facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Norah Jones
Žanr Pop-Rock
Grad Brooklyn, New York City
Država New York, SAD
Aktivan od 2001. -
WEB http://www.norahjones.com/
Tags Norah Jones

Bookmark

Geetali Norah Jones Shankar (30. ožujka 1979.), poznatija kao Norah Jones, je američko-indijska kantautorica, pijanistica i glumica.

Rođena je u njujorškom Brooklynu, ali je odrastala u državi Texas. Stekla je osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, koje je kratko nastavila i na fakultetu, prije nego što se posvetila glazbi. U školi je pjevala u zboru, bila članica sastava i svirala alt saksofon.

Otac joj je indijski majstor sitara Ravi Shankar, a majka Amerikanka Sue Jones. Ima mlađu polusestru Anoushku, koja je također uspješna glazbenica. U 16. godini, popraćena blagoslovom obaju roditelja mijenja ime uz Nora Jones. Počela je glazbenu karijeru u barovima, često surađujući sa glazbenikom Charliem Hunterom. Potpisala je za Blue Note Records i upoznala Jessea Martina koji ju je odveo do slave. Album prvijenac naslovljen Come Away with Me izdaje 2002. godine. Donio je pjesmu "Don't Know Why" koja je postala veliki uspjeh.

Prodao se u 11 milijuna primjeraka i osvojio čak 8 nagrada Grammy.[1] Norah se usput okušala na filmu. Surađivala je sa nizom glazbenika, kao što su Ray Charles, Willie Nelson (kojeg smatra mentorom), Lucinda Williams i mnogim drugima.

Obradila je pjesme Johnnya Casha i Toma Pettya. Prvi album spajao je pop sa soulom i jazzom, drugi je bio inspiriran countryem, treći je okrenut rocku, a četvrti Nora izdaje 17. studenog 2009. godine.

Aktivna je u dobrotvornim akcijama. Napisala je i nekoliko politički angažiranih pjesama.

preuzeto s: hr.wikipedia.org

Albumi (6)
Songs (75)
# Song
Hits 1292

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42