroniku otkriti možda i neke detalje koji su meni promakli, naći neku inspiraciju koju ja nisam našao. Slično kao što ja u Kubrickovoj Odiseji vidim hrpetinu toga što neki drugi ljudi tumače bezveznim plutanjem po Svemiru. Ovaj vanžanrovski eksperiment je za mene nažalost ipak propao.

Demian Vokši

Hits 508

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42