facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released 2007
Format Albumi
Vrsta Jazz / World / Bossa nova
Dodano Srijeda, 27 Travanj 2011
Žanr Jazz
Broj diskova 1
Edition date 2007
Država Brazil
Etiketa Verve Records
Tags

Review

Ovu senzualnu bossa nova kompilaciju nekih od najboljih kompozicija Antonia Carlosa Jobima (poznatog i kao Toma Jobima) čine 6 instrumentala i 5 vokalnih pjesama na kojima, osim Jobima, pjevaju i Elis Regina i Edu Lobo. Aranžer i dirigent većine pjesama je Claus Ogerman, dugogodišnji Jobimov suradnik.

Kompilaciju je odabrao Joe McEwen, a sastoji se od izbora skladbi sa 6 albuma nastalih u periodu od 1963. do 1981. godine.

Odličan Jobimov album iz edicije For Lovers otvara pjesma Fotografia i čisti i sneni glas Elis Regine, jedne od najpopularnijih brazilskih pjevačica prošlog stoljeća. Fotografia je preuzeta sa zajedničkog albuma Elis i Carlosa Elis&Tom iz 1974. godine, po mnogima, najboljeg bossa nova albuma ikad snimljenog. To je ujedno i jedina pjesma na albumu na kojoj Jobim ne sudjeluje ni kao svirač ni kao vokalist, već samo kao kompozitor.

Elis Regina sa svojim nepogrešivim osjećajem za ritam i dinamiku i poluglasnom ležernošću zajedno s Jobimom pjeva iznimno romantičnu i nježnu pjesmu Corcovado, u prijevodu "Tihe noći tihih zvijezda".

Neizostavna i jedna od najpopularnijih Jobimovih kompozicija svakako je Água de Beber, koja je na ovoj albumu u instrumentalnoj verziji, koja je ujedno i ljepša i suptilnija verzija od svih kasnijih. Veliki Jobim tankoćutnom, a ujedno tako jednostavnom svirkom briljira na klaviru i gitari, a za njim nimalo ne zaostaju ni ostali instrumentalisti: Jimmy Cleveland na trombonu i Leo Wright na flauti, kao ni mnogi drugi odlični svirači čija imena nisu bila zabilježena ni uz prvotne snimke.

Ugodan, klizeći i nepretenziozni bariton Antonia Carlosa Jobima odlično upotpunjuje violinama obogaćenu polaganu Anu Luizu.
Jedina malo brža pjesma na albumu jest perkusionistički vrlo intrigantna Captain Bacardi s albuma Wave iz 1967. godine.

Glazba ovog velikana bossa nove oduševljava kako jednostavnošću i pristupnošću svojih melodija (kao na Aqua de Beber i Chovendo na Roseira sa odličnim Edu Lobom kao vokalistom), tako i punoćom i bogatstvom zvuka (izvrsna Nuvens Douradas) ili pjesmama poput Look to the Sky ili ritmički i harmonijski zavodljive Tide i Desafinado koje sve to ujedinjuju.

"Antonio Carlos Jobim for Lovers" ne pruža potpuni uvid u njegov bogat opus, ali ipak predstavlja veliki prozor u čaroban svijet romantične, ugodne, šuštave i senzualne glazbe ovog brazilskog genija.

 

Sonja Mrnjavčić

Hits 983

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma