facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
From Here To Now To You

Bookmark

Data

Released Rujan 2013
Format Albumi
Vrsta / Soft rock / Folk-rock
Dodano Srijeda, 25 Veljača 2015
Žanr Pop-Rock
Length 41:15
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2013
Država Europe
Etiketa Brushfire Records
Catalog Number 0602537455263
Edition details Produkcija: Mario Caldato, Jr.
Tags Jack Johnson

Review

Apsolutno sve što trebate znati o Jacku Johnsonu može se saznati iz njegove abnormalno optimistične i uhu ugodne glazbe. Gitarom i glasom stvara perolakesing-alongmelodije, kao da je to najlakša stvar na svijetu. Ne zamara se stvaranjem imidža 38-godišnjegsinger-songwriterakoji je ujedno i kulerski surfer i obiteljski čovjek s dobročiniteljskom crtom, nego pušta da sve to kaže njegova glazba.

Rođen i stacioniran na havajskom otočju, Jack Johnson kao da živi u nekakvom plastičnom balonu, izoliran od vanjskog svijeta prepunog tuge, razaranja i podjela oko gay brakova. Unutar svog metaforičnog balona uspijeva ostati vječni optimist, što je puno lakše ako živite u raju na zemlji. Svoj poseban i, u ovo vrijeme, gotovo unikatan pogled na svijet Jack propovijeda gdje god stigne, on ili zvučni zapisi njegovog stvaralaštva od kojih je najrecentniji album "From Here To Now To You".

Već prvim taktovima novog albuma uz bezbrižno fućkanje dolaze nevjerojatno lako slušljive pjesme. Prva od dvanaest, "I Got You", laganim ritmom uvodi slušatelja u pozitivom obojen svijet gdje nema mjesta tužnim licima. Pjevajući "All you need is love" na svoj opušten i nenametljiv način, uspijeva svakom slušatelju iz glave izbrisati negativne misli i nagnati ga da počne u ljudima vidjeti sve najbolje. Sljedećom, "Washing Dishes", nastavlja se terapija pozitivnom energijom kroz pjesmu za koju je, kaže, ideju dobio perući posuđe. Nakon treće pjesme, "Shot Reverse Shot", čijih prvih 15-ak sekundi daje neke naznake da bi mogla biti pomalo tužna, no neizbježno se pretvara u najveseliju pjesmu koju ste ikad čuli, slijedi ključni trenutak: ili gasite CD player i mahnito počnete trčati prema izlazu vrišteći "Aaa! Izlazi iz moje glave!", ili se prepuštate da vas zvučni valovi optimizma odvedu u neki bolji svijet, prepun laid back melodija, ukulele gitara, havajskih košulja i kratkih hlača, cjelodnevnog hodanja u japankama, surfanja, te naravno, ljubavi.

Nakon predivno romantične "Never Fade" o svojoj ženi, u veseloj "Tape Deck" Johnson se prisjeća svojih glazbenih početaka, a sljedećom, sanjivom "Don't Believe A Thing I Say", počinju razna promišljanja koja na trenutke graniče s metafizikom. Možda ćete se iznenaditi što "As I Was Saying" počinje s osam taktova mol akorda i možda ćete pomisliti da je Jack Johnson napokon odlučio svijetu otkriti tamnu stranu svoje havajske duše, no nekim čudom taj mol neprimjetno prelazi u dur i svijet je ponovno lijep. U tom trenutku se pomirite s time da Jack Johnson, osim što očito nema tamnu stranu, uspijeva glazbom dočarati sreću, koju u njegovom životu, između ostalog, predstavljaju i njegova djeca za koje je napisao sljedeće dvije: "You Remind Me Of You" i "Radiate". Ponovnim metafizičkim promišljanjima u ponovno sanjivoj "Ones And Zeros", dolazimo do "Change", pjesme sporijeg tempa začinjeneslidegitarom i glasom Bena Harpera. S mišlju da ste u nekom paralelnom svemiru gdje ljudi ulicom šeću u havajskim košuljama i kratkim hlačama, sa neprestanim smiješkom na licu, vas ostavlja sve do kraja posljednje, "Home", s nadom da ćete bar neko vrijeme nakon ostati s tim specifičnim pogledom na svijet.

Nekada se pitam je li Jack Johnson u stanju napraviti tužnu pjesmu, što nikako nije zamjerka; to je jednostavno njegov stil. Koliko god se trudio, ne uspijevam naći neku bitniju manu ovom albumu. Možda je preslušljiv, preveseo, preoptimističan i prepozitivan, kao, uostalom, i cijelo stvaralaštvo Jacka Johnsona. Na kraju, samo ga poslušajte i shvatit ćete o čemu govorim.

Vilim Ivančan

Hits 475
Sleep Through The Static « Sleep Through The Static Jack Johnson Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42