facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Svi 2008
Format Kompilacije
Vrsta Heavy metal
Dodano Nedjelja, 06 Studeni 2011
Žanr Metal
Length 1:10:53
Broj diskova 1
Edition date 2008
Država Velika Britanija
Etiketa EMI / Dallas Records
Tags

Review

 

Kad sam dobio ovu kolekciju hitova u ruke, kroz glavu mi je (a vjerujem i mnogim dugogodišnjim fanovima) prošlo pitanje: Zašto još jedna?
 
Ozbiljno, da li nam je potrebna još jedna kolekcija najvećih hitova Iron Maidena? Sa njihovim stažem i diskografijom, dovoljno je nasumično odabrati album i naći nekoliko velikih hitova i ostatak ako ne hitova, onda vrlo moćnih i upečatljivih pjesama koje bi ionako trebali imati u svojoj kolekciji.
 
Sve dalje od toga, već postoje kolkecije hitova poput Best of the Beast , Ed Hunter (sa PC igricom inspiriranom samim bendom), Edward the Great i Essential Iron Maiden. Uvjeren sam da ih ima još, ali mislim da vam je jasno gdje ciljam sa ovime. Stoga pomisao na još jednu kolekciju hitova ovog velikog benda u meni baš i nije pobudilo neko veliko uzbuđenje. 
 
Ali ima tu i drugi kut iz kojeg bi mogli sagledati ovo izdanje, a to je kroz oči izdavačke kuće, jer ustvari postoji jako dobar razlog postojanja ove kompilacije, koji ju čini puno atraktivnijom ali ne dugogodišnjim fanovima. 
 
Ranije ove godine, Iron Maiden je krenuo na veliku svjetsku turneju pod nazivom Somewhere Back in Time, posvećenu njihovom najboljem stvaralačkom razdoblju, 1980-tima. Stage na kojem nastupaju je inspiriran turnejom 1985/86" pod nazivom World Slavery Tour, na kojoj su promovirali njihov album Powerslave. Ta turneja je kulminirala sa Live After Death koncertnim albumom i videom. I ne samo da je set na stageu inspiriran 80"-tima, nego je i kompletna playlista sačinjena od hitova iz tog perioda (osim ubačene pjesme Fear of the Dark iz 1992. godine). Sad bi trebalo uzeti u obzir ove navedene činjenice zajedno sa time da ima mnoštvo novih fanova koji su počeli sa albumima kao što je npr. A Matter of Life and Death, a nisu dovoljno upoznati sa starijim opusom Iron Maidena i vrlo je moguće da neke od stvari sa turneje i kompilacije čuju po prvi puta. E ova kolekcija je napravljena upravo za njih, a ne za nas, stare fanove benda.
 
Znam da zvučim poput glasnogovornika benda sa svim ovime što sam gore napisao, ali znate šta? Pa zašto ne? Jer kao što već rekoh, ova kompilacija očito nije namjenjena starim i dugogodišnjim fanovima nego novom, mladom naraštaju Iron Maiden fanova. Ovo je jedan od onih bendova koji je tu na sceni od početka doba metala, aktivan i udara istom žestinom kao i prije i stječe nebrojene nove i mlade fanove, te s ovim materijalom novim fanovima pokazuje i uvodi ih u svoju povijest na jedan po meni jedinstven način. 
 
Umjesto da se na disk nasumično nabacaju najveći hitovi, poredak stvari je približno isti kao i set lista na koncertima ovogodišnje turneje. Naravno, disk ne može sadržavati energiju stvarnog koncerta, niti kompletnu setlistu sa koncerta, ali napravili su odličan posao i uspjeli su se približiti pravoj stvari koliko god je moguće. Dvije ključne stvari u repliciranju koncertnog ugođaja je uvodni Churchillov govor na početku diska i pjesma Iron Maiden na kraju, jer je to njihovo tradicionalno otvaranje i zatvaranje koncerta.
 
Odlična selekcija stvari poput Can I Play with Madness, The Trooper i The Number of the Beast lagano plovi sa slušateljem kroz povijest benda. 
 
Ovaj uradak je odlično studijski odrađen, masteriran i ima savršeno pogođene live isječke sa turneje Live After Death i imao sam dojam kao da sam točno tamo negdje u publici. I još jedna odlična stvar na kompilaciji je ta što vam omogućava da zaboravite prvog pjevača benda (Paul Di Anno), jer su sve pjesme sa prva dva albuma koje je on otpjevao su live verzije sa koncerata gdje ih pjeva Bruce Dickinson.
 
I što da kažem za kraj? Pa reći ću da se radi o odličnoj kolekciji hitova namijenjenoj mlađoj generaciji fanova, a koju bi ovi stariji slobodno mogli propustiti i uštediti si nešto novaca, osim ako nisu zagriženi fanovi koji moraju imati baš sve od Iron Maidena. 
 
Ivan Šunić - Camaro
Hits 718
Iron Maiden Kompilacije Kronologija From Fear to Eternity: The Best of 1990 - 2010 » From Fear to Eternity: The Best of 1990 - 2010

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42