facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Travanj 2009
Format Video
Vrsta Rock / Heavy metal
Dodano Petak, 02 Prosinac 2011
Žanr Dok. film
Broj diskova 2
Edition date Travanj 2009
Država Velika Britanija
Etiketa EMI
Edition details Režija i produkcija: Scot McFadyen i Sam Dunn
Tags

Review

Već smo pisali o dvostrukom živom albumu benda koji je promijenio industriju pamučnih majica na bolje, a sad je red o riječi - dvije o dokumentarnom filmu koji je nastao na Somewhere Back In Time turneji prošle godine u prva dva mjeseca kada se Bruce Dickinson sjetio ispimpati Boeing 757 od 80 milijuna dolara po komadu, ukrcati 12 tona opreme, gitara, trzalica i promo fotografija koje treba potpisati, cijeli bend, lude roadije i stjuardese u World Slavery Tour majicama  na put oko svijeta u 45 dana. I za sve to je uspio dobiti i potrebne dozvole što samo govori u prilog ljudskoj strani administrativnog sustava Velike Britanije.

Ali nije to sve što su ukrcali - ukrcali su još i filmsku ekipu i ona dva lika (Scot McFayden i Sam Dunn) koji su režirali Global Metal i Anvil - The Story of Anvil da dokumentiraju ovaj pothvat na koji se čak niti megalomanski U2 još nije odvažio. U tome su i uspjeli jer na nenametljiv način prate bend i ljude oko njega iz dana u dan, bez previše filozofije i postavljanja  i  obrane hipoteza kao u klasičnom dokumentarnom filmu. Pokazali su ljude koji su radili ko konji da bi uspjeli i koji još uvijek rade kao konji bez obzira na status i prodane ploče.

Iako su Sam Dunn i ovaj drugi zapravo iskoristili Global Metal kao savršenu izliku da se druže sa svojim metalnim idolima poput Slayera, Sepulture ili Metallice, ovdje je njihova prisutnost u procesu snimanja svedena na bilježenje dogodovština i reakcija publike od Bogote do Sao Paola gdje Maiden imaju doslovno status Bogova sa velikm B pa do Australije i Sjedinjenih Američkih Država gdje im je status ipak malo prizemniji, ali sa vrlo vjernom sljedbom. U filmu se pojavljuje i Tom Morello iz Rage Against The Machine da izjavi jednu ljubav za Maidene nešto prije koncerta dok malo dalje Kerry King (mamojebeni Slayer) i Scott Ian (nešto manje mamojebeni Anthrax) značajno klimaju glavama.

Ipak, ljubav Toma Morella i ljubav stanovitog gospodina, Marcosa Motola, iz Sao Paola nisu jednake jer potonji je u posjedu 162 tetovaže sa tipografskim i ostalim artwork motivima na temu Iron Maiden i još je svećenik koji je svom sinu dao ime Steve Harris što su činjenice koje dižu igru obožavanja na potpuno novi nivo.

To također možeš svjedočiti loptanju na nogometnom terenu između benda i Sepulture. Rezultat utakmice nisu htjeli otkriti.

Zapravo, fanatizam je riječ koja najbolje opisuje publiku u Srednjoj i Južnoj Americi te Indiji jer ovakvih velikih koncerata tamo i nema i znaju cijeniti kada dolazi bend ovakvog kalibra. Možda je najbolje to opisao lik iz San Josea, Costa Rica netom prije no što su Maideni tamo nastupili: Inače živim u ovom šupku svijeta i stvarno nisam očekivao da ću ih ikada vidjeti uživo.

Drugi disk je u cijelosti koncertni sa svih 17 pjesama u jednom komadu.

Antonio Hadrović

Hits 1002

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42