facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Na zapadu

Bookmark

Data

Released Lipanj 2007
Format Albumi
Vrsta Pop / Alternative Pop/Rock
Dodano Srijeda, 02 Kolovoz 2017
Žanr Pop-Rock
Length 42:57
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 2007
Država Hrvatska
Etiketa Dallas Records
Catalog Number CD DALLAS 450
Edition details objavljeno: 16.6.2007.; producent: Coco Mosquito; snimano:
Tags Dallas Records Jinx Coco Mosquito

Review

Nakon 6 dugih godina, Jinxi su obradovali svekoliku hrvatsku mladost prvo objavom o ponovnom okupljanju, a nedugo zatim vrlo lepršavim i lako probavljivim albumom Na zapadu.

Sveprisutnim prvim singlom Na čemu si ti? najavili su neobaveznu četrdesetitrominutnu razbibrigu, a naslovnom pjesmom Na zapadu pokazali su da im nije ponestalo ideja.

Kao što je Dancing Bear izgubio zlatnu koku Hladno Pivo, tako su i Jinxi, sigurno bacivši u očaj Aquarius Records, svoj povratak odlučili zabilježiti pod drugom etikom, Dallas Records.

Coco Mosquito, pravim imenom Gordan Muratović, napisao je i producirao odličnih, relaksirajućih 11 pjesama koje nastavljaju točno tamo gdje su Jinxi naprasno stali 2000. godine.

Jinxi nikad nisu previše marili za svoje tekstove, ali bez obzira na to, njihove su pjesme i dosad vrlo dobro funkcionirale.

Pjesma Hodam napravljena je u dvije verzije i svaka je znaimljiva na svoj način. Prva s elektroničkim uvodom je synth-puhačka revija dok je druga akustična country neobaveza.
Pjesma Pored Mene u duhu je glazbe iz ranih 60-ih, a njenoj slatkoći i ležernosti definitivno doprinosi kulerica Yaya.

Šmiramo je odlična nenaporna lajt pop synth psihodelija s izvrsnom puhačkom pozadinom u maniri blažeg repertoara Portishead čiji, uzgred budi rečeno, najnoviji album radoznalo očekujem.

Jinxi su oduvijek voljeli sintisajzere i njihove najrazličite zvukove. Upravo je to jedna od ključnih stvari koja im je oduvijek davala epitet ljetnog benda, a time i njihov prepoznatljiv i očekivani zvuk.

Igor Pavlica, trubač kojeg malo koji bend ne želi u svom timu, odlično je prošarao ionako zvrkaste i vrckaste aranžmane i vrhunski subjektivizirao i suptilno zamaglio ozračje posljednje pjesme na albumu, vrlo polagane Požurimo. U puhačku su pomoć priskočili Neno Grahovac, Gordan Tudor, Ivan Kovačić Kova, a u idiofonsku drombuljaš Siniša Boras.

Iako ni jedna pjesma na albumu nije izrazito živahna ni ekstremno brza, album ipak ne ostavlja dojam prepolagane monotonije niti bježi u pop šablone. Coco vrlo vješto zadire u psihodeliju, ska, cabaret i surf glazbu uvijek uspijevajući održati zvukovnu prepoznatljivost, a Yaya je svojom neopterećenošću i ležernošću odlična oživotvoriteljica svake pjesme.

Sonja Mrnjavčić

Hits 584
Jinx Albumi Kronologija Jinx Live » Jinx Live

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42