facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Marauder

Bookmark

Data

Released Kolovoz 2018
Format Albumi
Vrsta Indie rock / New Wave/Post-Punk Revival
Dodano Ponedjeljak, 26 Studeni 2018
Žanr Rock
Length 44:34
Broj diskova 1
Edition date Kolovoz 2018
Država SAD
Etiketa Matador
Edition details Producent: Dave Fridmann
Tags Interpol Dave Fridmann Matador

Review

Godina je 2002. i Interpol je objavio svoj debi album, „Turn On The Bright Lights“, album koj se danas smatra jednim od najznačajnijih post punk revival albuma koji je značajno utjecao, ako ne i otvorio put bendovima poput The National, Editors, Motorama i sličnima. „Turn On The Bright Lights“ lansirao je Interpol u najcjenjenije bendove indie scene; s albuma se teško može jedna pjesma izdvojiti kao nositelj albuma – svaka je zasluženo na njemu i niti jedna ne odskače kao „bljeđa“ u odnosu na druge. Slavu tog prvog albuma nikad nisu uspjeli ponoviti: iduća četiri albuma su tek osrednja.  I s njih se mogu, naravno, izdvojiti neke kvalitetne pjesme („Evil“, „Rest My Chemistry“, „Narc“, „Time To Be So Small“, „Slow Hands“), no prvi album je postavio ljestvicu previsoko; tvrdim da svaka pjesma s prvog može pojest za doručak svako sljedeće Interpolovo izdanje. Ovo nas dovodi do albuma kojeg objavljuju 2018., „Marauder“, za kojeg , nažalost; vrijedi ista priča.

Album ipak čini odmak od dosadašnjih izdanja na račun toga da je zvuk ipak prilagođen mainstream publici. U tome su donekle i uspjeli, osobito pjesmom „If You Really Love Nothing“, koja je zvukom bliže popu, i čiji je mainstream odjek vjerojatno potpomognut gostovanjem Kristen Stewart u spotu za pjesmu. „If You Really Love Nothing“  ujedno spada u pjesme s albuma koje zapravo dolaze do izražaja: melodična je, Banksov vokal konačno ubija monotoniju stalnim oscilacijama, a kroz sve se provlači tema slomljenog srca s erotičnom notom i slikama krvi isprepletenima sa nesnosnom željom.

The Rover“, prvi objavljeni singl s albuma, bi također mogao zadovoljiti stare fanove Interpola: rifovi pomalo pdsjećaju na „El Pintor“, vokal na „Interpol“, a sama energija na neprežaljeni debi album. Zaista nemam prigovora: sve skupa je odlično ukalupljeno.

To su dvije odlične stvari s albuma. Istaknula bih još tri vrlo solidne:  „Stay In Touch“ i „Flight Of Fancy“, koje neodoljivo podsjećaju na onaj klasični Interpolov zvuk te „It Probably Matters“ koja baš odskače od njihovog stila na jako dobar način: tekst je jako sirov i direktan, Paulov vokal daje jednu posebnu dubinu te vas tjera da se pitate koja je pozadinska priča pjesme – osobno mi je jedan od rijetkih earwormova s albuma.

Sve ostale pjesme? Nezanimljive, nepamtljive, ničim ne iskaču iz okvira, na sadrže ništa novo, ništa što bi vam na trenutak zadržalo pažnju i natjeralo vas na ponovno slušanje. Jednostavno rečeno: djeluju neuvjerljivo – kao domaća zadaća napisana u posljednji trenutak.

Iako je s pet zaista dobrih pjesama svakako u prednosti u odnosu na gotovo neslušljivog prethodnika „El Pintor“, „Marauder“ ipak nastavlja Interpolovu tradiciju osrednjih albuma koji će uvijek ostati u sjeni „Turn On The Bright Lights“. No vjerujem da će fanovi uživati u njemu.

Andrea Basić

Hits 1096
El Pintor « El Pintor Interpol Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42