facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Safari


Bookmark

Data

Released Siječanj 2008
Format Albumi
Vrsta Pop / Hip-hop
Dodano Nedjelja, 06 Studeni 2011
Žanr Pop
Length 52:15
Broj diskova 1
Edition date 2008
Država Italija
Etiketa Mercury / Aquarius Records
Tags

Review

 

Vrijeme čini svoje i na svakoga na ovaj ili onaj, pozitivan ili negativan način utječe. Posljednja "žrtva" vremena je talijanski raper Jovanotti, čiji je ne davno objavljeni album Safari zbirka pop pjesama u kojima Jovanotti polako, ali sigurno bježi od onoga s čime je krenuo prije dvadeset godina, a to je britka muzika te ugodan, pa i nešto čvršći rap. Radi li se o novom poglavlju u karijeri talijanskog glazbenika? Naravno, vrijeme će pokazati.
 
Safari obilježavaju lagane pop teme i prepoznatljiv Jovanottiev glas. Jovanotti na ovom album više pjeva nego što rapa sve je manje rap beatova, a sve više pitkih pop melodija. No ako se od rapa udaljava, od njega nije sasvim pobjegao (Antidolorificomagnifico), jer on to ustvari i ne može učiniti. Barem ne u ovom razdoblju.
Album otvara vrlo uspješan singl Fango. Jovanotti je u njemu ugostio Bena Harpera, a produkt suradnje vrlo je lijepa i melodična pjesma sa prepoznatiljivim Harperovim potpisom. Nešto življa Mezzogiorno nagovješćuje da bi album mogao krenuti nešto bržim tempom, no ugođaj ponovno umiruje A te, pjesma sa klavirskim uvodom u kojoj Jovanottiev topli i meki glas djeluje vrlo ugodno i smirujuće.
 
Tek oko polovice albuma dolazi do eksplozije ritmova i boja tonova. Naslovna pjesma Safari kombinira rock, pop, afričke ritmove, a sve to u najživljoj varijanti te označava najdinamičniji dio albuma. Pjesmu obilježava i suradnja sa Giulianom Sangirorgiem, gitaristom i frontmenom talijanske rock grupe Negramaro.
 
Jamačanski ritam snažno dolazi do izražaja u temi Temporale, u kojoj se Jovanottiu pridružio kultni reggae dvojac Sly and Robbie, čiji se rad na glazbenoj sceni proteže kroz točno tri dekade. Mistična i neobična suradnja predstavlja osvježenje među 12 standardnih numera.
 
Spuštajući loptu na zemlju s pjesmom Come Musica, Jovanotti ponovno plovi provjerenim, sigurnim i mirnim vodama. Prokušani recept lagane i lijepe balade nikako ne može biti loš stoga će i ova pjesma biti jedna od zanimljivijih za slušanje u trenutcima opuštanja.
 
Druga zanimljiva suradnja jest ona sa Sergiom Mendesom u pjesm Punto. Zavodljivi latino ritmovi, dašak bossa nove, sambe i easy listening melodija pretvaraju ovu pjesmu u pravi mali dragulj. Izvrsna suradnja, meni jedna od dražih pjesama s albuma.
 
Ne uzmemo li u obzir činjenicu da je Jovanotti napravio odmak od svog prepoznatljivog izričaja, Safari ustvari djeluje sasvim dobro, kompaktno i na trenutke vrlo zanimljivo. Mogli bismo ga okarakterizirati kao ne obavezan album za trenutke ispijanja kava na otvorenom, vožnje u automobilu po lijepom sunčanom vremenu ili pak nekih drugih aktivnosti u kojima vam glazba dolazi kao podloga nekoj drugoj, primarnoj radnji. Opustite se i uživajte, ljeto je pred nama.
 
Dragutin Andrić
Hits 828
Buon Sangue « Buon Sangue Jovanotti Albumi Kronologija Lorenzo 2015 CC. » Lorenzo 2015 CC.

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42