facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 2014
Format Albumi
Vrsta / R&B / Electronic / Alternative Pop/Rock
Dodano Petak, 24 Travanj 2015
Žanr Pop-Rock
Length 1:22:58
Broj diskova 2
Edition date Listopad 2014
Država SAD
Etiketa Now-Again Records
Catalog Number NA 5118
Edition details objavljeno: 7.10.2014.; produkcija: Malcolm Catto i Jake Ferguson
Tags The Heliocentrics Melvin Van Peebles Now-Again Records Malcolm Catto Jake Ferguson

Review

Već  neko vrijeme pratim rad britanske grupe The Heliocentrics koji su 2007. godine albumom Out There prvi put predstavili svoj zvuk i stil koji bi se najšturije mogao objasniti kao psihodelični funk, a kada bi ih se malo šire kategoriziralo bili bi spoj avangarde, eksperimentale, jazza, hip-hopa , etno glazbe i još par žanrova. Članove je teško pobrojati jer se na raznim skladbama pojavljuju gostujući muzičari, ali bend predvodi producent i bubnjar Malcolm Catto, a ostali su Jake Ferguson na basu, Adrian Owasu na gitari, Max Weissenfeldt na vibrafonu, Jack Yglesias na flauti i Ray Carless na saksofonu. Napominjem da ovo što sam nabrojao treba uzeti sa zrncem soli budući da svi članovi sviraju različite instrumente.  Uz svoje solo albume napravili su i suradnje s Mulatu Astatkeom, Lloydom Millerom i Orlandom Juliusom, a na albumima s prvom dvojicom je vidljivo otkuda crpe svoje afričke etno melose (Mulatu Astatke je etiopijski kompozitor, a Lloyd Miller amerikanac koji se bavio istraživanjem perzijske glazbe). U listopadu prošle godine su završili suradnju s američkom legendom, multiumjetnikom Melvinom van Peeblesom pod izdavačkom kućom Now-Again Records, podružnicom Stones Throwa, izdavačke kuće iz Los Angelesa koja okuplja imena poput Madliba, Gaslamp Killera, MF Dooma, Flying Lotusa i drugih. Melvin je poznat po tome što je sedamdesetih režirao kultni film Sweet Sweetback's Baadasssss Song, a izdao je i par također kultnih soul/funk albuma u kojima više-manje samo pripovijeda o tadašnjim problemima u Americi ili događajima iz geta, a mogao bi vam biti poznat i zato što je Madlib često koristio njegove pjesme za sampleove u albumima Quasimota, štoviše ubrojio ga je i kao trećeg člana Quasimota.

Album je nazvan The Last Transmission, a sastoji se od 12 pjesama ili poglavlja u kojima Melvin pripovijeda ljubavnu priču o međuplanetarnom putovanju kroz kozmos i transformaciji lika iz tjelesnog oblika u eter, što objašnjava ime albuma jer se radi o posljednjem prijenosu astronauta ljudskome rodu. Teško da ću opisom uspjeti prenijeti atmosferu pjesama jer Melvinov glas i naracija igraju jako veliku ulogu u uvođenje slušatelja u samu odiseju. No, sama naracija nije jedini alat kojim ovaj album ispucava ljude u zvijezde. Heliocentricsi kroz 12 poglavlja prate Melvinovu hipnotičku naraciju jednako hipnotičkom glazbom: repetitivnim bubnjarskim hip-hop, funky ritmovima i magičnim bas linijama koje upotpunjuju razni efekti, saksofon, flauta, vibrafon i klavir. Ponovno ističem da će se opisom atmosfera ovog genijalnog albuma teško moći dočarati, jedino što mogu reći je da sam ga aktivno slušao više od mjesec dana i da me sa svakim slušanjem ponovno odvodio u neka čudna stanja. Najčešće sam ga slušao putujući javnim prijevozom ujutro ili hodajući kući navečer i od tih skladbi su mi ta putovanja postala slađa i lakša jer mi je svijest cijelo vrijeme bila negdje u oblacima (ili među zvijezdama) zajedno s Melvinovim glasom i zvukovima Heliocentricsa. Ovaj album je ostavio utisak na mene kakav jedan (novi) album nije ostavio već dulje vrijeme jer uistinu stvara atmosferu znanstveno fantastične priče. Slušate album i putujete po tom svemiru oko nepoznatih planeta zajedno s astronautom kojem slučajno pukne svemirsko odijelo i njegovo tijelo nestane u eter. Nevjerojatno!

Otkada sam poslušao The Last Transmission ne mogu se načuditi kvaliteti i svakome toplo preporučam da ga nabavi/presluša i da čuje već izglancani stil Heliocentricsa i narativne sposobnosti pjesničkog veterana Melvina van Peeblesa, a ne bi bilo na odmet i da preslušate prijašnje albume Heliocentricsa (preporučam da započnete s Inspiration Information i 13 Degrees of Reality, iako nije problem ni ako ih preslušate kronološkim redom). Već sam par godina veliki fan Heliocentricsa koji već skoro 10 godina jako dobro eksperimentiraju sa zvukovima i melodijama. Smatram da su među rijetkima koji danas sviraju i izdaju kvalitetnu, originalnu glazbu koja je sa stavom te stvara neki svoj vlastiti identitet pa mislim da bi bila velika šteta da propustite priliku da čujete i uživate u njima sada dok su aktualni.

Lucian Mirdita

Hits 1000

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma