A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Eternally Even


Bookmark

Data

Released Studeni 2016
Format Albumi
Vrsta Alternative rock / Funk / Indie rock / Contemporary Singer/Songwriter / Neo-Psychedelia
Dodano Četvrtak, 22 Prosinac 2016
Žanr Rock
Length 41:34
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2016
Država SAD
Etiketa Capitol Records
Catalog Number B002577202
Edition details objavljeno: 4.11.2016.; Jim James i Blake Mills Blake Mills; snimano:
Tags Jim James Capitol Records Blake Mills

Review

Nakon 'Regions of Light and Sound of God', iz 2013. godine, frontman My Morning Jacket, Jim James, objavio je drugi samostalni album naziva 'Eternally Even'. U jeku netom završenih američkih izbora, James je jedan u nizu umjetnika koji su se dohvatili politike u svojim glazbenim izdanjima. Na njegovom novom albumu to je posebno vidljivo u „Same Old Lie“, na kojoj James ističe vrlo jasnu poruku: „Now who’s getting cheated out?/You best believe it’s the silent majority/And if you don’t vote it’s on you, not me”. Koliko su i da li su uopće te riječi bile proročke, vrijeme će tek pokazati, u novom post-trumpovskom svijetu. Ono što je sasvim sigurno, je da će trenutna situacija posebno inspirirati društveno angažirane glazbenike, poput Jamesa, na iskazivanje svojih političkih, odnosno anti-političkih stavova kroz glazbu, slično kao što je bilo početkom milenija i vladavine Georga W. Busha.

Na stranu s političkim porukama, Jim James se glazbeno na novom albumu dohvatio psihodeličnog soula s ponešto funka i indie rocka, slično kao i na svom prethodnom samostalnom izdanju.

Iako James na samostalnim albumima istražuje glazbena područja za koja je manja vjerojatnost da će se dohvatiti u radu s My Morning Jacket, poveznice s matičnim bendom nemoguće je izbjeći. Tako novi album vrlo dobro otvara 'Hide In Plain Sight', koja uvodom podsjeća na meditativnije low-fi momente s početka karijere My Morning Jacket, dok se kod psihodelične, dvodijelne 'We Ain't Getting Any Younger' može čuti bas linija koja na trenutke neodoljivo evocira epsku 'Dondante', s remek djela My Morning Jacket 'Z', čisto da ne bi bilo zabune čiji album slušamo.

Jamesovo poigravanje s psihodelijom se nastavlja na 'True Nature' i 'In The Moment', gdje također suptilno koketira s trip hopom te elementima jazza. Najbolja stvar na albumu je melodiozni singl 'Here In Spirit', koji je se na albumu najviše približava klasičnoj strukturi pjesme, i predstavlja najbolji primjer Jamesovog songwriting talenta. U istom tonu nastavlja i soulom obojana „The World's Smiling Now“ te naslovna stvar, s meditativnom i nježnom melodijom.

Na prvu loptu, dojam je da je 'Eternally Even' kao album pomalo u neredu, s obzirom da je Jim James svoj izričaj psihodeličnog soula doveo na još apstraktniju razinu, u odnosu na prošli samostalni album. No, u ovom slučaju to ne predstavlja nedostatak. Dapače, na albumu se mogu pronaći brojni trenutci bogate glazbene ljepote, koji u kombinaciji s psihodeličnom atmosferom donose određenu dozu transcendencije, otkrivenu u potpunosti tek opetovanim slušanjem.

Josip Milić

Hits 1954

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima